Uitgetest: Voltron – Europa-Park

Op 26 april 2024 opende de langverwachte achtbaan Voltron in Europa-Park. De attractie werd meteen de eerste Stryker Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides, die tevens het park beheert. Themeparkfreaks ging meteen naar Duitsland om daar de achtbaan uit te testen. Onze ervaring delen we graag met jullie.

 

 

Familie Mack:

Het Duitse pretpark Europa-Park opende zijn deuren in 1975 en wordt uitgebaat door de familie Mack. Het is een van de weinige pretparken in Europa die nog steeds in familiehanden is. Paul Mack richtte al in 1780 het bedrijf Mack Rides op, toen nog als bouwer van houten koetsen. In 1920 begon het bedrijf met de bouw van kermisattracties.

In 1970 kwamen vader Franz Mack en zoon Roland Mack op het idee om een attractiepark te bouwen dat zou dienen als grote showroom voor hun attracties. Zo opende Europa-Park vijf jaar later, in 1975, zijn deuren. Later vervoegde ook de tweede zoon van Franz, Jürgen Mack, het management. Ook de zonen van Roland Mack, Michael Mack en Thomas Mack zouden later in het bedrijf stappen.

Kroatië:

Zoals elke goede man, wilde ook Michael Mack zijn vrouw, Miriam Mack, tevreden houden. Aangezien Miriam afkomstig is uit Kroatië en Europa-Park nog geen Kroatisch themagebied had, was de keuze voor het thema van het 17de themagebied snel gemaakt. Het eten in de zone komt uit Miriam Macks nieuwe kookboek en staat uiteraard volledig in het teken van de Kroatische keuken.

De achtbaan zelf wordt gesponsord door het Kroatische automerk Rimac, gespecialiseerd in elektrische sportwagens. De wagen Nevera wordt gelinkt met Voltron, terwijl Voltron zelf in het teken staat van de Kroatische uitvinder Nikola Tesla, de uitvinder van de wisselstroomgenerator en de wisselstroomelektromotor.

Statistieken:

Het was al lang duidelijk dat dit themagebied een grote achtbaan zou bevatten. Hoe die er juist ging komen uit te zien, bleef veel langer geheim. Uiteindelijk werd voor de naam Voltron gekozen en het type werd de allereerste Stryker Coaster die gebouwd werd door Mack Rides zelf.

Voltron heeft een bijzonder lang parcours van 1385 meter en maar liefst 7 inversies. De achtbaan is 32,5 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid behaald van 100 km/u. Naast alle inversies zijn er nog verschillende andere spectaculaire elementen, waaronder lanceringen, een spike, een draaiplatform, een Top Hat en een bijzonder verrassingselement.

De achtbaan heeft maar liefst 7 treinen, waar telkens 16 personen kunnen plaatsnemen. Dit gebeurt in 4 rijen van 4 personen. De buitenste zitjes van de treinen hangen over de rail en hebben een soort wing positie zoals bij een Wing coaster. Het station is voorzien van loopbanden, waardoor er permanent in- en uitgestapt kan worden en een capaciteit van 1600 personen per uur bereikt wordt.

Met deze eigenschappen pakt Voltron verschillende records, zoals die van de langste multi-launch coaster ter wereld, de langste lanceerachtbaan van Europa, de lanceerachtbaan met de meeste inversies ter wereld, en de langste looping coaster van Europa.

Ritverloop:

Een ritje op Voltron start bij het instappen in de achtbaan via de rolbanden van het “rijdende” station. Eens de trein gedispatched wordt, wordt deze naar de voorshow gereden. Hier gebeurd iets onverwachts dat geheim bleef tot bij de persopening. We gaan het dan ook niet verklappen zodat het ook voor jullie een verrassing blijft.

Na dit bijzondere element gaat de actie volop verder. De trein wordt meteen gelanceerd op de meer dan verticale lancering van maar liefst 105°, wat tevens een wereldrecord is. Vanuit deze spectaculaire lancering wordt de trein meteen in de eerste inversie gekatapulteerd, dit is een Inside Top Hat.

De actie gaat verder met een kurkentrekker, een airtime heuveltje en de derde inversie, dit is een Immelmann. Hierna volgt opnieuw een lancering naar een korte Zero-G Stall waar de bezoekers toch even blijven ‘hangen’ ondersteboven. Van hieruit gaat het via enkele korte richtingswissels naar de 5de inversie, een Dive Loop, waarna de trein zeer bruut afremt richting het draaiplatform.

Dit is het enige rustpuntje in heel het parcours. Via het draaiplatform wordt de trein 180° gedraaid en geplaatst op een parallel spoor. Hierna volgt de derde lancering, zeer krachtig en achterwaarts. Deze brengt de inzittenden op een metershoge Junior Scorpion Tail (overhellende spike).

Hierdoor komt de trein tot stilstand en rijdt deze ook weer voorwaarts de spike af, meteen richting het vierde lanceermoment. Deze keer word je weer voorwaarts gelanceerd richting een Outside Top Hat, waarna een airtime hill en nog een gebankte airtime hill volgen. Eindigen doet het parcours via de 6de en 7de inversie, beide kurkentrekkers.

 

Onze ervaring:

Eerst en vooral ben ik blij dat er nog eens gekozen werd voor een lange achtbaan te bouwen. Dit is zeer welkom in tijden waarbij de rollercoasters alsmaar korter worden. Het parcours en rit duur zijn echt wel lang. Het parcours is voornamelijk een lint, lang en uitgestrekt. Wanneer je staat te kijken lijkt het ook uren te duren voor het karretje weer terug in het zicht komt.

Het tweede positieve punt is dat deze achtbaan een zeer goede aanvulling is op het aanbod van het park. Met Silver Star, Blue Fire en Wodan, waren er al 3 grote achtbanen in het park. Toch is Silver Star ondanks haar hoogte van 73 meter, een relatief softe baan door haar uitgestrekte heuvels en niet steile afdalingen. Van Blue Fire wordt dan soms weer verweten dat deze te softe lanceringen zou hebben. Fans vroeger daarom al langer om een heftigere rollercoaster, en dat is Voltron ongetwijfeld.

Niet alleen volgt het ene element na het andere zich op. De lanceringen zijn krachtig en dat zijn ook alle verschillende elementen en richtingswissels. In die mate zelfs, dat ik voor de eerste keer in mijn leven me afvroeg of er deze keer misschien niet te veel heftige elementen in het parcours zaten. Het deed me zelfs snakken naar wat langere uitgestrekte elementen die daarom niet minder spannend zijn, maar vooral wat minder G-krachten opwekken. Je kan dus best niet te veel eten voor je een ritje maakt op deze achtbaan, want de vele G-krachten zorgen ervoor dat je mogelijks misselijk kan worden, zeker bij herhaaldelijke ritjes.

Nog een serieus nadeel zijn de treintjes zelf. Er zit namelijk een gigantisch verschil in de soepelheid van de verschillende treintjes. Tijdens ons eerste ritje hadden we een slechte trein en kwamen we allemaal met barstende koppijn uit de achtbaan, dit is toch iets dat we niet zouden mogen voorhebben in een gloednieuwe achtbaan van Mack Rides. Bij ons tweede ritje hadden we gelukkig wel een goede trein en hadden we geen last van trillingen. De ritjes die daarop volgden, hadden verschillende ervaringen in trillen, allemaal iets tussen onze eerste en onze tweede ervaring in. Het positieve nieuws is wel dat het dus niet aan de track zelf ligt, maar volledig aan de treinen. Dit wil zeggen dat Mack Rides hier nog iets kan aan doen.

Maar met Voltron bewijst Mack Rides wel dat ze ook pittige looping coasters kunnen bouwen en vooral ook krachtige lanceringen. Zeker dit laatste punt is ongezien voor de fabrikant. Denk maar aan de slappe lancering van Star Trek in Movie Park Germany of Helix in Liseberg (die voor de rest wel een zeer goede lay-out heeft). Het dieptepunt op dat vlak ligt dan weer bij de Capitol Bullet Train van Motiongate waarbij er afgeteld moet worden zodat de bezoekers door zouden hebben dat de trein al vertrokken is. Deze krachtige lanceringen van Voltron vallen nog het meeste op bij de achterwaartse lancering net na het draaiplatform. Bezoekers zijn hier nog wat aan het bekomen van het eerste deel van de rit, en worden dan plots (zonder aftellen), hard naar achteren gelanceerd. Laat je dus zelf niet verrassen!

Voltron krijgt ook pluspunten voor haar originele elementen. Het openingselement is uniek en een meer dan verticale lancering is dat ook. Ook een achtbaan die tot in de helft van een looping gelanceerd wordt, is nooit eerder gedaan. Een draaiplatform is nog steeds vrij zeldzaam in coasterland, dit geldt al zeker voor draaiplatformen met een lange trein en niet met een enkel karretje.

Conclusie:

Wie houdt van krachtige coasters met pittige elementen, zal Voltron zeker geweldig vinden. Wie een gevoelige maag heeft of voor wie niet heel erg graag vele G-krachten heeft, zal het misschien houden op 1 ritje Voltron per bezoek. Zelf ben ik wel iemand die van pittige rollercoasters houdt en iemand die Silver Star (ten opzichte van de statistieken) te slap vindt, maar bij deze achtbaan voel ik me toch voor het eerst ergens tussenin. Voltron heeft een goede lay-out en ik ben zeker fan van de baan, maar net omdat het parcours zo lang is, had ik graag toch net wat meer afwisseling gezien met de elementen. Voor mij zijn de harde remmen voor het draaiplatform een mooi voorbeeld waar deze coaster net iets te veel onnodige G-krachten haalt zonder dat ze een toegevoegde waarde hebben. Hier had ik bijvoorbeeld liever een helix gezien om de vaart van de rollercoaster te minderen.

Voltron past perfect in het aanbod van Europa-Park. Deze coaster had het park eigenlijk al veel langer nodig, en ik ben blij dat ze nu ook eindelijk een tweede looping coaster hebben na Blue Fire. Voor een park met 14 achtbanen is dit zeker niet te veel. De rollercoaster is ook mooi gethematiseerd net zoals het themagebied zelf. Ook zijn er heel wat leuke fotopunten gemaakt. In de wachtrij is er een grote hal waar echte elektriciteitsgolven gecreëerd worden, indrukwekkend.