Momentum Leisure koopt grond voor vierde Majaland-pretpark in Polen

De Nederlandse groep Momentum Leisure heeft 6,7 hectare grond aangekocht in het zuiden van Polen voor de bouw het vierde Poolse Majaland-pretpark. Daarnaast zal er ook een waterpark gebouwd worden op het terrein. Eerder opende in Polen al Majaland Kownaty in 2018, Majaland Warsaw in 2022 en Majaland Gdańsk opent de deuren later dit jaar.

 

De Nederlandse groep Momentum Leisure houdt haar woord in de uitbreidingsplannen in Oost-Europa. Vele jaren geleden, met de bouw van het eerste Poolse Plopsa-pretpark, werd al bekendgemaakt dat het doel was om vier Poolse Plopsa-pretparken te bouwen. Later werd duidelijk dat dat de groep plannen heeft voor tien parken in Oost-Europa.

De bouw van de pretparken zijn telkens een samenwerking tussen de Belgische Plopsa Group en het Nederlandse bedrijf Momentum Leisure die erg vertrouwd is met de Poolse markt. In eerste instantie zorgde Momentum Leisure vooral voor de juiste locaties en contacten in Polen en stonden ze in voor de bouw van de pretparken. De Plopsa Group zorgde voor de Studio 100-licenties en baatte te pretparken uit. Tegenwoordig heeft Momentum Leisure de exploitatie van de parken overgenomen en trekken zij meer de projecten.

In 2018 opende uiteindelijk het eerste pretpark in het westen van Polen met Majaland Kownaty. Ondertussen is ook bekendgemaakt dat hier een Tomorrowland-waterpark zal gebouwd worden. In 2022 opende het tweede pretpark in het oosten van Polen met Majaland Warsaw. Momenteel is men ook bezig met de bouw van een waterpark op deze locatie. Dit jaar opent het derde pretpark in het noorden van Polen met Majaland Gdańsk.

Ondertussen worden ook de plannen voor het vierde pretpark in het zuiden van Polen concreet gemaakt. Momentum Leisure heeft namelijk gronden gekocht van 6,7 hectare om daar een pretpark en een waterpark te bouwen. Deze zijn gelegen in het shoppingcenter Europa Centralna in Gliwice, nabij de grote Poolse stad Katowice. De locatie bevindt zich in het grootste metropoolgebied van Polen, Opper-Silezië, dat met vijf miljoen inwoners tevens een van de sterkste economische regio’s is van het land.

De nieuwe zuidelijke pretparken komen te liggen op de verkeersader van de A1 (die het noorden en het zuiden van Polen met elkaar verbindt) met de A4 (die het oosten en het westen van Polen met elkaar verbindt). Vier miljoen mensen wonen binnen 30 minuten reistijd van het retail- en leisure plot en het potentiële bereik omvat ruim 11 miljoen mensen. Vanwege de gunstige ligging bedient het ook de Tsjechische markt. Het thema- en waterpark zullen naar verwachting in 2026 de deuren openen.

 

Bron en foto: Momentum Leisure