Dierentuin van Berlijn mag binnenkort panda’s verwelkomen

De Chinese overheid besloot de Berlijnse dierentuin een pandapaartje te schenken, iets wat vrij uniek is, lang niet elke aanvraag wordt positief beantwoord. In ons land is de enige zoo die panda’s mag huisvesten Pairi Daiza, al hadden andere dierentuinen zich daar ook kandidaat voor gesteld.

 

De vreugde was groot in de Duitse hoofdstad.
Directeur Dr. Andreas Knieriem zei: “We zijn verheugd dat China de onderhandelingen met onze federale regering aanging om een pandapaar te huisvesten in de dierentuin van Berlijn.”
“Pandaberen zijn unieke dieren. Als dierentuin willen wij optreden als ambassadeur voor de bescherming van deze soort,” zegt de voorzitter van de raad van commissarissen van de Berlijnse dierentuin Frank Bruckmann.

Nieuwe verblijven.

De plannen voor het nieuwe verblijf zijn al volop in ontwikkeling. Volgens de officiële overeenkomst zullen de panda’s ​in de loop van volgend jaar in hun nieuwe verblijf kunnen intrekken. Het voormalige “Chinese muziek paviljoen” zal worden opgenomen in het nieuwe verblijf. Bezoekers zullen onder andere vanuit het paviljoen de dieren kunnen waarnemen.

Eerder al panda’s.

De dierentuin van Berlijn heeft al tientallen jaren ervaring met het houden van panda’s. Op 5 november 1980 werden de eerste panda’s Bao Boa en Tjen Tjen, beiden geboren in China in 1978, geschonken door de Chinese overheid. De vrouwtjes-panda stierf enkele maanden later.

In april 1995 werd de mannetjes-panda Yan Yan, wat “the beautiful (de mooie)” betekend, in bruikleen gegeven aan de dierentuin. De verhoopte baby-wens bleef echter uit, ondanks vele pogingen.

Op 22 augustus 2012 overleed Bao Bao. De trotse beer was destijds de oudste levende mannelijke panda ter de wereld.

Panda’s behoren tot de familie van de “grote beren”. Oorspronkelijk leefden de witte panda’s in een uitgestrekt gebied in het Noordoosten van China, Myanmar en Vietnam. Vandaag de dag vinden we deze speciale dieren alleen nog maar in de regio rond de provincies Sichuan, Shaanxi en Guanzu. Door verschillende kweekprogramma’s neemt hun aantal lichtjes toe, maar ze zijn nog altijd een zeer bedreigde diersoort. Ze voeden zich hoofdzakelijk met bamboe, wat steeds schaarser wordt.