Top 10 langste achtbanen van de Benelux

Zou je graag lange achtbanen uitproberen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 langste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

 

#10: Calamity Mine – Walibi Belgium (785 m)

Calamity Mine werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan heeft een lengte van 785 meter en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Bij opening was de rollercoaster de langste van de Benelux en dat record hield de achtbaan 8 jaar in handen. Calamity Mine heeft een maximale snelheid van 48,4 km/u en heeft een hoogte van 14 meter. De achtbaan heeft 2 lift hills waardoor er met 3 treinen gereden kan worden en een capaciteit van 1600 personen per uur bereikt kan worden.

 

#9: Joris en de Draak – Efteling (787,9 m)

Joris en de Draak zijn eigenlijk twee duellerende houten achtbanen gebouwd in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark de Efteling. Beiden achtbanen zijn 787,9 meter lang, een ritje duurt ruim 2 minuten. Joris en de Draak behalen een maximale snelheid van 75 km/u en zijn 22,1 meter hoog. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen en de rechtse achtbaan heeft de naam Vuur gekregen.

 

#8: Fēnix – Toverland (813 m)

Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster heeft een lengte van 813 meter en een ritje op de achtbaan duurt 1 minuut en 45 seconden. Fēnix behaalt een snelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop. De achtbaan was een investering van 17 miljoen euro.

 

#7: The Ride to Happiness – Plopsaland De Panne (920 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel lanceringen als inversies bevat. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. De spinning coaster is 33 meter hoog en was een investering van 17,5 miljoen euro.

 

#6: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (996 m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan is 996 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Xpress: Platform 13 behaalt een topsnelheid van 90 km/u en is 25,8 meter hoog. Tijdens de rit krijgen bezoekers een G-kracht van 5G te verduren en gaan ze door 3 inversies.

 

#5: Weerwolf – Walibi Belgium (1035 m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden. Weerwolf behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog.

 

#4: Troy – Toverland (1077,2 m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9 km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux.

 

#3: Untamed – Walibi Holland (1085 m)

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De rollercoaster groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 4 inversies toegevoegd aan de lay-out. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtimemomenten.

 

#2: Kondaa – Walibi Belgium (1200 m)

Kondaa in het Belgische pretpark Walibi Belgium werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 1200 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en half. De Mega Coaster bereikt een snelheid van 113 km/u en is 50 meter hoog. Daarmee werd het bij opening in 1 klap de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux en Frankrijk tezamen. De achtbaan bevat een first drop van 80°, een Outward Banked Airtime Hill, een Non Inverting Cobra Roll en maar liefst 15 airtimemomenten. Er kan een capaciteit van 1080 personen bereikt worden.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (1214 m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan was 17 jaar lang, de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux, nu is het nog steeds de langste en de hoogste. Goliath is 1214 meter en bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops. De achtbaan behaald een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog.

 

Nawoord:

Dit was lang een top 10 met veel oude banen in, maar daar is de afgelopen jaren wel wat verandering in gekomen. Op dit moment is er nog maar 1 achtbaan die voor 2000 gebouwd werd en zijn er 4 nieuwe in de laatste jaren gebouwd. Ook waren er in de Benelux niet zo veel echt lange achtbanen, er daar is nu ook verandering ingekomen met 5 rollercoasters die langer zijn dan 1 kilometer.

 

De toekomst:

Recente nieuwe achtbanen hebben een hele nieuwe vibe aan deze relatief oude top 10 gegeven. Dit hebben we te danken aan Fenix in 2018, Untamed in 2019 en Kondaa en The Ride to Happiness by Tomorrowland in 2021. Voor de toekomst zijn er nog geen projecten bekendgemaakt die deze top 10 met zekerheid zullen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.