Top 10 meeste inversies van Duitsland

Achtbanen die veel overkop gaan in België en Nederland kennen we ondertussen, maar hoe zit het met de spannende achtbanen van ons buurland Duitsland? We zochten uit welke de achtbanen van Duitsland zijn die het meeste overkop gaan en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#10-6: Karacho, Freischütz, Blue Fire, Black Mamba & Big Loop (4 inversies)

Karacho in Erlebnispark Tripsdrill, Freischütz in Bayern Park, Blue Fire Megacoaster in Europa-Park, Black Mamba in Phantasialand en Big Loop in Heide Park Resort hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Big Loop – Heide Park Resort:

Big Loop werd gebouwd in 1983 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Heide Park Resort. Het was destijds nog maar de tweede achtbaan in Europa die 4 inversies telde. Big Loop heeft een hoogte van 30 meter en bereikt een snelheid van 63 km/u. Op het parcours van 706 meter gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Double Loop (2 inversies) en een Double Corkscrew (2 inversies).

 

Black Mamba – Phantasialand:

Black Mamba werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in Phantasialand. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u en is 26 meter hoog. Tijdens de rit van 768 meter gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Blue Fire Megacoaster – Europa-Park:

Blue Fire Megacoaster werd geopend in 2009 in Europa-Park en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan bereikt door middel van een lancering een snelheid van 100 km/u in 2,5 seconden. Blue Fire Megacoaster is 38 meter hoog en is 1056 meter lang. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Twisted Horseshoe Roll (2 inversies) en een In-Line Twist (1 inversie).

 

Freischütz – Bayern Park:

Freischütz werd geopend in 2011 in Bayern Park en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides. De gelanceerde achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u en is 24 meter hoog. Tijdens het parcours van 483 meter krijgen de bezoekers hele hoge krachten tot 4,4 G te verduren. Freischütz heeft volgende 4 inversies: Top Hat Inside (1 inversie), Loop (1 inversie), Heartline Roll (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie).

 

Karacho – Erlebnispark Tripsdrill:

Karacho werd geopend in 2013 in Erlebnispark Tripsdrill en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u in 1,6 seconden. Karacho is 30 meter hoog en 700 meter lang. Tijdens het parcours gaan de bezoekers door volgende 4 inversies: Heartline Roll (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

#5-2: Iron Claw, Toxic Garden, Huracan & Flug der Dämonen (5 inversies)

Iron Claw in Movie Park Germany, Toxic Garden in Heide Park Resort, Huracan in Belantis en Flug der Dämonen Heide Park Resort hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Toxic Garden – Heide Park Resort:

Toxic Garden werd geopend in 1999 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De achtbaan is 33,3 meter hoog en bereikt een snelheid van 80 km/u. Tijdens het parcours van 689 meter gaan de bezoekers door de volgende 5 inversies: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

Iron Claw – Movie Park Germany:

Iron Claw werd geopend in 2001 in Movie Park Germany en werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De achtbaan is 33,3 meter hoog en bereikt een snelheid van 80 km/u. Tijdens het parcours van 689 meter gaan de bezoekers door de volgende 5 inversies: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

Huracan – Belantis:

Huracan werd geopend in 2010 in Belantis en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 85 km/u tijdens de first drop van 97°. Huracan is 32 meter hoog en bereikt een kracht tot 4,3 G. Tijdens het parcours van 560 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Flug der Dämonen – Heide Park Resort:

Flug der Dämonen werd geopend in 2014 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 772 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: Dive Drop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Demonic Knot (2 inversies).

 

#1: Voltron – Europa-Park (7 inversies)

Voltron in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 2024 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan bevat volgende 7 inversies: Top Hat – Inside (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Stall (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een afsluitende Corkscrew (1 inversie). Het parcours heeft een lengte van 1385 meter en bevat naast de 7 inversies verschillende andere speciale elementen zoals lanceringen, een draaiplatform, een Jr. Scorpion Tail, een Top Hat – Outside en een darkride gedeelte. De achtbaan is 32,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 100 km/u.

 

De toekomst:

De laatste jaren kwamen er verschillende nieuwe achtbanen in de top 10 binnen. Zo opende in 2014 Flug der Dämonen in Heide Park Resort. In 2017 werd dan weer Star Trek Operation Enterprise geopend in Movie Park Germany. In 2019 was het Dynamite in Freizeitpark Plohn en in 2020 kwam Hals-über-Kopf in Erlebnispark Tripsdrill mee in de lijst. Met de opening van Voltron in Europa-Park werd in 2024 het record na 25 jaar nog eens verbroken.

Door de komst van Voltron moesten ook heel wat achtbanen de top 10 verlaten. Het gaat dan om Fluch des Kraken in Freizeit-Land Geiselwind, Star Trek: Operation Enterprise in Movie Park Germany, Dynamite in Freizeitpark Plohn en Hals-über-Kopf in Erlebnispark Tripsdrill. Voor de verdere toekomst zijn er nog geen projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

Opvallend is dat Heide Park Resort 3 keer voorkomt en Europa-Park 2 keer. Movie Park Germany, Erlebnispark Tripsdrill, Phantasialand, Belantis en Bayern Park komen elk 1 keer voor in deze lijst.

 

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.