Interview Søren Kragelund – Fårup Sommerland

Eind juli vertrokken de Themeparkfreaks richting Denemarken om enkele nieuwe pretparken te leren kennen. 1 van deze parken was ‘Fårup Sommerland’, een pretpark gelegen in het Deense Blokhus, een dorp in het noorden van het schiereiland Jutland. Het park opende in 1975 zijn deuren en biedt ondertussen een 6-tal achtbanen aan. Naast achtbanen heeft Fårup nog een brede waaier aan allerlei familieattracties, ook is er een waterpark dat grenst aan Fårup Sommerland. Tijdens de ‘Themeparkfreaks Road Trip’ in Denemarken konden we Fårup niet overslaan en spendeerden we een leuk dagje in dit familiaal parkje. Tijdens ons bezoek hielden we een leuke babbel met de CEO van het park, Søren Kragelund, het interview kan men hier lezen.

 

TPF: We maakten reeds een korte wandeling doorheen het park, wat ons opviel is dat het gehele park slechts 1 groot thema heeft.

Søren Kragelund: Dat klopt, we proberen alle attracties een “woud-thema” mee te geven. Onze visie omkadert een strategie waarbij de bezoeker volledig wordt ondergedompeld in 1 specifieke wereld en niet zozeer in ontelbare verschillende werelden. Ongeacht waar je jezelf als bezoeker in ons park bevind, ongeacht waar je ook naartoe kijkt of wandelt, je moet steeds het gevoel krijgen dat je omringd bent door dit fantasierijk thema.

TPF: Wanneer werd het park gebouwd?

Søren Kragelund: Het is niet altijd een pretpark geweest. Alles begon met het bedrijf van mijn vader. Hij handelde voornamelijk in zout, krijt en voedselproducten. Omdat de economische situatie niet altijd even gemakkelijk was destijds, zocht mijn vader naar een nieuwe manier om het bedrijf te kunnen uitbreiden. Mensen kregen doorheen de jaren steeds meer vrije tijd en meer en meer toeristen vonden de weg naar Denemarken, dus waarom zouden we daar niet op inspelen, dacht mijn vader. Hij begon met het uitbaten van een grote speeltuin in 1975.

De speeltuin was destijds gelegen in het westelijk deel van het park. De inkom van het park is pas veel later verhuisd naar de huidige locatie. Toen er verschillende nieuwe gronden werden aangekocht om het park uit te breiden.

TPF: Wie bedacht de mascottes?

Søren Kragelund: Dat was een publiciteitsbureau. Destijds spraken zij ons aan i.v.m. de creatie van deze mascottes. Aangezien het volledige park een woud-thema heeft, bedachten zij deze leuke bosbewoners. In de TV-reclamespot bezochten al deze gekke dieren het pretpark en genoten van een heerlijk dagje uit. Dit zorgde ervoor dat Farup Sommerland aan bekendheid won bij de lokale bevolking. De figuren passen ook in ons familiaal park karakter.
TPF: Wat was de eerste grote attractie die ‘Farup Sommerland’ bouwde?

Søren Kragelund: Dat moet de Log-Flume zijn geweest. Deze werd gebouwd door “Big Country Motioneering Inc.”, het bedrijf dat momenteel onder de naam “Interlink-Lg” door het leven gaat.

TPF: Is dit tevens jouw favoriete attractie in het park?

Søren Kragelund: De Log Flume is een zeer leuke attractie, maar als ik mag kiezen, dan verkies ik toch onze houten coaster “Falken”. Deze achtbaan werd gebouwd in 2004 door “S&S” en beschikt over een trein waarin per rit 30 personen kunnen plaatsnemen. Het is misschien niet de hoogste houten achtbaan ter wereld, maar wel een leuke. Toen de baan destijds gebouwd werd, werden er door de lokale wetgevende instanties echter hoogtebeperkingen opgelegd. Dit heeft ervoor gezorgd dat we de lifthill maar 20 meter hoog mochten maken.

TPF: We zagen dat je bij de achtbaan “Orkanen” dit handig hebt omzeild?

