Vergane glorie : Camelot Theme Park

 

Camelot Themepark werd geopend in 1983 en sloot eind 2012. Het was gelegen in Lancashire, Engeland. Het park was gebaseerd op het verhaal van Camelot, Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel.

 

Het verhaal achter het park

 

Het grootste meer van Engeland lag in dit gebied, ‘Martin Mere’ genaamd. In 1692 werd het meer drooggelegd door Thomas Fleetwood van Bank Hall in Bretherton. Het verhaal vertelt dat Lancelot’s ouders, koning Ban van Benwick en koningin Elain naar Lancashire vluchtten voor hun vijanden uit Frankrijk. Elain ging koning Ban helpen toen hij gevallen was. Ze zette Lancelot op de oever van het meer waarop Lancelot ontvoerd werd door nimf Vivian. Hij verdween in het meer en werd groot gebracht door Vivian. Toen hij naar koning Arthuur ging, werd hij geridderd als Sir Lancelot van het meer. Martin Mere staat lokaal bekend als ’the lost lake of sir Lancelot’.

 

De geschiedenis van The magical Kingdom of Camelot theme park

 

Het park opende zijn deuren in 1983. Het thema is gebaseerd op de middeleeuwen en de legende van Camelot. Het was meer dan 56,66 hectare groot. Camelot werd uitgebaat door Knights Leisure Limited. In 1986 werd Camelot Theme Park overgenomen door the Granada group.  Om in juni 1998 weer van eigenaar te veranderen. Dit werd dan Prime Resorts Ltd.

Camelot theme park zat in een neerwaartse spiraal. In 1995 mochten ze nog 500.000 bezoekers verwelkomen, 10 jaar later waren er dat nog maar 336.204. In 2006 scoorde het park zeer slecht op gebied van gezondheid. In februari 2009 kondigde Prime Resorts aan dat het park niet opende in dit seizoen. Het hotel werd verkocht aan Lavender Hotels in maart 2009. En in april van dat jaar werd aangekondigd dat er een koper voor het park was gevonden. In mei 2009 opende het opnieuw haar deuren.

Het park werd gekocht door Story Group, een bouwonderneming gevestigd in Carlisle. De groep leasede het park aan Knight’s Leisure. De toekomst van het park blijft onzeker wanneer de voor huizenbouw. De sluiting van het park werd in november 2012 bekend gemaakt door de uitbater Knight’s Leisure.

Wie nog enkele attracties wil berijden, kan naar verschillende parken afzakken. Zo heeft Pleasureland Southport een aantal attracties overgekocht. Dragon Flyer werd gebouwd door SC Italy. Het is een familiecoaster, uniek in zijn soort want deze wordt als enige ter wereld aangedreven door een dieselmotor. Excalibur 2 is een Evolution en werd vervaardigd door de Fabbri Group. The Galleon, een piratenboot; Kingdom in the clouds, een reuzenrad en Sir Lancelot’s chargers, een carrousel met twee verdiepen staan ook allemaal klaar in Pleasureland Southport.

 

Whirlwind, een spinningcoaster van Maurer Söhne staat nu in Skyline Park in Duitsland onder de naam Sky Spin.

 

Caterpillar Capers is een Big Apple van het merk Pinfari. Deze werd overgekocht door Gullivers Warrington en kreeg de naam Wriggler mee.

 

Oakwood Theme Park kocht ook verschillende attracties over. De Junior Dragon coaster veranderde in de Crocodile coaster. Playland Express, Cup ‘n’ Sorcerer, Junior Galleon en Camelot Cascade behoren ook tot hun collectie.

