Top 10 snelste achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de snelste achtbaan in Europa is? Altijd al willen weten hoe snel die gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 snelste achtbanen in Europa. Hoeveel heb jij er al van gedaan?

 

#10: Expedition GeForce – Holiday Park (120 km/u)

Expedition GeForce in het Duitse pretpark Holiday Park werd gebouwd in 2001 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 120 km/u. Bij opening verbrak Expedition GeForce het 7 jaar oude record van snelste achtbaan van Europa van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang.

 

#9: Zadra – Energylandia (121 km/u)

Zadra in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De hybride achtbaan bereikt een snelheid van 121 km/u en was daarmee de snelste hybride achtbaan ter wereld tot de opening van Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa. Zadra is 62,8 meter hoog en 1316 meter lang. Tijdens het ritje van 1 minuut en 50 seconden gaan de bezoekers 3 keer overkop. De rollercoaster was een investering van 10 miljoen euro.

 

#8-7: Schwur Des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (127 km/u)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide exact even snel en delen daarom samen een 7de plaats.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger &. De achtbaan verbrak bij opening met een snelheid van 127 km/u het record van snelste achtbaan van Europa van Expedition GeForce in Holiday Park. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 4de hoogste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hanse Park:

Schwur des Kärnan in het Duitse pretpark Hansa Park werd gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale lifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevindt. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheimgehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 4de hoogste achtbaan van Europa.

 

#6-5: Stealth & Hyperia – Thorpe Park (128,7 km/u)

Stealth en Hyperia, beide gelegen in Thorpe Park, behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Stealth – Thorpe Park:

Stealth in het Engelse pretpark Thorpe Park werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het 4 jaar oude Europese snelheidsrecord van Silver Star in Europa Park. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4,5G verwerkt.

 

Hyperia – Thorpe Park:

Hyperia, gelegen in het Britse pretpark Thorpe Park, werd gebouwd in 2024 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 128,7 km/u en evenaart daarmee het Britse record van Stealth. Het parcours is 71,9 meter hoog en bevat 3 inversies.

 

#4: Shambhala – PortAventura Park (134 km/u)

Shambhala in het Spaanse pretpark PortAvontura Park werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaalt een snelheid van 134 km/u en heeft een hoogte van 76 meter wat het 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa maakte. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost. Shambhala was tot en met 2017 de snelste achtbaan van Europa met een klassieke lifthill.

 

#3: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco in het Spaanse pretpark PortAventura Park werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco behaalt zijn topsnelheid van 135 km/u in 3,5 seconden. Hierdoor liggen 3 van 5 snelste achtbanen van Europa in PortAventura Resort. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides. Furius Baco was 10 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. Daarnaast was de rollercoaster ook 10 jaar lang de snelste achtbaan met inversies in de wereld.

 

#2: Hyperion – Energylandia (142 km/u)

Hyperion in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. Hyperion werd bij de opening gedoopt tot grootste mega coaster van Europa en is de 7de snelste niet gelanceerde achtbaan ter wereld. De megacoaster behaalt tijdens de first drop van 85° een snelheid van maar liefst 142 km/u. De achtbaan is 77 meter hoog en heeft een drop van 82 meter. Tijdens de rit van 1450 meter gaat de trein door een tunnel, is er een splash effect en de achtbaan heeft ook een Dive Drop.

 

#1: Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

In 2017 opende in het Spaanse resort PortAventura World een tweede pretpark genaamd Ferrari Land. In dit nieuwe pretpark opende Red Force, die tijdens de lancering van 5 seconden een snelheid behaalt van 180 km/u. De achtbaan is 112 meter hoog en 880 meter lang. De achtbaan is de 4de snelste en hoogste achtbaan van de wereld.

 

De toekomst:

In 2015 werd Schwur des Kärnan geopend, een jaar later in 2016 werd Taron geopend (die ondertussen de top 10 weer heeft verlaten). In 2017 werd met Red Force de snelste achtbaan van Europa geopend, en in 2018 opende met Hyperion de snelste niet-gelanceerde achtbaan van Europa. In 2019 opende dan weer de snelste hybride achtbaan van Europa met Zadra. Ook dit jaar is er nieuwkomer met Hyperia die op een 5de plaats binnenkomt. Zo kwamen de laatste jaren 6 nieuwe achtbanen in deze top 10, en kregen we na 10 jaar eindelijk een nieuwe nummer 1 en 2. Door de komst van Hyperia is de Big One in Pleasure Beach Blackpool uit de top 10 gevallen.

Voor de verdere toekomst kijken we in de richting van het Duitse pretpark Skyline Park. Dit pretpark kondigde een 70 meter hoge achtbaan aan met een lengte van 1200 meter die gebouwd zal worden door een Duitse fabrikant. De snelheid werd nog niet bekendgemaakt, maar met deze hoogte lijkt het halen van de top 10 een eenvoudige opdracht te worden. Ook de exacte openingsdatum is nog niet helemaal duidelijk.

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa op dat moment ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid.

De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaald werd in 2 seconden.

De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten.

De achtbaan heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft van ongeveer 1250 euro. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.