Neushoorn Karamat verwacht een kleintje

Hoera, neushoorn Karamat verwacht een kleintje. De geteste meststalen bevestigen ons vermoeden. Ze is drachtig en dat is fantastisch nieuws. Nog even geduld, want een neushoornzwangerschap duurt 16 maanden. Het kleintje, meestal één jong, wordt verwacht tegen eind 2015. Het diertje wordt, gelukkig voor mama, geboren zonder hoorn.

2015-03-26_192159

Neushoorn Karamat werd geboren in Whipsnade ZOO in Groot-Brittanië op 16 november 2010. In december 2012 verhuisde ze naar Planckendael. Ze was toen twee jaar oud en te jong om te kweken. Nu kan ze actief bijdragen aan het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde soort.

In de natuur leven nog amper 2800 Indische neushoorns, wat de soort erg kwetsbaar maakt.  Hiervan leeft 70% in één nationaal park (Kaziranga). Als er in dit park een bosbrand of overstroming zou voorvallen, is dat catastrofaal voor de neushoornpopulatie. Ook stropers bedreigen nog steeds de populatie neushoorns. Karamat is dus cruciaal voor het kweekprogramma.

Kweken met neushoorns is niet eenvoudig. Als voorspel lopen ze soms uren achter elkaar aan. De paring zelf neemt makkelijk een vol uur in beslag. Bovendien zijn mannetjes en vrouwtjes snel op elkaar uitgekeken, waardoor ze elkaar vaak verwonden. Ze leven doorgaans dan ook apart.