Uitgelicht: Hyperion –Energylandia

In 2018 opende het Poolse pretpark Energylandia een van haar spectaculairste achtbanen, namelijk de Mega Coaster Hyperion. De naam verwijst naar een van de manen van de planeet Saturnus. Voor het park aan de bouw begon liet het haar bezoekers kiezen wie de fabrikant zou worden. Zowel Vekoma als Intamin stuurden een ontwerp in en het was uiteindelijk Intamin die de opdracht binnenhaalde.

 

 

Hyperion is zoals gezegd een Mega Coaster, die gebouwd werd Intamin Amusement Rides. Bij opening was Hyperion meteen de hoogste als de snelste Mega Coaster van Europa. De baan heeft een hoogte van 77 meter, maar de first drop is 82 meter diep, aangezien de baan tot vijf meter onder de grond gaat. De lengte van de achtbaan is 1450 meter en er wordt een snelheid bereikt van 142 km/u.

In de baan zit een inversie verwerkt, namelijk een Dive Drop. Een ander speciaal element is een Over-Banked Curve. De hellingsgraad van de First Drop bedraagt 85°, wat hem bijna verticaal maakt. Over de baan rijden twee treintjes met telkens plek voor 28 personen, die per vier op een rij zitten. De achtbaan is gethematiseerd naar een onderzoeksmissie naar Saturnusmaan Hyperion.

Wie een ritje wil maken moet tenminste 140 cm groot zijn en maximum 195 cm groot zijn.