Koopt Marc Coucke Pairi Diaza?

Dierenpark Pairi Daiza verdwijnt mogelijk van de beurs. Stichter Eric Domb wil met de hulp van Marc Coucke het bedrijf in handen nemen. De CEO van Pairi Daiza, Eric Domb, onderzoekt momenteel verschillende strategische opties omtrent de toekomst van zijn onderneming. Zijn wens is verder te gaan op de weg die werd ingeslagen bij de naamsverandering in 2010 en de identiteit als Tuin der Werelden (een zoölogische, botanische en culturele tuin) verder uit te diepen.

Het park sloeg in 2010 een nieuwe weg in met een naamsverandering en de identiteit als tuin der werelden verder uit te diepen, daar wil de Ceo verder in gaan. Concreet wil dit zeggen dat er meer geïnvesteerd zal worden in niet winstgevende projecten. Projecten, zoals het behoud van bedreigde diersoorten (via de Pairi Daiza Foundation) of de ontwikkeling van culturele activiteiten. Gezien de aard en het hoge risico van deze projecten zouden de belangen van de aandeelhouders niet meer hellemaal parallel liggen met de langetermijnstrategie van de onderneming.

Eric Domb : “Een 100% Belgische onderneming met een familiaal karakter”.

“Ik denk er al jaren aan om mijn bedrijf van de beurs te halen. Ik merk steeds weer een groot verschil tussen de waarden van Pairi Daiza als ‘Tuin der Werelden’ en die van de financiële markten. De Beurs verlaten zou de beste manier zijn om de ziel van Pairi Daiza en zijn waarden te bestendigen.

Ik moet eerlijk zijn tegenover onze aandeelhouders : Pairi Daiza zal in de toekomst projecten ontwikkelen die niet bedoeld zijn om winst te maken, zoals de Pairi Daiza Foundation om diersoorten te beschermen of culturele activiteiten… Het is deze weg die ik wil volgen aan het hoofd van deze onderneming en die tegengesteld is aan een puur financiële benadering. Ik wil deze weg niet opdringen aan de aandeelhouders.

Deze onderneming is mijn hele leven. Mijn dierbaarste wens is om Pairi Daiza te beschermen, om deze onderneming 100% Belgisch te houden en een familiaal gezicht te geven waarvan de toekomst verzekerd wordt door eigenaars die met hart en ziel van dit project houden. Dat wordt mogelijk met Marc Coucke aan mijn zijde. Marc is al jaren erg gehecht aan Pairi Daiza. Hij is momenteel al de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf en is al ambassadeur van de Pairi Daiza Foundation.“

Marc Coucke : “Pairi Daiza doorgeven aan de volgende generaties”

“Ik ben al verschillende jaren onder de indruk van de charme van dit park. Pairi Daiza heeft een ziel en straalt authenticiteit uit. Voor mij gaat het hier niet om een gewone financiële investering, maar om Eric te kunnen helpen om het unieke karakter van zijn park te bewaren en het door te geven aan de generaties die na ons komen. Net als Eric wil ik deze schat doorgeven aan mijn kinderen in de hoop dat zij hem op hun beurt doorgeven.”

Marc Coucke werd onlangs nog peter van het pas geboren olifantje.

De Tuin der Werelden PAIRI DAIZA biedt bezoekers een onvergetelijke dag in contact met wilde dieren en sensibiliseert hen voor de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur. PAIRI DAIZA herbergt meer dan 5000 dieren van over de hele wereld, vogels, zoogdieren, vissen, reptielen, … Dit alles op de site van de voormalige abdij van Cambron met eeuwenoude bomen en talrijke historische gebouwen. De bezoeker reist er van het ene naar het andere continent in enkele stappen, in authentieke tuinen met allerlei natuurlijke, culturele en spirituele rijkdommen. PAIRI DAIZA werkt tevens mee aan een dertigtal wetenschappelijke programma’s voor het behoud van bedreigde diersoorten en staat in voor hun voortplanting binnen het park.