Søren Kragelund: Dat klopt, bij de bouw van “Orkanen” hebben we, net na de eerste drop, een tunnel onder het meer aangelegd, zodat de trein een grotere afdaling heeft en zo meer snelheid kan behalen. In de tunnel staan rookmachines die voor een extra beleving zorgen voor onze gasten, dit creëert een leuk effect wanneer de trein afdaalt en terug te voorschijn komt uit het meer.

TPF: De spectaculairste achtbaan in het park is uiteraard “Lynet”, wat kan je ons daarover vertellen?

Søren Kragelund: “Lynet” is een “LIM Launch Coaster”. Wanneer de trein het station verlaat, maakt het een kleine duik naar beneden, om vervolgens gelanceerd te worden naar 80 km/h in slechts 2 seconden. Na deze snelle lancering ga je loodrecht 20m de hoogte in om daarna een verticale duik naar beneden te maken. De track bevat hierna nog enkele leuke inversies. Men beschikt over 4 verschillende treinen, waarin telkens 6 bezoekers kunnen plaatsnemen. Deze achtbaan werd gebouwd door “Gerstlauer”.

TPF: Was het vanzelfsprekend dat je jouw vader zou opvolgen als parkdirecteur?

Søren Kragelund: Ergens wel uiteraard. Samen met mijn neef, die destijds de boekhouding deed, namen we de taak van mijn vader over. Omdat er heel wat technische vaardigheden vereist waren voor deze functie, heb ik een diploma “Ingenieur” behaald. Zo verwierf ik de nodige kennis i.v.m. met motoren, tracties, wrijvingskrachten en noem maar op.

TPF: Hoeveel bezoekers passeren gemiddeld per jaar in het park?

Søren Kragelund: Zoals bij elk pretpark schommelen deze cijfers uiteraard van jaar tot jaar. Momenteel hebben we gemiddeld op jaarbasis een 600.000 bezoekers. Als we alle bezoekersaantallen in een curve gieten, dan zien we dat de eerste echte grote stijging plaatsvond in 1992, toen we besloten om een groot outdoor waterpretpark te bouwen. De absolute publiekstrekker hiervan is uiteraard de “double looping waterslide”.
Verder werd er ook ingezet op een verbetering van de service naar de bezoekers toe, dit heeft zeker geen windeieren gelegd. De laatste echte grote toenamen zijn te danken aan de houten achtbaan “Falken” (2004) en de lanceer achtbaan “Lynet”(2008).

TPF: De grootste nieuwigheid van dit jaar is het nieuwe hotel, kan je ons daar iets meer over vertellen?

Søren Kragelund: Natuurlijk, we hadden echt nood aan verblijfsmogelijkheden in het park. De meeste van onze bezoekers zijn mensen met een abonnement. De komende jaren willen we ook meer toeristen aantrekken. Daarvoor is een hotel ideaal. Het hotel krijgt de vorm van een typerende Scandinavische lodge. Kenmerkend hiervoor is de donkerrode kleur die wordt gebruikt aan de buitenkant van het gebouw.

Er zijn tevens plannen om in de toekomst de verblijfsaccommodaties uit te breiden met een bungalowpark.

TPF: Dat zijn leuke vooruitzichten, zijn er nog meer nieuwigheden gepland voor het park?

Søren Kragelund: Wij hebben zeker nog dingen gepland, waaronder een primeurtje. Momenteel zijn er plannen om de achtbaan “Falken” uit te breiden. Na jaren van overleg met de lokale instanties, lijkt het erop dat ze binnenkort de hoogtebeperking zouden versoepelen. Wanneer dit erdoor komt, dan zouden we de lifthill van “Falken” met 10m kunnen verhogen. Vervolgens zouden we dan een deel van de huidige parking opbreken en de track van “Falken” verlengen. Verder zouden er nieuwe decorstukken worden toegevoegd en kan er zelfs overwogen worden om 2 treinen in gebruik te nemen i.p.v. 1. Momenteel vinden er gesprekken plaats met verschillende bouwers die deze werken zouden kunnen uitvoeren. Falken werd in 2004 gebouwd door S&S, maar deze firma heeft zijn afdeling voor het bouwen van houten achtbanen gesloten. Welke bouwer dit zal doen, is dus nog niet bekend.

TPF: Wij danken je enorm voor dit leuke interview.

Søren Kragelund: Graag gedaan.