Vergane glorie: Boblo Island Amusement Park

Boblo Island Amusement Park was een pretpark, gelegen op een eiland, in Canada. Het lag op Bois Blanc Island, Ontario, aan de Detroit River. Dus zeer populair bij mensen uit Detroit. Dit park opende de deuren in 1898 en kon je enkel bereiken via een ferry. Op 30 september 1993 werden de deuren onherroepelijk gesloten.

 

In 1889 werkten twee Ferry bedrijven samen om een pretpark te openen, de Windsor en Belle Isle Ferry Company. De bedrijven verzorgden toen nog tijdens de week voornamelijk goederen en personen, maar zochten nog een bezigheid tijdens het weekend.

Toen het pretpark geopend werd, waren er twee ferry richting het eiland, de Columbia en de Claire. Het park werd eerst nog Bois Blanc genoemd door de Franstalige bevolking, maar de Engelstaligen konden dit niet uitspreken en zo werd de nieuwe naam Boblo gekozen.

De eerste echte attracties kwamen er in 1910. In 1949 kwamen de eerste problemen, het park ging bijna failliet. De burgemeester van een nabijgelegen stad wou er een nationaal park beginnen, maar het eiland en stoomboten werden opgekocht door de Browning Family.

Deze familie bouwde het pretpark verder uit, er kwamen achtbanen, een reuzenrad, spookhuizen en veel meer.

 

De Browning familie verkocht het park weer in 1979 en de jaren nadien kwam het in handen van meerdere eigenaars. Na 81 jaar dienst gingen de boten in 1991 op pensioen, twee jaar later zou ook het park gesloten worden.

De attracties werden bijna allemaal verkocht, toch bleef een uitkijktoren eenzaam op de site staan tot op de dag van vandaag. Ook enkele gebouwen, waaronder een danszaal staan te verkommeren op het eiland.

 

 

 

Op het eiland kwamen later dure villa’s te staan, maar overblijfselen van het park zijn nog steeds te vinden. De boten bleven jarenlang verroesten in een haven in Detroit.

 

 

Enkele filmpjes van de achtbanen en attracties.

 

 

 

 

Een eerste achtbaan kwam in het park met Kiddie Coaster, een kinderachtbaan. Deze werd in 1952 in gebruik genomen. In 1957 opende een tweede achtbaan met Wild Mouse, een houten wilde muis achtbaan, deze sloot tussen 1974 en 1993. Een tweede kids coaster kwam er met Little Dipper in 1968. Deze werd in 1979 gesloten. Swiss Toboggan, een transportabele achtbaan van Chance Rides en de houten achtbaan Brownie Coaster openden in 1969.

Een eerste grote achtbaan kwam er in 1973 met Sky Streak. Deze werd gebouw door Sansei Yusoki Co, een Japanse firma. Deze achtbaan sloot in 1993 en verhuisde naar Selva Mágica waar ze vandaag door het leven gaat als Titan.

 

In 1985 werd Screamer geopend, een Corckscrew Coaster gebouwd door Vekoma.  Deze achtbaan verhuisde na de sluiting van het park naar Playland, waar ze nog steeds door het leven gaat als Corkscrew.

 

De laatst geopende achtbaan was Nightmare, opnieuw gebouwd door Vekoma. Deze verhuisde later naar Six Flags AstroWorld waar ze van 1995 tot 2005 door het leven ging als Mayan Mindbender en wanneer dit park sloot verhuisde ze naar Wonderland Amusement Park, waar ze nu gekend is als Hornet.

 

Ondertussen ligt het park er verlaten bij.

 

 

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, clickondetroit

Foto’: Wikimedia,