Cedar Point opent Top Thrill 2 voor het grote publiek

In het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd de laatste maanden enorm gewerkt aan de transformatie van Top Thrill Dragster naar Top Thrill 2. Hiervoor werd een nieuwe spike gebouwd en werd de lancering veranderd van een hydraulische naar een magnetische lancering. Ondertussen is de vernieuwde attractie geopend voor het publiek!

 

Intamin Amusement Rides:

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Bij opening verbrak de rollercoaster het wereldrecord van snelste en hoogste achtbaan ter wereld met zijn hoogte van maar liefst 128 meter. Tijdens de rit op het 853,4 meter lange parcours werd er een snelheid behaald van 193,1 km/u. Deze snelheid werd behaald in 4 seconden tijd door een hydraulische lancering. In augustus van 2021 gebeurde er een incident op de achtbaan en sindsdien was “Top Thrill Dragster” gesloten.

 

Zamperla:

Vorig jaar werd aangekondigd dat de achtbaan dit jaar zou heropenen. Dit onder een hele nieuwe vorm en met de naam Top Thrill 2. De Italiaanse fabrikant Zamperla verving de hydraulische lancering door een LSM (lineaire synchrone motor) lancering. Dit lanceringstype is veel betrouwbaarder, waardoor Cedar Point hoopt dat de achtbaan veel minder storingen zal hebben.

Het grote nadeel van een LSM-lancering is dan weer dat een hydraulische lancering vele malen krachtiger is. Om dit probleem op te lossen en om een nieuwe rollercoaster ervaring aan te bieden, heeft Zamperla de rollercoaster omgebouwd tot een triple launch coaster.

Dit wil zeggen dat de trein eerst tegen een snelheid van 119,1 km/u naar voor gelanceerd wordt, tot op de heuvel. De trein gaat niet over de top hat en rolt vervolgens terug tot op de lanceerstrook. Hier krijgt deze een nieuwe boost en rijdt deze achteruit aan een snelheid van 162,5 km/u tot op de metershoge nieuwe spike. Wanneer de trein opnieuw tot stilstand komt rijdt deze terug naar voren, opnieuw langs de lanceerstrook en voor de derde en laatste keer gelanceerd. Nu wel hoog genoeg, zodat deze over de 128 meter hoge top hat geraakt. Dit aan een snelheid van 193,1 km/u.

Door de nieuwe aanpassingen is de ritduur serieus verlengd. Hierdoor werd meteen ook het probleem van de zeer korte beleving opgelost. Echter heeft dit ook invloed op de capaciteit. Om dit probleem gedeeltelijk op te lossen werd er een wisseltrack geïnstalleerd, zodat er een nieuwe trein geladen kan worden wanneer de vorige trein nog gelanceerd wordt. Echter werden de 6 originele treinen vervangen door 3 nieuwe treinen en werd ook het dubbel laadstation verwijderd. Ondanks de wisseltrack is de capaciteit dus wel gedaald.

Ondertussen werd de vernieuwde achtbaan op 4 mei 2024 geopend voor het grote publiek.

 

Video: Marcus Leshock