Hongaars pretpark sluit de deuren voorgoed

Het Hongaarse pretpark Zobori Élménypark sluit de deuren voorgoed, na amper enkele jaren operationeel geweest te zijn. De beslissing werd vrij plots genomen en werd via de social media kanalen van het park gedeeld.

 

Zobori Élménypark opende in 2019 als pretpark met behulp van een behoorlijk overheidssubsidie. De Hongaarse overheid investeerde maar liefst 923 miljoen HUF in het park, dat nu na enkele jaren de deuren al sluit.

Je zou denken dat de sluiting nog een gevolg is van de corona-crisis, maar volgens de lokale media deed het park het in 2021 en 2022 behoorlijk goed met een winst van 566 miljoen Hongaarse Forint, wat omgerekend ongeveer 1,5 miljoen euro is. Maar vorig jaar daalde de winst naar 118 miljoen Forint, omgerekend nog maar 303.000 euro. Waar die plotse daling vandaan komt is niet bekend.

Het park was niet meteen het goedkoopste, je betaalde er snel 40€ toegang, wat best veel is als je het aanbod bekijkt. In het park vond je vooral enkele glijbanen terug, springkussens, enkele kleine kinderattracties, een klimparcours en als thrillfactor een vrijevaltoren van Huss. In het park kon je ook de grootste achtbaan van Hongarije vinden met Balatoni Hullámvasút. Deze achtbaan was van het type Force 281 en werd gebouwd door Zierer.

 

 

Bron: hvg.hu

Foto: TPF