Uitgetest: Mahuka – Walibi Rhône-Alpes

Mahuka is de nieuwste sensatie van het Franse pretpark Walibi Rhône-Alpes. Deze gloednieuwe achtbaan opende op 15 juni 2024. Deze attractie is overigens een primeur in Europa, want het is de allereerste single-rail coaster van het continent en het is zelfs slechts het tweede exemplaar dat uit de stallen van Intamin Amusement Rides komt. Een handvol Themeparkfreaks kon alvast niet wachten om plaats te nemen in een van de treinen van Mahuka!

 

Mahuka betekent ‘ontsnappen’ in het Hawaïaans. In deze attractie worden bezoekers uitgenodigd om het hart van de overblijfselen van een verlaten tempel binnen te gaan. Ze moeten wel opletten voor de God van het Vuur. Als die geprovoceerd wordt, dan lopen de avonturiers namelijk het risico om opgesloten te worden in deze tempel.

In 2019 opende de sensationele achtbaan Mystic nog in Walibi Rhône-Alpes. Nu, vijf jaar later, pakt het park op haar 45ste verjaardag uit met een nieuw paradepaardje. Mahuka is een stalen achtbaan van 600 meter lang. Tijdens de rit worden de inzittenden getrakteerd op twee (banden)lanceringen, waardoor de trein een maximale snelheid van 67 km/u behaalt. De maximale hoogte bedraagt 18 meter en er zijn drie inversies. De attractie is voorzien van twee treintjes waar telkens negen personen in kunnen plaatsnemen.

Zoals eerder vermeld gaat het om een single-rail coaster,  deze is van het type Hot Racer, opgeleverd door de fabrikant Intamin Amusement Rides. De Hot Racer is een innovatief achtbaanmodel dat is ontworpen om de spanning in een compacte ruimte te maximaliseren. Met zijn slanke treinen met telkens maar één passagier per wagon (en niet twee passagiers naast elkaar zoals gebruikelijk) en spoorontwerp biedt de Hot Racer ongeëvenaarde flexibiliteit voor lay-outcreativiteit, waardoor de integratie van spannende elementen binnen een beperkte footprint mogelijk is. Een eerste exemplaar van de Hot Racer opende in 2021 in het Australische pretpark Luna Park in Sydney. Met Mahuka opende dus het tweede model ter wereld, en het werd meteen ook een primeur in Europa. In 2025 zullen er twee nieuwe single-rail coasters openen in Europa, namelijk in Walibi Holland, maar daar gaat het over een ander model en een andere constructeur, namelijk de Raptor Track van Rocky Mountain Construction.

Wanneer bezoekers binnentreden in het gebied van Mahuka wordt er meteen een zeer avontuurlijke en tropische sfeer neergezet. Je moet namelijk eerst al onder de 18 meter hoge Top Hat van de achtbaan door wandelen. Hier word je warmgemaakt voor wat komen zal. Daarna volgt er een echte vibe zoals je die kent uit de films van Indiana Jones. Aan de ingang van de achtbaan staat er overigens een Jeep die duidelijk gecrasht is. Er komen zelfs rookeffecten aan te pas. Eenmaal in de wachtrij wordt de toon verdergezet. We wandelen er doorheen artefacten en kampen van archeologen.

Daarna is het aan jou om te ontsnappen uit de tempel! Wat meteen opvalt is het design van de treinen. Zoals we al eerder wisten zijn de zitjes achter elkaar geplaatst, met telkens slechts plaats voor één persoon (iets wat toch niet klassiek te noemen is). Eenmaal de trein over de eerste lancering rolt volgt er een doldwaze rit met al snel een eerste inversie op grote hoogte. Tijdens de rit zijn er in totaal zelfs dertien airtime-momenten. Er is ook een near-miss-effect doorheen de toren van de tempel. Na de tweede lancering bereikt de trein haar maximale snelheid (67 km/u), waarna de trein 18 meter hoog wordt gestuwd. De meeste airtime-hills zitten net zoals bij Kondaa (Walibi Belgium) meer op het einde van de rit en als kers op de taart gaan inzittenden doorheen een Heartline Roll laag boven een klein vijvertje.

Conclusie
Mahuka is een zeer pittige achtbaan die doet wat het moet doen. De rit is zeer gevarieerd en verveelt op geen enkel moment. Ook het design van deze Hot Track zorgt ervoor dat de baan laag boven de grond kan blijven en dat verhoogt het snelheidsgevoel enorm. Dat is zelfs volgens mij wat Mahuka zo goed maakt. Ook de thematisering en de look-and-feel van de attractie zijn echt prachtig!

Langs de andere kant moeten we misschien toch melden dat één van de twee treinen kampt met vervelende trillingen of zelfs kleine schokken. Dat kwamen we te weten na gesproken te hebben met een van de medewerkers, al moet ik toegeven niet te kunnen bepalen welke van de twee treinen het precies is. Het lijkt wel alsof beide treinen hiermee kampen. Deze trillingen verwachtte ik helemaal niet op een single-rail coaster. Volgens mij moest dit een van de soepelste achtbanen uit Europa worden, maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Hoe dan ook, als je hiervoor een beetje een oogje dichtknijpt dan heb je nog steeds een hele leuke en sensationele achtbaan.

Walibi Rhône-Alpes mag gerust spreken over twee pareltjes op haar palmares met Mystic en Mahuka. Thrillseekers zullen sowieso een van deze twee achtbanen tot hun favoriete attractie van het park kronen.

Verslag & foto’s: Benjamin Hellinckx