Sfeerverslag: Bayern–Park – 10 september 2018

Op de derde dag van onze Duitse trip stond Bayern-Park op de planning, een park dat voor velen van ons hoog op de to-do lijst stond. Dit jaar pakte men uit met enkele nieuwe attracties waaronder een interactieve 4D-attractie. Reden genoeg dus om een bezoekje te brengen aan dit park.

 

Na een lange rit met heel wat file kwamen we iets na openingstijd aan op de parking. Hier bleek dat het iets drukker ging worden dan verwacht, maar dit kon de pret niet bederven. We waren eindelijk aangekomen bij een pretpark dat we al zo lang eens wilden bezoeken.

Al bij de ingang, die wat verstopt zit, kon je merken dat men enorm inzet op sfeer en gezelligheid. Er stond ons een dag vol bloemenpracht en “Deutsche gemütlichkeit” te wachten.

Bij aankomst aan de infobalie werden we vriendelijk ontvangen door Alexander Bisschoff, de marketing manager van het park. Hierna konden we op eigen tempo het park gaan ontdekken.

Onze eerste stop was natuurlijk Freischütz, een X-Car Launch Coaster van Maurer Rides GmbH geopend in 2011. Het thema van deze baan is blijkbaar geïnspireerd op een Duitse opera en dit proberen ze dan ook in de wachtrij te vertellen. Deze is zeer mooi aangepakt, maar misschien niet volledig duidelijk als je het verhaal niet kent. Vanuit de wachtrij zien we ook al de eerste karretjes gelanceerd worden, wat de spanning enkel maar opbouwt.

Eens aangekomen in het station kunnen we bijna onmiddellijk plaatsnemen voor ons eerste ritje op deze achtbaan. Wat volgt is een leuke, maar niet zo krachtige launch en een rit die op sommige plaatsen zeer intens is en op andere plaatsen dan weer wat ruw aanvoelt. De meeste van ons waren het erover eens dat het zeker geen slechte baan is, maar hij kon de verwachtingen net niet inlossen.

Daarna vervolgden we onze tocht doorheen dit prachtig aangelegd park, richting de volgende achtbaan. Dit was de Zierer Tivoli Small, Froschbahn. Een zeer bekend achtbaantype die toch nog altijd zeer leuk blijft. Deze is hier zoals de naam al doet vermoeden gethematiseerd als een kikker.

Hierna deden we enkele kleinere attracties waaronder Drachenbahn, een rupsattractie en Eselreitbahn. In plaats van op de typische paardjes zit je hier op ezels en is deze wederom zeer mooi aangelegd.

De volgende attractie die we tegenkwamen was Wildwasserbahn. Een typische boomstamattractie van Reverchon die ons een leuke en natte rit bezorgde.

Dan was het tijd voor de eerste nieuwe attractie van dit jaar. Stadlgaudi 4D, een interactieve darkride met een zeer leuk boerderijthema. Ook hier begon de pret al in de zeer mooi uitgewerkte wachtrij met enkele interactieve elementen. De gondels voor telkens 4 personen bevinden zich bij deze attractie op een roterend platform waarbij je langs 4 verschillende scenes gaat. Hierbij speel je telkens verschillende mini-games tegen elkaar waarbij je doelen moeten raken. Een zeer leuke uitbreiding voor dit park.

Bij de uitgang stond alweer de volgende achtbaan van het park, genaamd Achterbahn. Ook deze is een Zierer Tivoli model, maar met een andere lay-out dan we gewend zijn. Het thema van deze baan was een rups en stond opnieuw garant voor een toffe rit.

Zoals vele Duitse parken bezit Bayern-Park ook een rodelbaan. Ze hebben zelfs twee exemplaren staan, beide van de bouwer Wiegand. De eerste die we tegenkwamen was de Sommer-Rodelbahn waarbij je bovenaan instapt en op het einde pas op de lifthill gaat. Hiervoor moet je wel bijbetalen, maar €1.5 is zeker niet veel voor de korte, maar zeer leuke afdaling, waarbij je voldoende snelheid kan halen.

Vlakbij deze rodelbaan bevind zich ook een indoorgebied die vooral gericht is op kinderen. Aan de ene kant bevind zich een middeleeuwse burcht met een speelgebied voor kinderen. Aan de andere kant vind je een collectie attracties van SunkidHeege GmbH waaronder een Butterfly. Deze zijn allemaal in een ruimte thema  gestoken en ogen zeer verzorgd.

Hierna splitste onze groep zich op, waarbij de ene helft reeds de andere attracties ging bezoeken. Onze groep besliste echter om de roofvogelshow mee te pikken. Hiervoor moesten we naar de andere kant van het park, waaruit bleek dat dit park toch iets groter was dan we hadden verwacht. In dit deel van het park bevinden zich een wildpark en enkele attracties zoals een boot rondvaart en de tweede rodelbaan. Ook de andere 2 nieuwe attracties voor 2018 bevinden zich hier. Dit zijn beide rondrit attracties van de bouwer MetalbauEmmeln waarbij je een ritje maakt doorheen de boerderij.

Aangezien we net iets verder moesten wandelen dan verwacht kwamen we net op tijd aan voor de start van de show. Bij het begin werd al gemeld dat het een kortere show zou zijn door het laagseizoen en werden er bijgevolg maar 3 vogels gebruikt, maar er werd wel zeer veel uitleg gegeven. Hierdoor was het niet de beste roofvogelshow die we al gezien hadden, maar je kon wel zien dat de presentator passie had voor zijn beroep.

Na de show deden we nog enkele attracties in dit gebied en keerden we terug naar de voorkant van het park waar er nog enkele attracties op ons stonden te wachten. De eerste die we hier deden was Duel der Adler, een Gerstlauer SkyFly waarbij je zelf kiest hoeveel inversies je maakt.

Het einde van de dag was bijna in zicht en we moesten nog 2 grote attracties doen. De eerste die we bezochten was Thaolon. Hier wisten we niet echt wat te verwachten, maar ons vermoeden klopte dat dit een FreefallTower was van Zierer. Ook hier valt opnieuw op dat men de laatste jaren hoog inzet op thematisering en beleving, want in plaats van deze gewoon in openlucht te bouwen is deze volledig indoor en valt er in de wachtrij en tijdens de rit heel wat te zien en te beleven. Ik wil hier niet te veel verklappen, maar sla deze zeker niet over bij een bezoek aan Bayern-Park.

De laatste attractie die we nog moesten doen was Wildwasser Rafting, een Rapid River Splash van ABC-Rides. De bootjes werden goed gevuld waardoor we ook hier niet lang moesten wachten en we snel aan onze afdaling konden beginnen. Door het gewicht in de boot was de afdaling iets wilder dan verwacht, maar daarom niet minder leuk.

Nu we alle grote attracties hadden gedaan besloten om nogmaals een ritje te maken op Freischütz. Daarna moesten we nog even wachten op de rest van de groep, waardoor we de dag konden afsluiten op de tweede Butterfly van het park.

Hiermee kwam er jammer genoeg een einde aan deze zeer leuke dag in dit geweldig park. Een eerste topper (maar zeker niet de laatste) tijdens deze trip waarbij de sfeer en het goede personeel ervoor zorgden dat we een topdag beleefden.

Bayern-Park, tot binnenkort!

 

Sfeerverslag: Michael Moyaert

Foto’s: Bob Van Dyck, Michael Moyaert