Babyolifant op komst in Diergaarde Blijdorp

Olifant Bangka is hoogzwanger. Ze begint zichtbaar meer last van haar dracht te krijgen: ze ontlast haar benen regelmatig en ze gooit zand naar haar buik. Bangka is in principe voor eind augustus uitgerekend, maar het jong kan ook enkele weken eerder of later worden geboren. Bij een olifant is het handig om een flinke marge aan te houden. De lange draagtijd van circa 22 maanden maakt het lastig de datum van de bevalling precies te voorspellen. De verzorgers houden de olifanten om die reden nu al via de webcam dag en nacht in de gaten.

Ook zijn de laatste voorbereidingen getroffen in het verblijf. Alle gaten en openingen waar het kleintje door zou kunnen glippen zijn gedicht. Regelmatig wordt er nu bloed afgenomen van de aanstaande moeder om het progesterongehalte (zwangerschapshormoon) te kunnen meten. Als er namelijk een plotselinge daling optreedt van de hormoonwaarde, is dit het teken dat de bevalling zeer nabij is.

Als alles goed gaat, wordt het jong in de kudde geboren. De olifanten blijven dag en nacht buiten, zolang de temperatuur boven de 15 graden blijft. Bezoekers kunnen de olifantenfamilie live volgen vanuit huis via webcambeelden. Zo is het mogelijk om getuige te zijn van de bevalling zonder de olifanten te storen. Via social media wordt regelmatig door Blijdorp een update gegeven van de nieuwste ontwikkelingen en kan iedereen zijn eigen ervaringen delen.

Bangka is veertien jaar en een dochter van Irma en Alexander. Het is voor de tweede keer dat zij moeder wordt. In juli 2010 werd haar dochter Faya geboren. Olifanten zijn sociale dieren en bij het opvoeden van jongen spelen de tantes en oudere zussen een belangrijke rol. De Blijdorp-groep bestaat nu uit zes olifanten van drie generaties: Irma, Bangka, Faya, Throng Nhi, Nhi Linh en de enige volwassen bul, Timber. Er zijn in Blijdorp al vijftien olifantenjongen geboren. De eerste, Bernhardine, is geboren in 1984 en tevens het allereerste olifantje dat in een Nederlandse dierentuin is geboren. De Diergaarde coördineert al vele jaren het stamboek van de Aziatische olifant in Europa.

Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation. Dit fonds doet onderzoek naar de beste manieren om conflicten tussen mensen en olifanten in hun oorspronkelijk leefgebied op te lossen en te voorkomen.