Twee circusolifanten krijgen onderdak in Pairi Daiza

Pairi Daiza is verheugd te kunnen melden dat er deze ochtend twee nieuwe olifanten zijn aangekomen in het park. De twee, één Aziatische en één Afrikaanse olifant, werden overgenomen van een Zweeds circus, zodat ze bij ons een rustige oude dag kunnen doorbrengen. Daela, de Afrikaanse olifant, is 28 jaar oud.  Dunja, de Aziatische olifant, is 47 jaar oud en met haar meer dan 5.000 kilo de grootste vrouwtjesolifant in Europa.

De twee olifanten worden voorlopig in quarantaine geplaatst in het ruim van de Mersus Emergo, de boot van het park. Dit om uit te sluiten dat ze nog ziektes zouden hebben die overgebracht kunnen worden op de andere olifanten. Als alles goed gaat, zullen ze vanaf dit weekend ook te zien zijn voor het publiek. De komst van Daela en Dunja brengt het totale aantal olifanten in Pairi Daiza op 18, vijftien Afrikaanse en drie Aziatische. Dat is meer dan welk ander Europees dierenpark ook. Op termijn is het de bedoeling om Daela te introduceren bij de Afrikaanse olifanten en Dunja bij de Aziatische.

Onlangs werden nog drie olifanten overgenomen van een ander Duits circus: Maia (41), Deli (41) en Laika (39), die in het nieuwe olifantenreservaat verblijven. Het is de wens van de directie om nog meer gepensioneerde circusdieren onderdak te bieden. In 2010 werd de Afrikaanse olifant Suzy (27) overgenomen van het Gentse dierenpark Harry Malter en in 2013 werd Gitana (29) door de Duitse autoriteiten aan Pairi Daiza toegewezen toen bleek dat het circus waar ze bij hoorde de voorwaarden voor haar welzijn niet respecteerde.

« Toen wij bekend maakten dat wij de beurs wensten te verlaten, hebben we duidelijk gemaakt dat Pairi Daiza, parallel met de ontwikkeling van het park, in de toekomst zwaar zal investeren in niet-winstgevende projecten, onder meer via de Pairi Daiza Foundation die ijvert voor dierenwelzijn. Het bieden van een rustig onderkomen aan olifanten die hun hele leven hard gewerkt hebben in circussen, past perfect in deze filosofie. Commercieel gezien is dat niet interessant:  wij  hebben al veel olifanten die de bezoekers kunnen zien en het voederen en verzorgen  van  een  olifant  kost  handenvol  geld.  Maar  als  liefhebber van deze gevoelige en intelligente dieren vind ik het mijn plicht om aan zoveel mogelijk olifanten die in andere parken of circussen overbodig zijn, onderdak te bieden. Het is mijn droom om van Pairi Daiza het grootste opvangcentrum voor gepensioneerde olifanten van Europa te maken », zegt Eric Domb, CEO van Pairi Daiza.

Het park sluit na 11 november zijn deuren voor dit seizoen maar via de facebookpagina zullen fans en bezoekers uiteraard op de hoogte houden van alle nieuws rond deze nieuwe bewoners (www.facebook.com/jardindesmondes).

Aziatische olifanten zijn met uitsterven bedreigd en in het wild leven er naar schatting nog amper 32.000. Pairi Daiza neemt actief deel aan het Europees programma voor de bescherming en reproductie van Aziatische olifanten. Onlangs werd nog een kalfje (Nang Faa) geboren en ook May (20) is drachtig en moet in principe volgend najaar bevallen. Via de Pairi Daiza Foundation wordt ook geld ingezameld voor het onderzoek en de strijd tegen het dodelijke herpesvirus dat vooral jonge olifantjes treft. Met de Afrikaanse olifant gaat het relatief beter, daar komen er in het wild nog 700.000 van voor. Olifanten worden gemiddeld 60 jaar oud.