Pairi Daiza koopt vliegtuig ‘Eagle Eye’ voor haar Foundation

Pairi Daiza is blij u te kunnen aankondigen dat het als eerste dierenpark in Europa voortaan over haar eigen vliegtuig zal beschikken, een dertig jaar oude Antonov AN-2. De Antonov werd ‘Eagle Eye’ gedoopt en kreeg een opvallende beschildering, naar een ontwerp van de Belgische striptekenaar Jean-François Charles. Hij wordt deze week overgevlogen vanuit Polen en zal voor het eerst te zien zijn op het luchtvaartevenement Ursel Avia volgend weekend, 27 en 28 juni.

Pairi Daiza zal dit vliegtuig exclusief ter beschikking stellen van de Pairi Daiza Foundation, de stichting die het park heeft opgericht om overal ter wereld te strijden voor de bescherming van bedreigde diersoorten en hun biotopen. Met deze Antonov AN-2 zal de Pairi Daiza Foundation zelf op het terrein projecten kunnen uitvoeren, zoals het bevoorraden van dierenorganisaties met medicijnen en hulpgoederen, zelfs in de meest onherbergzame gebieden in Afrika en Azië. (alle info : www.pairidaiza-foundation.org)

In die zin is de keuze voor de Antonov AN-2 niet meer dan logisch. Dit legendarische vliegtuig (lengte : 12m40, spanwijdte 18m20) van Russische origine staat bekend om zijn robuustheid en zijn polyvalentie. Het kan landen en vertrekken op de moeilijkste ondergronden, van de Russische steppe tot de Afrikaanse jungle en heeft genoeg aan een ultrakorte start- en landingsbaan. Het kan tot 10 passagiers vervoeren of tot 2.000 kilo aan goederen. De Antonov AN-2 zal ‘klimaatneutraal’ vliegen, dat wil zeggen dat de CO2 uitstoot van het vliegtuig gecompenseerd wordt door het planten van bomen en het investeren in duurzame energieprojecten.

De Antonov AN-2 van de Pairi Daiza Foundation is gebouwd in Polen in 1984. Het deed dienst als landbouwvliegtuig in Litouwen, als parachutevliegtuig in Frankrijk en nam deel aan luchtshows over heel Europa. De ‘Eagle Eye’ werd in Polen gerestaureerd en kreeg daar door lokale kunstenaars ook zijn opvallende beschildering.

Het vliegtuig zal gedurende het weekend van 27 en 28 juni te bewonderen zijn op Ursel Avia 2015, het luchtvaartevenement van Vliegclub Ursel (Oost-Vlaanderen). Daarna wordt het overgevlogen naar de luchthaven van Saint-Ghislain, bij Bergen, op zo’n 20km van Pairi Daiza. De ‘Eagle Eye’ is de enige Antonov AN-2 in België.