Interview: Jasmin Lang – Familypark

Een tijdje terug bezochten we (Themeparkfreaks Matthieu, Isabel en Sven) het Oostenrijkse Familypark. Daar hadden we de kans om Jasmin Lang, Junior Marketing Manager van het park, even te spreken. We kwamen terug met een leuk interview!

 

Themeparkfreaks (TPF): “Zo mevrouw Lang, eerst en vooral hartelijk bedankt voor de ontvangst in dit mooie park, en natuurlijk uw tijd! Kan je iets meer vertellen over hoe je hier in deze functie terecht gekomen bent?”

 

Jasmine Lang: “Wel, eerst en vooral ben ik een kind van de streek, van jongs af bezochten we het park op geregelde tijdstippen met de familie, en dat was telkens weer genieten. Toen ik later naar de universiteit ging moest ik een stageplek kiezen. Mijn eerste gedachte ging uit naar Familypark. Ik mocht hier beginnen. De stage is mij, en het park, zodanig goed bevallen dat ik hier na mijn stage onmiddellijk vast aan de slag kon, geweldig toch?”

 

TPF: “Inderdaad, een droom die onmiddellijk uitkomt! Over het park, kan je iets vertellen over de geschiedenis van het park? Wanneer is er voor het eerst sprake van Familypark?”

 

Jasmine Lang: “Wel, het park werd ondertussen 54 jaar geleden opgericht. Oorspronkelijk was het park niet hier te vinden, maar wat verderop, in Burgenland. Een paar jaar later verhuisde de eigenaar het park dan naar de locatie waar we ons nu bevinden. De oorspronkelijke bedoeling van het park, wat toen Märchenpark (=sprookjespark) heette, was om, zoals de naam het al verklapt, een sprookjespark te vormen, waar mensen naartoe konden komen, en genieten van de sprookjes die uitgebeeld werden. In de loop der jaren kwamen er dieren bij om het aanbod van het park wat groter te maken. Ook sculpteerde Herr Müller, de oprichter van het park, houten beelden in de vorm van verschillende sprookjesfiguren. Nu kan je in het sprookjesbos ook houten sculpturen terugvinden, maar dit zijn niet langer de originele. Vorig jaar vroeg de zoon van de inmiddels overleden oprichter de sculpturen terug, om sentimentele redenen. Het designteam van Compagnie des Alpes (CDA), waar het park sinds 2019 onderdeel van uitmaakt, besliste om van deze sculpturen hedendaagse replica’s te maken, deze kan je hier nu dus zien. In 1992 kwam pas de eerste mechanische attractie, de sprookjescarroussel, deze draait nu nog steeds trouw zijn rondjes. In de loop der jaren kwamen er telkens meer attracties bij in het aanbod. In 2004 werd dan een nieuw gebied geopend, het Abenteuerinsel (= Avontureneiland). Daar kan je ook de eerste rollercoaster van het park terugvinden: de Götterblitz. En zo bleven we maar uitbreiden.”

TPF: “Heel interessante geschiedenis, maar nieuwsgierig als we zijn, ik vermoed dat er nog verdere plannen in de pijplijn zitten? Kan en mag daar iets over verteld worden?”

 

Jasmine Lang: “Wel, toekomstplannen zijn er zeker, veel zelfs, maar ik mag er nog niet veel over vertellen. Er zijn plannen om het park uit te breiden, de grond is aanwezig en in ons bezit, maar we moeten hiervoor nog de goedkeuring voor de herbestemming van de gronden verkrijgen. Zoals jullie wellicht zagen lopen er ook nog enkele wegen langs het park, dus het is helaas nog niet simpel om dit snel verkregen te krijgen. Wat ik wel kan delen is dat we het restaurant waar we nu zitten, Flippo’s restaurant, volledig opnieuw zullen thematiseren. Het restaurant zoals het nu is dateert van de beginfase en is volledig op. We zullen het thematiseren in een Middeleeuws thema. Zo zal dit restaurant volledig voldoen aan de hedendaagse noden. Deze werken zullen we starten in september van dit jaar.”

“Hebben jullie trouwens de nieuwste attractie al geprobeerd? Azurgo, hebben we dit jaar geopend”

 

TPF: “Wel, we hebben het nog niet uitgeprobeerd, maar wel al uitvoerig bekeken, lijkt toch nog tamelijk heftig als je het zo ziet!”

 

Jasmine Lang: “Ja klopt! Veel mensen hebben zich al mispakt, ze vinden dat het er tamelijk rustig uitziet, maar eenmaal erop schrikken ze toch (lacht)! Wist je dat dit onze attractie is die het meest G-krachten creëert in het park? Echt een leuke aanwinst!”

TPF: “Als we even kijken naar de events, ik zie er verschillende, waarvan Halloween er uitspringt. Is het succesvol?”

