Nieuw in Puy Du Fou: Les Amoureux de Verdun

Les Amoureux de Verdun: De Geliefden van Verdun.

Het verhaal:

In het hartje van het eeuwenoude bos van Puy du Fou® worden de bezoekers 100 jaar in de tijd terug gekatapulteerd.

Bij het betreden van een loopgraaf van de eerste Wereldoorlog beleven ze een intense ervaring die bol staat van spanning en emotie. Het publiek beweegt door het dikker wordende bos. De sfeer wordt zwaarmoediger, het daglicht verduistert en de weg versmalt geleidelijk om uit te monden in een loopgraaf.

De briefwisseling tussen een ‘Poilu’ en zijn verloofde vormt de rode draad doorheen de voorstelling. De jonge vrouw is bezorgd, maar de soldaat stelt haar gerust, terwijl de bezoekers de dagelijkse realiteit van het leven in een loopgraaf ervaren.

De slag van Verdun

De Slag om Verdun (21 februari 1916 – 20 december 1916) was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Tot op de dag van vandaag staat hij symbool voor de zinloze slachtingen van mensenlevens, zoals die in deze en de volgende Wereldoorlog plaatsvonden.

Uitgetest:

We betreden de attractie via het prachtige bos van Puy Du Fou. Aangekomen bij de ingang betreden we een zeer realistisch aanvoelende loopgraaf.

Onmiddellijk komen we terecht in een realistisch aanvoelende omgeving. Het decor van het loopgraaf, “een stilte valt onder de bezoekers”. Iedereen is onder de indruk van het realisme dat hier verwezenlijkt werd.

Door gebruik te maken van licht en geluidseffecten creëerde men een zo realistisch loopgraaf, dat je werkelijk het gevoel hebt plots in de oorlog van 14 – 18 terechtgekomen te zijn. Dat gevoel wordt nog aangesterkt wanneer we bij de eerste scènes aankomen.

Door een bewegende ondergrond en bewegende muren en plafonds kan je de bominslagen niet enkel horen en zien, maar je voelt ze ook.

Doorheen het loopgraaf komen we live acteurs tegen, die je verwittigen voor bominslagen, tot zelfs gifgasaanvallen.

Naar het einde toe zie je hoe het nieuws gemeld wordt dat er op kerstdag een niet goedgekeurde tijd van vrede ingeroepen wordt, een dag dat de troepen verbroederen en samen kerstliederen zingen.

De scènes tonen taferelen die plaatsvonden in de loopgraven en de oorlog.

In meerdere taferelen kan je ervaren hoe het leven geweest moest zijn voor de soldaten die in de loopgraven moesten vechten, sterven…

Een van de taferelen die ons bij bleef is de scene waarin een “keuken” getoond wordt. In een brief schreef ‘Poilu’ aan zijn verloofde dat alles goed ging en ze over voldoende vlees beschikken om te eten, echter blijkt dit in realiteit rattenvlees te zijn.

Een andere zeer beklijvende scene toont een kinderbedje met muziekdoos naast, het bedje blijkt bedolven onder brokstukken van het plafond dat naar beneden kwam.

Er zijn niet enkel statische taferelen en scènes met animatronics, videobeelden en andere visuele effecten.

Enkele van de scènes worden uitgebeeld door echte acteurs. Bijvoorbeeld het veldhospitaaltje, waar verpleegsters hun uiterste best doen om de gewonden zo goed mogelijk te verzorgen.

Een laatste scene toont hoe de troepen samen in, elk in hun eigen taal, kerstliederen zingen. Een beklijvende scene, die ons lang zal bijblijven.

Ons eindoordeel:

Ons eindoordeel is enkel maar positief, deze “walktrough” door de eerste wereldoorlog is er eentje die ons nog lang zal bij blijven, beklijvend, realistisch en ongetwijfeld iets dat we nooit zullen vergeten.

Wel willen we er aan toevoegen dat deze attractie voor kleine kinderen zeer indrukwekkend en misschien zelfs beangstigend kan zijn, aangeraden is het dan ook deze enkel onder begeleiding door de loopgraven te laten gaan.

Onze foto’s: