Planckendael nam afscheid van giraf Ndale

Planckendael nam eerder deze week met spijt in het hart afscheid van giraf Ndale. “Onze giraf Ndale is gestorven. Hij stierf aan hartfalen.”

Dit jonge mannetje van drie jaar zou naar een andere dierentuin vertrekken, toen hij bij het laden ineenstuikte en zijn hart het begaf. De verzorgers hebben samen met dokter Francis nog geprobeerd om hem met hartmassage te reanimeren. Het mocht niet baten.

“Het afscheid doet zeer, we zijn heel bedroefd.” De giraf ging naar een zoo in Zuid-Frankrijk om daar te midden van een mannengroep volwassen te worden. Later zou hij, als kweekman, een rol in het kweekprogramma krijgen.

Bedreigde ondersoort

Ndale is een kordofangiraf en lijkt sterk op de erg bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een tweehonderdtal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen in Niger door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Zo herstellen we de harmonie een stukje tussen mens en dier.

Samen op de savanne

De groep giraffen op de savanne bestaat uit kweekman Saleye, mama Diamant en haar kleine Quasim, zwangere mama Barbie en de jongelingen Panambi en Obi. Ze leven er samen met addaxen, impala’s, struisvogels en helmparelhoenders.