Vier op een rij: pasgeboren moormaki laat zich zien in ZOO Planckendael

In ZOO Planckendael is opnieuw vreugdevol nieuws te melden, want voor het vierde jaar op rij verwelkomt mama Kimmie samen met papa Oreo een kleine moormaki. Het jong is lichtbruin van vacht met witte oorpluimpjes en klampt zich goed vast aan de mama, maar is wel al zichtbaar voor de bezoekers. “Het is hartverwarmend om moeder en jong bezig te zien”, vertelt verzorger Jany. Met deze geboorte draagt ZOO Planckendael bij aan het behoud van de bedreigde diersoort.

 

 

De bevalling vond ’s nachts plaats en is goed verlopen. Kimmie toont zich als een zorgzame mama terwijl ze rustig door het doorloopverblijf wandelt met het jong stevig aan haar buik vastgeklemd. Na ongeveer een maand zal de kleine moormaki op haar rug klimmen, ook nu zijn moeder met jong al goed te zien.

Moormaki’s hebben een grijs-zwarte vacht als ze worden geboren. De vrouwtjes krijgen na een paar weken hun bruine kleur. Na vier tot acht weken wordt het geslacht duidelijk, maar op basis van de huidige kenmerken lijkt het er sterk op dat dit het vierde opeenvolgende meisje zal zijn. “Op dit moment is het jong lichtbruin van vacht met witte oorpluimpjes, waardoor wij bijna zeker zijn dat het een meisje is. Jongens hebben zwarte oorpluimpjes en daar kan je het verschil zien”, weet verzorger Jany te vertellen. “Dagelijks om 14u30 vertellen we bij de verzorgersbabbel in het doorloopverblijf meer over onze lievelingen.”

 

“We wachten nog even op het geslacht om een naam te kiezen, maar we hebben wel al een lijstje met mogelijke kanshebbers”, zegt verzorger Jany. Wat wel al zeker is, is dat de naam van het jong zal beginnen met de letter Z, zoals alle andere dieren die in 2024 in ZOO Planckendael geboren worden.

 

Bedreigde apensoort

Het is de vierde geboorte op rij in het doorloopverblijf van de maki’s. De allereerste geboorte was in 2021 met de kleine Wifi, gevolgd door haar zusje Xhuna een jaar later en in 2023 door Yuna, allemaal meisjes dus. Dit is goed nieuws voor de bedreigde diersoort, waarvoor ZOO Planckendael deelneemt aan het kweekprogramma. De moormaki, ook bekend als lemuur, wordt bedreigd door habitatverlies, illegale handel in huisdieren en jacht omwille van vlees en vacht.