SeaWorld San Diego stopt met orka shows in 2017

In 2017 zal er een einde komen aan de wereldberoemde orka shows in SeaWorld San Diego. Sinds de film ‘Blackfish’ werden de orka shows in een slecht daglicht geplaatst. Het park bleef beweren dat de dieren een gelukkig leven hadden, maar dat kon de dierenrechtenactivisten niet tegenhouden. De zware tegenkantingen hadden ook hun weerslag op de financiële status van de parken.

Jarenlang stond SeaWorld bekend voor de shows met dolfijnen, zeehonden, maar vooral de orka’s. Spectaculaire shows werden opgevoerd in de parken. In SeaWorld San Diego was de grote ster de orka Shamu.

Nog maar net had de groep een aanvraag ingediend voor het vergroten van de waterbassins waarin de orka’s leven. Die plannen werden goedgekeurd, maar er zat een voorwaarde aan verbonden. De groep mocht niet langer kweken met de dieren.

Vanaf 2017 is het dan ook afgelopen met de orka show in SeaWorld San Diego, of dit ook zo zal zijn in de andere parken valt nog af te wachten.

SeaWorld zal de dieren niet verwijderen uit het park, maar wil ze op een meer natuurlijke manier tonen aan de bezoekers.

Blackfish
De film Blackfish is een Amerikaanse documentaire die het verhaal verteld van orka Tilikum, die vastgehouden wordt door SeaWorld Orlando. De film toont hoe Tilikum gevangen wordt genomen in 1983 voor de kust van IJsland. De impact van de film, die in 2013 verscheen was enorm, SeaWorld kreeg heel wat kritiek te verwerken en bovendien leed het park heel wat financieel verlies zowel qua inkomsten als op de beurs. Dat de orka show verdwijnt in 1 van de parken is een positief signaal.