 

Jasmine Lang: “Wel, we zijn in 2014 begonnen met Halloween, toen duurde dit maar drie dagen. Toen ontvingen we zo’n 13.000 bezoekers, en het was echt nog een kleinschalig event. De familie Müller wou een nieuw event proberen en zien wat het bracht. In de loop van de jaren is Halloween erg geëvolueerd, vorig jaar duurde het event twaalf dagen, en ontvingen we 80.000 bezoekers. Het entertainment en de rest van het programma is ook mee groot geworden, vroeger waren er enkele straatacts in het park, nu plaatsen we effectief een circustent buiten het park, we hebben nog een goochelshow, en jaarlijks presenteren wij ook met trots de grootste pompoen van het park. Vorig jaar woog deze ongeveer 600 kg. Verder hebben we ook iemand die pompoenen uitsnijdt. Dit jaar zullen we ook een pre-Halloween warm up event hebben, daarbovenop openen we dit jaar ook een tweede spookhuis tijdens het main event. We zijn uiteindelijk erg blij met de manier waarop ons event groeit.”

 

TPF: “Jullie zullen hier dus zeker nog verder op inzetten begrijp ik?”

 

Jasmine Lang: “Oh, absoluut! Events zijn ook belangrijk voor ons als park. Ons seizoen eindigt met Halloween, dit is de grote afsluiter van het seizoen, en het moet groots eindigen, daarom dat we hier zo een belang aan hechten. Entertainment is belangrijk voor ons. We zijn natuurlijk geen enorm groot park, daardoor kunnen we bijvoorbeeld niet dagelijks een parade of show aanbieden, als alternatief organiseren we dan meer events doorheen het seizoen. Zo hebben we onder andere Pasen gehad waar we een heel event rond maakten, in juni zetten we in op een event rond midzomernacht, en in de zomermaanden vieren we Flippo’s Summerparty (Flippo is de mascotte van het park red.), om dan te eindigen met Halloween.”

 

TPF: “Zoals de naam van het park het al verklaart zijn jullie in de eerste plaats gericht op families, vangen jullie echter ook signalen op dat de bezoekers bijvoorbeeld toch op zoek zijn naar een wildere attractie?”

 

Jasmine Lang: “Zoals ik eerder aanhaalde, er zijn inderdaad wel veel plannen, die natuurlijk ook op attracties gericht zijn. We willen inderdaad ook nog meer de tieners en jongvolwassenen aanspreken, maar de focus moet nog steeds op families gericht zijn. Daarom is het belangrijk om attracties aan te bieden die voor iedereen toegankelijk zijn, van jong tot oud.”

 

TPF: “Als je kijkt naar bijvoorbeeld België, daar biedt Plopsa, als familiepark, een topper als Ride To Happiness aan, een gigantische ride voor dit park, kijken jullie dan ook naar een dergelijke coaster met inversies? Of zeggen jullie neen tegen inversies?”

 

Jasmine Lang: “Ik heb plannen gezien van toekomstige attracties gebaseerd op bestaande attracties in andere parken, maar ik kan momenteel bevestigen noch ontkennen dat we hier een soortgelijk ritverloop met inversies zullen zien. We weten dat dit voor sommige doelgroepen van onze gasten een wens is, en dit wordt zeker in overweging genomen in de toekomstige plannen. Ik zou dit persoonlijk zelf ook wel zeker zien zitten.”

 

TPF: “Het is absoluut mogelijk als je kijkt naar het gebied in Plopsa, het geeft een heel andere vibe aan je park, dus… Mack, Intamin, Vekoma,… daar spreken we over?”

 

Jasmine Lang: (schaterlacht) “NICE TRY!!, zou leuk zijn, je weet nooit dat we onze eigen kleine Voltron bouwen!”

 

TPF: “We zien, als we door het park lopen, een enorme evolutie, van weinig theming/storytelling, naar een uitgebreide aandacht hiervoor, ik denk hierbij bijvoorbeeld onmiddellijk aan onder andere Azurgo en Leonardos Flugmaschine, jullie zetten hier duidelijk ook bewust grote stappen?”

 

Jasmine Lang: “Design en storytelling is inderdaad belangrijk geworden, we werken hiervoor nauw samen met het designteam van CDA. We werken veel samen met Fabien Renoux, hij maakt vele concepttekeningen voor ons. We hebben twee teams: eentje hier inhouse, en het team van CDA.  Het inhouse team maakt hier bijvoorbeeld de borden met de namen, regelt de decoraties van de events en zo verder. Enkele weken geleden is een team vanuit Frankrijk overgekomen om onder andere de nieuwe plannen voor de verbouwing van Flippo’s restaurant te bespreken. Wat trouwens ook belangrijk is, voor onze projecten proberen we zo veel mogelijk met lokale materialen te werken, dit bindt ons met de omgeving. De thematisatie is erg belangrijk geworden, het moet echt wel kloppen met de omgeving waarin we ons op dat moment bevinden. Storytelling zal in de toekomst ook nog verder een grote rol spelen. In het gebied waar we ons nu bevinden zitten we in een thema van draken en kabouters, de Eichen Konvoi zal bijvoorbeeld opnieuw gethematiseerd worden en zal het verhaal vertellen van de kabouters die materiaal zoeken om warmte te creëren, warmte die ze nodig hebben om de drakeneieren te vangen. Het verhaal van Azurgo is bijvoorbeeld gericht op de eerste vlucht van de draakjes terwijl ze nog in het ei zitten. Alles zal nog tot een groot geheel samenkomen. Daarvoor werkt ons team nauw samen met CDA.

