Universal Studios Singapore heropent Battlestar Galactica

Battlestar Galactica  opent opnieuw zijn deuren voor het grote publiek. Na twee jaar buiten dienst te zijn geweest, vanwege technische problemen, opent deze duellerende achtbaan op donderdag 27 mei voor de bezoekers, in Universal Studios Singapore.

Sinds de opening van het resort in 2010 heeft deze blikvanger de nodige technische en andere problemen gehad. Met als gevolg dat de achtbaan meermaals gesloten bleef. De laatste sluiting heeft zelfs twee jaar geduurd en fans vreesden dat de achtbaan nooit meer zou openen.

Battlestar Galactica is een duellerende achtbaan die gebouwd werd door Vekoma, het was voor Vekoma een nieuwe uitdaging om dit concept uit te werken. Voor het eerst sinds ze de Flying Dutchman achtbaan bouwden, gebruikten ze treintjes waarbij vier personen naast elkaar konden zitten. Deze zijn nu gereduceerd naar treintjes waarbij je maar met twee personen naast elkaar kan zitten.

Battlestar Galactica was bij de opening en tot op heden de hoogste duellerende achtbaan ter wereld. De achtbaan maakt geen gebruik van een traditionele kettinglift op de lifthill, maar van een zogenaamde launchhill waarbij men gebruik maakt van een reeks magneten om de benodigde snelheid te behalen. Dit systeem noemt men een LSM-lancering (Linear synchronous motor), die we het best kennen van onder andere Anubis the ride in Plopsaland en Formule X in Drievliet. Beide achtbanen zijn 42,7 meter hoog en behalen een snelheid van 91km/u.

 

De duellerende achtbaan heeft veel bijna raakpunten, waarbij de hangende en zittende trein rakelings naast of boven elkaar razen. De hangende achtbaan ‘ Cylon’ heeft 5 inversies en kan je vergelijken met El Condor (Walibi Holland) of Vampire (Walibi Belguim). ‘Human’ is een zittende achtbaan zonder inversies en wekt daardoor eerder het familieachtbaan concept op met de nodige spanning door het duelleren.

“De nieuwe treinen zullen er voor zorgen dat de berijders beter de volledige ervaringen kunnen beleven”, verteld de Senior Vice president van het park, John Hallenbeck.

Het park opende eerder dit jaar nog een nieuwe achtbaan, ‘Puss In Boots Giant Journey’, een Inverted Coaster van Zamperla.

 

Bron: Universal Studio’s Singapore
Foto’s: Universal Studio’s Singapore