Canondagen 2024 Museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon. Het zijn namelijk de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus, volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

 

Loop in Museumpark Archeon door de Canon van Nederland. Begin de ontdekkingsreis in het Archeologiehuis, waar een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland wordt gepresenteerd aan de hand van een schat aan archeologische vondsten.

Volg de route door de prehistorie, die in Archeon begint bij het mesolithicum en hier wordt verteld over de tijd van Trijntje. Zij heeft geleefd in de tijd van de Jagers en Verzamelaars. Kinderen kunnen een eigen broodje bakken bij de eerste boeren. Bezoekers kunnen ervaren hoe het hunebed wordt gebouwd. Kinderen kunnen een mini-hunebed bouwen en iedereen kan helpen bij het kei trekken.

In de Romeinse tijd nemen bezoekers plaats in de Romeinse schoolbanken. Volg de les zoals dat er 2000 jaar geleden aan toe ging. Loop via de Romeinse weg ‘Via Albaniana’ naar het Badhuis waar de Romeinen het badhuis laten zien en een Romeinse massage verzorgen. Het originele badhuis staat in Heerlen. Ook wordt een VR getoond in het Triclinium. In de restauratiewerf van de Zwammerdamschepen worden de Zwammerdamschepen live gerestaureerd. De gidsen vertellen er alles over.

In Dorestad, de Vikingnederzetting in Archeon die werd gesticht in de Karolingische tijd, is onderdeel van de Canon en hier wordt getoond hoe men met runen kan leren schrijven.

Tijdens de Canondagen zijn er speciale rondleidingen in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

 

Processie Willibrordus en speciale lezing Zwarte Dood

In de middeleeuwen, vanuit het Klooster wordt aandacht besteed aan Willibrordus. De Minderbroeders en poorters uit de stad voeren samen met bezoekers een middeleeuws spel op rond zijn persoon over belangrijke thema’s uit zijn leven. Een zingende processiegang van de broeders naar het Huis van de Visser waar Willibrordus per boot aankomt. Vervolgens wordt hij zingend begeleidt naar de markt. Hier spreekt hij een in Utrecht bewaarde Oudsaksische Doopformule uit de 8e eeuw uit tijdens een “hernieuwing van de Doopbeloften”. Tijdens de Springprocessie naar het Klooster worden bezoekers uitgenodigd om deel te nemen. Bij het Klooster wordt Willibrordus nog feestelijk toegezongen. De liederen die tijdens het middeleeuwse spel worden gebruikt dateren uit de 9e eeuw.

In het chirurgijnshuis kunnen bezoekers ’s middags luisteren naar een verhaal en meer leren over kennis en inzichten over de “zwarte dood” uit het canonvenster van de 14e eeuw. De vertellingen zijn aan de hand van het (gefingeerde maar op bronnen gebaseerde) verslag over de pest die Jehan of Johan overkwam.