Jammer genoeg bleven er ook verschillende attracties staan. Knightmare was een achtbaan van de legendarische attractiebouwer Schwarzkopf, de achtbaan stond jarenlang jammer genoeg te verroesten op de terreinen van het voormalige park. De achtbaan werd over gekocht van Portopialand, een Japans park gelegen in Kobe. Daar ging deze door het leven als BMRX/Bavarian Mountain Railroad. De rit verliep voornamelijk indoor. Er stond een grote structuur van een berg rond. Toen het Japanse park, Kobe Portopialand, de deuren sloot in 2005, werd de rollercoaster ontmanteld en naar de UK overgebracht. Begin 2007 werd deze opgebouwd in Camelot om in de zomer van 2007 open te gaan voor het publiek onder de naam Knightmare. Er waren maar 3 rollercoasters zoals Knightmare over de hele wereld. Het koste 3 miljoen pond  (+4milj. €) om de rollercoaster te bouwen. Het was één van de meest intense achtbanen van de UK. Nu staat Knightmare helaas te verroesten in het verlaten park.

 

Dungeons of Doom was een Darkride. Het hele park is nu veranderd in het thema van Dungeons of Doom.

 

 

Attracties die het einde van het park niet gehaald hebben

 

  • Tower of Terror was een rollercoaster van Schwarzkopf. Deze werd in 2000 verwijderd om plaats te maken voor een Vekoma Invertigo. Ze kregen echter geen toestemming om deze te bouwen en dus werd The Tower of Terror vervangen door een Pinfari ZL42, The Gauntlet genaamd. Toen de attractie werd afgebroken, werd het kasteel, dat bij de theming hoorde, verwoest door een brand. Het werd geraakt door enkele vonken die afkomstig waren van een zaag. De attractie zelf liep geen schade op en werd voor een periode verhuisd naar Dreamland Margate. Momenteel staat deze attractie in het gesloten Loudoun Castle themapark onder de naam Twist ‘n’ Shout.

 

  • The Rack, gemaakt door Vekoma werd in 2010 afgebroken door grote mechanische problemen. Dit was te duur om te herstellen

 

  • Excalibur was een Weber droomboot. De attractie werd samen met The Tower of Terror verwijderd. Hij stond op de plaats waar later Whirlwind kwam.
  • Venom (vroeger bekend als The Beast ) werd in 2005 afgebroken omdat de veiligheidsnormen voor indoor-rollercoasters verscherpt waren. Toen de rollercoaster voor het eerst in gebruik werd genomen, werd dit een outdoor rollercoaster. In 1985 werd er een berg over gezet en veranderde de naam in Space Mountain. In 1988 werd de naam veranderd in The Beast. Midden jaren ’90 werd de naam dan weer veranderd in Venom. In 2001 werd alles verwijderd voor een uitbreiding van het Castle Camelot entertainment centre. Maar toen het duidelijk werd dat het park kon sluiten binnen een paar jaar, werden de plannen drastisch verkleind en kon de Venom terug opgebouwd worden. Deze kreeg een slangenthema. Nu behoort de rollercoaster toe aan Williams Amusements.
  • The Sorcerer werd gemaakt door Pinfari. Hij werd gebouwd in 1995 om in 1997 al weer afgebroken te worden om plaats te maken voor The Quintain.
  • The Quintain was een Huss Flipper en werd verwijderd voor het begin van seizoen 2006. Deze werd vervangen door een carrousel.
  • The Gauntlet, een Pinfari ZL42 Looping rollercoaster stond tijdens 2002 en 2003 veel stil. Na renovatie van de treinen en de remmen, had de coaster 2 heel goede seizoenen. Om de rit nog te verbeteren, werd in 2005 een nieuwe trein aangekocht. Daarna verhuisde deze attractie voor een korte tijd naar Pleasureland Southport om daarna weer te verhuizen naar Marina Park in Varna, Bulgarije.

 

Enkele foto’s van het verlaten park anno 2019

 

Camelot Theme Park
Camelot Theme Park Derelict
Camelot Theme Park
Camelot Theme Park
Camelot Theme Park
Camelot Theme Park

Artikel : Lieve Van Engeland

Bronnen : Wikipedia, RCDB.com, themeparktourist.com, ukrides.info

Foto: Wikipedia, Flickr