BREAKING: Kärnan opent met nooit eerder gezien spectaculair element!

Achtbaanfans dachten al maanden te weten hoe de ervaring van Kärnan in Hansa Park zou worden. Pas vandaag op de persopening werd duidelijk dat de achtbaan een werelduniek element bevat dat tot nu toe volledig geheim was gebleven. Het nieuwe element is op z’n minst spectaculair te noemen. Worldofparks.eu was bij de opening aanwezig en bracht verslag uit van deze unieke achtbaan.

Op 1 juli 2015 om 12:00 uur was het eindelijk zo ver. Na 15 maanden en 9 dagen kunnen bezoekers eindelijk Kärnan uittesten. Deze Hyper Coaster/Infinity Coaster van Gerstlauer is uniek en op maat gemaakt voor Hansa Park. De achtbaan draait rond een grote toren van 79 meter hoog die een replica is van de Zweedse toren Kärnan. Het volledige thema van de baan zal volgend jaar worden afgewerkt.

Wat voorafging:

Op 24 mei werd de bouw van de achtbaan voltooid. Het laatste trackdeeltje werd in de baan gestoken. Een aantal dagen later op 9 juni volgden de eerste onbemande testritten van de baan. Na de goedkeuring door de TÜV werden op 28 juni eindelijk de eerste bemande testritten gehouden. Dit gebeurde met de medewerkers van het park.

Vandaag op 1 juli was het dan zover. De achtbaan werd geopend. Je moet minstens 130 centimeter groot zijn om er in te mogen. De achtbaan heeft een indrukwekkende snelheid van 127 km/u en is 73 meter hoog. De track is 1.235 meter lang en in de karretjes is er plaats voor 16 personen.

Het verhaal achter Kärnan:

Het verhaal gaat over Koning Erik die als 12-jarige het rijk van zijn vader erft, nadat die vermoord werd. Maar de koning was niet geïnteresseerd in de noden en zorgen van zijn volk. Hij organiseerde dure toernooien, maar die konden niet meer betaald worden omdat de schatkist leeg was. Daarom verhoogde hij de belastingen voor de boeren en de adelen. Dit leidde natuurlijk naar hongersnood en een opstand van de bevolking. Om die opstand te stoppen besloot de koning om de weerspannige boeren op te hangen aan de stadspoort. Maar de boeren en adelen kwamen nog meer in opstand. Daardoor wilde Erik een fort bouwen die zo sterk was, dat het alle andere forten deed verbleken. De oude bouwmeester zou deze vestiging bouwen. Want hij zag in de bouw van het fort een oplossing om het volk te helpen tegen een koning die zijn eigen belangen voor dat van het volk stelde. Hij zocht in zijn boeken naar een spreuk die de toren zou beschermen tegen aanvallers en die de koning zou doen straffen voor zijn daden. Met een list zorgde hij ervoor dat de koning de spreuk uitsprak. Hierdoor werd de koning heel vlug heel oud en stierf dus. De toren is nu beschermd tegen aanvallen en bedreigingen.

De eed van Kärnan, pas op voor zijn betovering.

Werelduniek element:

Op het einde werd er meer verteld over de beleving van Kärnan zelf. De heer Leicht benadrukte hier dat Kärnan een zeer hoge achtbaan is, niet de hoogste, maar wel in de top drie van Europa. Toch is Kärnan een unieke achtbaan omdat er in de 79 meter hoge toren naast een verticale lift hill nog iets uniek gebeurt. Tijdens de optakeling op de kettinglift zal je plots terug naar achter vallen. De ketting laat het karretje dus los, waardoor je een stukje achterwaartse vrije val ervaart. Dit geheim is pas bij de opening bekend gemaakt en dus zeer goed bewaard gebleven. Het is ook een wereldwijde unieke ervaring omdat Kärnan de eerste baan met dit element is.

Na deze interessante bekendmaking mochten de gasten de achtbaan zelf ontdekken. Langs de rode loper en onder een confettiregen mocht iedereen naar binnen. De eerste rit op Kärnan was fantastisch, men kreeg enorm veel kriebels in de buik en het snelheidsgevoel was groot.

Bij het buitengaan van de achtbaan passeer je een souvenirshop waar veel te vinden is. T-shirts, petjes, koffiebekers, muismatten, tassen van de nieuwe achtbaan maar ook popcorn en warme en koude dranken zijn er te verkrijgen. Dit alles aan schappelijke prijzen.

Elke bezoeker kwam met een stralende glimlach naar buiten en schoof met veel plezier aan voor een tweede ronde.

Kärnan is niet alleen een goede achtbaan, maar ook het verhaal zit goed in elkaar. Het wordt zeker uitkijken naar 2016 wanneer het thema is afgewerkt en het project volledig is afgerond.