Vergane Glorie: Pripyat Amusement Park

Pripyat Amusement Park werd gebouwd in Pripyat in de Oekraïne. Het park zou dienen als een tijdelijk park met het oog op het entertainen van de 50.000 inwoners van de stad. Dit park zou openen op 1 mei 1986, maar enkele dagen daarvoor sloeg echter het noodlot toe. 1 mei 1986 werd nooit gehaald.

 

Het park was klaar voor de grote opening, het dorp en park werden gedecoreerd voor de feestelijkheden, maar dan kwam er 26 april 1986. Op deze dag vond de ramp van Tsjernobyl plaats.

“De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk met een van de kernreactoren van de Kerncentrale Tsjernobyl dat plaatsvond in1986 nabij de gelijknamige Oekraïense plaats (toen nog Sovjet-Unie)Tsjernobyl. De reactor ontplofte midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl sliepen.”

Op 27 april opende het park enkele uurtjes om de mensen uit de stad te entertainen, tot de aankondiging kwam dat iedereen geëvacueerd moest worden.

Het park bevatte vier attracties. Botsauto’s, een schommelschip, een vliegmolen en de eyecatcher van het park was een reuzenrad.

Dit reuzenrad staat tot op vandaag gekend als symbolisch beeld na de ramp.

In het park en de stad hangen de feestelijke slingers nog steeds aan de gebouwen, het park ligt er levenloos bij. Van levendige stad veranderde de ramp dit in een echte spookstad. In het park is de radioactieve straling nog steeds meetbaar, al zijn sommige betonnen oppervlakten relatief veilig.

 

Artikel: Bob Van Dyck

Foto’s: Wikipedia

Bron: Wikipedia, Atlas Obscura