Bizarre pretparken: Salina Turda

In deze artikelreeks gaan we opzoek naar de vreemdste, bizarste pretparken over de hele wereld. Pretparken die rond een speciaal thema draaien of die zich bevinden op de vreemdste locaties, je zult ze hier zien passeren. Starten doen we met Salina Turda. Het enigste ondergrondse pretpark ter wereld.

 

Salina Turda is gelegen in Roemenië en werd door Business Insider uitgeroepen tot leukste ondergronds plekje ter wereld. Daarnaast is het ook één van de mooiste reisbestemmingen op aarde. Dat is ook terecht want niet elke zoutmijn werd omgebouwd naar een pretpark.

De mijn werd voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld in 1271. Er werd voornamelijk zout ontgint. Pas in 1932 werd de mijn gesloten. Uit het oog uit het hart zo blijkt want de mijn werd lange tijd vergeten. In de 2de Wereldoorlog werd de mijn terug in gebruik genomen als schuilplaats.

 

Foto: Ungureanu Adrian Danut – Wikimeida

 

De tijd gaat vooruit en in 1992 werd de mijn terug in gebruik genomen. Ditmaal niet als zoutmijn of schuilkelder maar als pretpark. Na een afdaling van 120 meter kom je op een donker speelterrein met verschillende verlichte attracties. Je vindt er een reuzenrad, bowlingbaan, minigolf, amfitheater en een boottochtje terug.

Daarnaast is de mijn ook een museum. De mijn was ingedeeld in verschillende delen met verschillende functies. De Anton grot, is bijvoorbeeld niet meer bereikbaar. De andere 2 mijnen zijn wel te bezichtigen. De Teresia grot is het indrukwekkendste. De grot is 120 meter diep en bevat een ondergronds meer waarop je kunt varen met een bootje. De laatste grot is de Rudolf grot, zo’n 42 meter hoog, 50 meter breed en 80 meter lang en tevens de laatste grot waar er ontgint werd.

De Crivac kamer is de kamer waar een mechanisme staat dat voor het transport vanuit de Rudolf grot zorgt. Dit mechanisme is uniek, want het is nog het origineel van 1881 en staat nog altijd op zijn oorspronkelijke plaats. Het systeem werd aangedreven door paardenkracht.

Aan de oppervlakte kan je ook nog genieten van een Spa & Welness resort, en zwembad en het strand. Hou er wel rekening mee dat het in de grot altijd 11° is.

Wil je meer weten of deze plek zelf eens bezoeken dan verwijzen wij u graag door naar de officiële website voor verdere informatie.

Artikel: Maarten Busschots

Foto’s: Wikimedia