Bouwer in de kijker: Dinn Corporation

Dinn Corporation was een bedrijf dat houten achtbanen bouwde tussen de jaren 1983 en 1991. In die tijd bouwde het bedrijf elf achtbanen, waaronder enkele voor andere constructeurs. De oprichter van het bedrijf was Charles Dinn, die voorheen werkzaam was bij Kings Island.

 

Charles Dinn was Director of Construction, Maintenance en Engineering bij Kings Island. Hier was hij ondermeer opzichter bij de bouw van de houten achtbaan The Beast.  Deze achtbaan werd ontworpen door Charlie Dinn en gebouwd door het park zelf. Charles werkte hiervoor samen met Al Collins, Jim Nickell, William Reed en Curtis D. Summers.

 

 

In november 1984 verliet Charles Kings Island en opende zijn eigen bedrijf in West Chester, Ohio. De eerste opdrachten van het bedrijf waren de verhuizen van drie achtbanen. Deze achtbanen kwamen telkens van parken die gesloten werden.

De allereerste achtbaan die verhuisde was Rocket uit Playland Park in San Antonio. Deze opende in 1948 en reed haar ritjes tot 1980 in har originele park. Dinn verhuisde ze naar Knoebels Amusement Park & Resort waar ze sinds 1985 in werking is als Phoenix. De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd door Philadelphia  Coasters, Inc. Phoenix heeft een lengte van 975,4 meter en een hoogte van 23,8 meter, ze behaald een snelheid van 72,4 km/h.

 

 

De verhuis van de achtbaan kostte ongeveer 1.5 miljoen dollar. Omdat de bouwtekeningen niet meer aanwezig waren, moest elk onderdeel genummerd worden. Voor de verhuis waren 34 vrachtwagens nodig.

In 1985 nam Dinn contact op met Curtis D. Summers, Inc., een ingenieursbedrijf in Ohio. Hij vroeg ze om een ontwerp te maken voor de restoratie van de helix op de achtbaan Giant Coaster in Paragon Park. Het bedrijf ging deze namelijk verhuizen. De achtbaan stond van 1917 t/m 1985 in haar eerste park, nadien heropende ze als Wild One in het toenmalige Wild World. Later kreeg dit park de naam Adventure World en sinds 1999 is het in handen van de Six Flags groep als Six Flags America.

Wild One is een achtbaan van 29,9 meter en een lengte van 1.219,2 meter, ze behaald een snelheid van 85,3 km/h.

 

 

De samenwerking tussen de twee bedrijven bleef verder duren ror 1991. In 1987 gingen beide bedrijven ook nieuwe houten achtbanen ontwerpen en bouwen. Ze mochten in 1988 in twee parken een achtbanen openen.

De eerste die opende was Wolverine Wildcat in Michigan’s Adventure. Deze werd 25.9 meter hoog en 914,4 meter lang, goed voor een snelheid van 88,5 km/h.

 

 

De tweede werd Raging Wolf Bobs in Geauga Lake & Wildwater Kingdom. Deze achtbaan kreeg een hoogte van 24.4 meter en een snelheid van 80.5 km/h. Deze werd gesloten bij de sluiting van het park in 2007.

 

 

In 1991 bouwde het bedrijf nog de drie laatste achtbanen. De eerste was Psyclone in Six Flags Magic Mountain. Deze achtbaan was in werking tot 2006. Ze was 29 meter hoog en had een snelheid van 80.5 km/h.

 

 

De tweede was Mean Streak in Cedar Point. Een achtbaan van 49,1 meter hoog, 1.654,1 meter lang en een snelheid van 104,6 km/h. Deze achtbaan reed haar laatste ritjes in 2016. Hierna begon Hierna begon Rocky Mountain Construction aan de ombouw van de achtbaan naar een hybride achtbaan met inversies. In 2017 zal de baan haar nieuwe leven beginnen als Steel Vengeance.

 

 

De laatste baan die het bedrijf bouwde was Pegasus in de Efteling. Deze werd gebouwd in opdracht van Intamin Amusement  Rides en had een hoogte van 15 meter, een lengte van 492,3 meter en een snelheid van 55 km/h. In 2009 verliet deze baan het park.

 

 

Tijdens de bouw van Pegasus kwam er een dispuut waardoor Dinn besloot zijn bedrijf te sluiten. De dochter van Charles Dinn, Denise Dinn Larrick, begon later een nieuw bedrijf met Custom Coasters International. Hier werkten heel wat personeelsleden die voorheen bij de Dinn Corporation werkten. Wanneer ook dit bedrijf sloot, ging Denise aan de slag bij S&S – Sansei Technologies, waar ze de afdeling houten achtbanen geleid heeft.

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB