Uitgetest: Ridderstrijd – Avonturenpark Hellendoorn

Eind maart opende Avonturenpark Hellendoorn haar vierde achtbaan. De achtbaan kreeg de naam Ridderstrijd en is een Spinning Coaster van het Franse Reverchon. Zoals de naam al doet vermoeden is het overkoepelende thema ridders en draken.

 

Ridderstrijd in Avonturenpark Hellendoorn is eindelijk open! Nadat de achtbaan initieel aangekondigd werd te openen in 2022, werd deze pas dit jaar (2024) geopend. De achtbaan is namelijk tweedehands en komt uit een Mexicaans pretpark Aztlán Parque Urbano. Daar had de achtbaan een gele kleur en ging ze door het leven onder de naam Ratón Loco. Tot 28 september 2019 draaide de achtbaan daar haar rondjes, totdat het park de deuren sloot na een dodelijk ongeluk, weliswaar met een andere attractie.

Avonturenpark Hellendoorn kocht de oude achtbaan op en liet deze reviseren door Solidum Revisie (wat daarvoor Van der Most Revisie heette). De revisie verliep niet van een leien dakje, want de achtbaan bleek niet te voldoen aan de Nederlandse veiligheidseisen. Er waren verschillende aanpassingen nodig om de achtbaan in werking en gekeurd te krijgen.

Ridderstrijd ligt recht tegenover de achtbaan Balagos. In Ridderstrijd strijd je tegen de draak Balagos waarbij de ridders een constructie hebben gebouwd om zo met behulp van karretjes de draak te kunnen verslaan in de lucht. De achtbaan Balagos is overigens niet de enige attractie die gelinkt is aan Ridderstrijd. Ook Drakennest (een Disk’O Coaster) behoort tot dezelfde verhaallijn en hetzelfde “gebied”.

Hoewel de achtbaan niet meteen de meest bijzondere is, heeft het park deze wel heel mooi aangekleed. De achtbaan is een Spinning Coaster van het Franse Reverchon en zal je waarschijnlijk al eens gezien hebben op de kermis. In het Franse Parc Bagatelle en het Deense Fårup Sommerland zal je dit type achtbaan ook terugvinden. Ridderstrijd is 13 meter hoog en bereikt een snelheid van 46,8 km per uur. De baan is 420 meter lang.

 

Onze ervaringen

Zoals eerder vermeld is de achtbaan mooi aangekleed. Dat is al te merken in de wachtrij waar je direct in het thema wordt gezogen. Er is gekozen voor simpele materialen, maar die zorgen net voor het middeleeuwse gevoel in de wachtrij. Eerst is er een kronkelend pad langs allerlei hagen en struiken. Vervolgens wandel je het overdekte stuk binnen waar alles met hout is afgewerkt. Op enkele middeleeuwse banners wordt het verhaal verteld. Ook het station is heel simpel maar proper afgewerkt. Wat direct opvalt in het station is dat er maar telkens één karretje gevuld kan worden. Dit kan op drukke zomerdagen een probleem zijn, al werd ons verteld dat men aan het werken is aan een oplossing. Zo zouden er nog karretjes bijkomen. Het station is vormgegeven als een kasteel.

De rit zelf verloopt soepel en is comfortabeler dan andere achtbanen van dit type. Je voelt dat deze baan een grote revisie achter de rug heeft. Ook de karretjes kregen een modern en leuk uiterlijk. De baan kreeg een nieuw kleurtje en oogt weer fris.

Avonturenpark Hellendoorn heeft gekozen voor een tweedehandse achtbaan. Dat laatste voel je gelukkig niet en je zou zelfs durven zeggen dat hij redelijk nieuw aanvoelt. De achtbaan is een prima toevoeging voor een pretpark als Avonturenpark Hellendoorn en kan gerust weer heel wat jaren mee. De doelgroep van Avonturenpark Hellendoorn wordt hier op zijn wenken bediend, dus ook in dat opzicht is deze achtbaan een prima keuze!