Bellewaerde traint Aziatische olifanten

Sinds het nieuwe seizoen krijgen de Aziatische olifanten van Bellewaerde niet alleen een targettraining, maar ook een transporttraining! Deze training zorgt voor een vlot en stressvrij transport en het is ook een verrijking voor de dieren.

Bellewaerde speelt een belangrijke rol in het internationaal kweekprogramma voor Aziatische olifanten. Alvorens jonge olifanten naar een kweekgroep verhuizen, maken ze eerst een tussenstop in Bellewaerde. Hier worden ze getraind, waardoor de olifanten welgemanierd naar een andere dierentuin kunnen verhuizen om deel uit te maken van een kudde.

De olifanten in Bellewaerde krijgen sinds de start van het seizoen twee soorten trainingen. Als eerste is er de gewone targettraining waarbij de olifanten allerlei commando’s uitvoeren. Dit is belangrijk voor de medische controle van de dieren. Op die manier kunnen de verzorgers hun tanden, ogen, oren, etc. controleren. Op het einde van deze targettraining worden de dieren beloond met een voetverzorging. Door de constante druk op hun voeten, kunnen er snel blessures ontstaan. Dagelijkse verzorging en controle voorkomt deze problemen en is dus heel belangrijk bij olifanten.

Als tweede is er de transporttraining. Doordat de olifanten op volwassen leeftijd verhuizen naar een andere dierentuin, is het belangrijk dat de dieren goed kunnen meewerken tijdens het transport. Hiervoor heeft Bellewaerde een speciale transportbox laten installeren in het buitenverblijf van de dieren. De transporttraining verloopt in verschillende fases: eerst leren de dieren om rechtdoor in de box te wandelen, vervolgens leren ze om achterwaarts in de box te wandelen en uiteindelijk zullen ze leren om op een rustige manier in de box te blijven en commando’s van de verzorgers uit te voeren, zoals hun voeten geven.

Deze trainingen hebben tal van voordelen:

  • Er kan gemakkelijker een medische controle worden uitgevoerd.
  • De dieren ervaren minder stress bij controle of transport.
  • De dieren moeten niet verdoofd worden bij controle of transport.
  • Het transport van de dieren verloopt vlotter.
  • De trainingen zijn een verrijking voor de olifanten.

De olifantentraining is dagelijks te zien in Bellewaerde om 14 uur.