Bouwer in de kijker: Bertazzon

Bertazzon is een Italiaanse bouwer met hoofdzetel gelegen in de stad Sernaglia. De drie broers Luigi, Ferruccio en Mercello Bertazzon belandden in 1951 in de amusementssector. Al snel volgde de productie van botsauto’s en go-karts. In 1963 werd het bedrijf Bertazzon 3B (om volledig te zijn) opgericht, verwijzend naar de drie oprichtende broers.

 

Bertazzon staat vooral bekend om haar botsauto’s en Venetiaanse carrousels, maar heeft daarnaast ook kinderattracties en flat rides voor zowel kermisexploitanten als pretparken.

Tot op de dag van vandaag is het bedrijf nog steeds in familiehanden. De volledige productie van attracties vindt plaats in de eigen werkplaats met een oppervlakte van 12.000 m², op een totale oppervlakte van 30.000 m² aan bedrijventerrein. Bertazzon heeft ongeveer 60 mensen in dienst.

 

Assortiment

Bertazzon heeft een groot assortiment aan botsauto’s. Gaande van een klassieke uitvoering, race auto’s en old timers tot een uitvoering met dieren zoals stieren, muizen en etc. Maar ook een op maat gemaakt thema behoort tot de mogelijkheden, zoals de botsauto’s in Hellendoorn. Deze werden uitgevoerd als tonnen met buskruit.

De carrousels in Venetiaanse stijl zijn al verkrijgbaar vanaf 5,5 meter diameter. Deze zijn goed voor een capaciteit van 20 personen. Carrousels van 15 meter diameter kennen een capaciteit van 78 personen. Ook een dubbeldekker is als een variant te vinden in het gamma.

Daarnaast bouwt Bertazzon ook rondrit-attracties. Naast 2- en 4-persoonsvoertuigen, die gebruikt kunnen worden voor darkrides, zitten ook buggy-banen in het assortiment. Dit zijn (meestal) open autootjes voor 2 of 4 personen die via een rail een parcours afleggen.

Bertazzon bouwt ook flatrides die zich richten op families. Het bedrijf heeft verschillende uitvoeringen van zweefmolens, gaande van 5,5 tot en met 11 meter diameter. Er is ook de opmerkelijke uitvoering in de vorm van een zon waarbij de zitjes in de vorm van planeten zijn.

Verder kan je ook de muziek-express -in de volksmond bekend als rappe rups- verkrijgen, zowel in een kleine uitvoering voor 36 passagiers als een grote voor 60 passagiers. Een andere uitvoering is de Matterhorn. Hierbij zwaaien de bakjes naar buiten tijdens het ronddraaien. Dit type kan men vergelijken met de Feria Swing die ook gebouwd worden door de Duitse fabrikant MACK Rides.

Tot slot bouwt Bertazzon de Galleon Race, wat een soort koggenmolen is, een Waltzer en go-karts.

 

 

Bron: Bertazzon