Groen licht voor Wildfire in Kolmarden

Groen licht voor Wildfire in Kolmarden

 

Iets meer dan een jaar geleden begon een eerder onbekend park in Zweden plots voor opschudding te zorgen in het pretparkmilieu. Kolmarden kondigde een volledig nieuwe attractiezone aan genaamd Bamses Varld, in deze zone werd het niveau van de aankleding heel hoog gelegd.

In deze zone kwamen meerdere attracties: een rock ’n tug, draaimolen, autoritje en een nieuwe achtbaan gebouwd door Zierer.

Niet veel later volgde er een boodschap op een Amerikaans forum van de bekende Robb Alvey waarin te lezen stond dat Kolmarden grote plannen had. Met de woorden “It will blow people away” kwamen de speculaties op gang. Iedereen droomde van een grote achtbaan, liefst eentje in hout.

 

 

Kort daarna werd een teaser de wereld in gestuurd. In het filmpje: een indrukwekkend beeld van een bos, een brandend vuur, de naam Wildfire en een zaagblad in het logo. Iedereen was het er over eens, dit moest een houten achtbaan worden. Maar een simpele houten achtbaan paste niet bij de woorden van Robb Alvey, noch de grootsheid die dit project zou krijgen.

Ongeveer een maand na de initiële bekendmaking van het nieuwe project kwam er een persconferentie.  Het park gaf aan effectief een houten achtbaan te gaan bouwen en niet zomaar eentje, het zou er een worden van de Amerikaanse bouwer RMC.

De achtbaan kreeg indrukwekkende statistieken mee:

 • Bouwer: Rocky Mountain Constructions
 • Snelheid: 113 km/h
 • Hoogte: 57 meter
 • Daling: 49 meter
 • Inversies: 3
 • Lengte: 1.300 meter
 • Duur van de rit: 2:00 Max.
 • Verticale Hoek: 83°
 • Capaciteit: 960 Personen per uur
 • Ontwerper: Alan Schilke

 

De nieuwe achtbaan zou enkele records verbreken:

 • Hoogste houten achtbaan ter wereld
 • Snelste houten achtbaan van Europa (tweede snelste ter wereld)
 • Grootste daling in Europa voor een houten achtbaan
 • Eerste houten achtbaan met inversies voor Europa

 

Bijna een jaar na de bekendmaking van de achtbaan, kwam er onverwacht zeer slecht nieuws.

De plaatselijke gemeente heeft haar eerdere goedkeuring ingetrokken uit angst dat de achtbaan het natuurgebied zal verstoren waarin deze gebouwd zal worden. De achtbaan had nochtans groen licht gekregen.

Door deze grote tegenslag zal de bouw hoogstwaarschijnlijk vertraging oplopen. De kans bestaat ook dat deze er helemaal niet komt. Kolmarden zal waarschijnlijk beroep aantekenen. De reden voor het vernietigen van de bouwvergunning bleek een gebrek aan een bestemmingsplan voor het gebied dat ze de lokale bevolking zal storen en dat het de rust in het natuurgebied teniet zal doen. Ook de dieren zouden er last van ondervinden.

Volgens het masterplan is het gebied aangewezen als dierentuin. De achtbaan wordt verondersteld recht naast de dierentuin te worden gebouwd. Het gebouw zal eveneens op natuurgebied komen.

De raad van bestuur is van mening dat de achtbaan een grote impact zal hebben op het milieu. Ze zal het landschap verstoren, geluidshinder veroorzaken en invloed hebben op de verkeersituatie. Daarom zal er op zen minst eerst een gedetailleerd plan moeten komen waarin al deze problemen worden verholpen, voor de raad zal overwegen de plannen terug goed te keuren.

 

Vandaag  kwam dan het verlossende nieuws waar elke achtbaanfan zat op te wachten.

Robb Alvey maakte, na een gesprek met de directeur van het park, bekend dat de vergunningen opnieuw goedgekeurd zijn, de bouw van de achtbaan kan hervat worden.

Op de blog van Wildfire werd het nieuws bevestigd en er volgde meteen ook een nieuwe concept art.

ziws3r

Momenteel is het nog even onduidelijk of de achtbaan effectief zal klaar zijn tegen de vooropgestelde datum, maar op de blog lijkt het aftelklokje nog steeds die datum als doel te hebben.

Volg de volledige bouw hier.