 

TPF: “Leonardos Flugmaschine is inderdaad ook zo een indrukwekkend gethematiseerde attractie, je voelt je echt in Italië terwijl je richting de attractie stapt.”

Jasmine Lang: “Ja klopt, dit is ook een van mijn favoriete plekjes daar, prachtig gemaakt daar!”

 

TPF: “Wat onderscheidt jullie nu van andere parken in (ruime) omgeving?”

 

Jasmine Lang: “Een grote sterkte is onze ligging, we liggen in een rustige, zeer groene omgeving. Wanneer je bijvoorbeeld de vergelijking maakt met een Disneyland Parijs kan je je hier nog vermaken in het groen, tussen de bomen, wat daar niet kan. Het dichtst gelegen park bij ons is Wiener Prater, zij zijn, door hun ligging in Wenen, en door het feit dat er in Oostenrijk gewoon ook weinig pretparken zijn, een grote concurrent voor ons, maar zij hanteren echter een compleet ander systeem (pay per ride red.), wat maakt dat de vergelijking moeilijk opgaat. Bovendien is Wiener Prater een opeenstapeling van de ene attractie naast de andere, zonder enige thematisatie, wat wij wel hebben.

 

TPF: “Wat is de filosofie van het park, voor jullie als werknemers?”

 

Jasmine Lang: “Onze slogan is Happy, Magic, Fun, dat telt voor ons en voor de bezoekers, we willen de bezoekers een onvergetelijke dag geven.”

 

TPF: “Hebben de medewerkers ook zeggenschap in toekomstige plannen? Is er ruimte voor jullie mening, jullie input?”

 

Jasmine Lang: “Ja hoor, niet alle beslissingen komen van CDA alleen, het is ook niet zo dat CDA iets beslist, en dat hier niks meer kan aan veranderd worden. Alles wordt telkens besproken met de desbetreffende departementen van het park. Er zijn ook bepaalde dingen die wij zelf beslissen, zoals onze medewerkers. Ons Food en Beverage departement heeft bijvoorbeeld dit jaar vele nieuwe vegan en vegetarische gerechten geïntroduceerd. Trouwens, ook leuk om te weten, toen de nieuwe attractie Azurgo aangekocht werd, waren ze aan het nadenken over de naam. We mochten als medewerker voorstellen doen, uiteindelijk is mijn voorstel uit de bus gekomen als winnaar, waar ik heel trots op ben! Ik heb absoluut het gevoel dat mijn mening telt, en serieus genomen wordt.”

 

TPF: “Hebben jullie veel contacten met de andere parken binnen de CDA groep?”

 

Jasmine Lang: “Niet dagelijks, maar we hebben bijvoorbeeld wel een Marketing Commissie, waar alle parken dan samenkomen. Wij hebben hier de laatste bijeenkomst georganiseerd. Dan zitten we samen met de marketingteams van Walibi België, Walibi Holland, Parc Astérix en al de andere parken uit de groep, en delen we gedachten en ideeën uit. Zo verleggen we dan telkens van park. Dit is het voordeel van deel uit te maken als een groep als CDA, we komen samen, leren van elkaar, geven elkaar tips, en we maken elkaar zo sterker.”

 

TPF:  “Jullie zitten met CDA wel gebeiteld lijkt het, de groep investeert de laatste jaren enorm, jullie kunnen er enkel goed bij varen?”

 

Jasmine Lang: “Daar ben ik ook van overtuigd. Weet je, toen de familie Müller een overnemer zocht, waren ze echt goed aan het zoeken en wouden ze de goede match vinden. Met CDA hebben ze een groep gevonden die het familiale karakter zal behouden, die dezelfde visie deelt van de familie, en die er goed zorg voor zal dragen.”

 

TPF: “Hoeveel bezoekers ontvangen jullie nu jaarlijks?”

 

Jasmine Lang: “Vorig jaar waren dit 650000 bezoekers, dit is een mooi aantal. We mogen maar een aantal bezoekers per dag in het park ontvangen, wanneer het park uit zal breiden kunnen we dit aantal geleidelijk optrekken.”

 

 

TPF: “Mevrouw Lang, het enige wat ons nog rest is u enorm te bedanken voor uw tijd en de heel leuke babbel. We wensen u en het park oprecht nog héél veel succes en komen hier zeker nog eens terug, bedankt!”

 

 

Interesse naar dit prachtige park? Check dan zeker ons fotoalbum op www.themeparkfreaks.eu !