Top 10 langste achtbanen van de wereld

Altijd al willen weten welke achtbaan de langste achtbaan ter wereld is? Altijd al willen weten hoe lang die is en waar die te vinden is? We zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 langste achtbanen in de wereld. Hoeveel achtbanen heb jij al uit deze top 10 gedaan?

 

#11-10: Mamba – Worlds of Fun & Steel Force Dorney Park (1706,9 m)

Mamba in het Amerikaanse pretpark Worlds of Fun en Steel Force in het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom zijn beiden even lang en delen daarom dezelfde plek.

 

Steel Force – Dorney Park & Wildwater Kingdom:

Steel Force in het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom werd gebouwd in 1997 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan. De achtbaan heeft een lengte van 1706,9 meter en een ritje op de achtbaan duurt dan ook 3 minuten. Tijdens de rit op Steel Force wordt een snelheid van 120,7 km/u bereikt en het hoogste punt is 62,5 meter.

 

Mamba – Worlds of Fun:

Mamba in het Amerikaanse pretpark Worlds of Fun werd gebouwd in 1998 door de Amerikaanse fabrikant Morgan. De achtbaan heeft een lengte van 1706,9 meter en een ritje op de achtbaan duurt dan ook 3 minuten. Tijdens de rit op Mamba wordt een snelheid van 120,7 km/u bereikt en het hoogste punt is 62,5 meter. De achtbaan is ongeveer dezelfde als Steel Force in Dorney Park & Wildwater Kingdom.

 

#9: Steel Vengeance – Cedar Point (1749,6 m)

Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 2018 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan heeft een lengte van 1749,6 meter en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 30 seconden. Steel Vengeance is 62,5 meter hoog en bereikt een snelheid van 119,1 km/u tijdens de first drop van 90°. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer overkop. De achtbaan heeft een houten draagconstructie en een stalen track. De rollercoaster kwam pas enkele jaren na haar opening in de top 10 terecht door het wegvallen van de Ultimate in Lightwater Valley en Desperado in Buffalo Bill’s Resort & Casino.

 

#8: Incredicoaster – Disney California Adventure Park (1850,7 m)

Incredicoaster is gebouwd in 2001 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Disney California Adventure Park. Met zijn lengte van 1850,7 meter is het de langste achtbaan ter wereld met een inversie, een ritje op deze achtbaan duurt 2 minuten en 36 seconden. Op Incredicoaster kunnen 6 treintjes tegelijk rijden die om de 36 seconden kunnen vertrekken waardoor de achtbaan een capaciteit van 2400 personen per uur heeft. Om het gehele parcours te overbruggen wordt de achtbaan 1 keer gelanceerd tot een maximale snelheid van 88,5 km/u. Nadien gaat de trein een lifthill op.

 

#7: Voyage – Holiday World (1963,5 m)

Voyage is gebouwd in 2006 door de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. Met zijn lengte van 1963,5 meter is het de tweede langste houten achtbaan ter wereld, een ritje op deze achtbaan duurt 2 minuten en 45 seconden. De Voyage behaalt een snelheid van 107,8 km/u wat het de 7de snelste houten achtbaan ter wereld maakt en met een hoogte van 48,5 meter is het ook de 6de hoogste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft 8,5 miljoen dollar gekost. De Vayage heeft verschillende tunnels, komt op de meeste plaatsen laag tegen de grond en de snelheid blijft er gedurende heel de rit er stevig inzitten.

 

#6: Millennium Force – Cedar Point (2010,2 m)

Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds was het met een lengte van 2010,2 meter de langste stalen achtbaan van Amerika. Een ritje op Millennium Force duurt 2 minuten en 20 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 149,7 km/u waardoor het de 9de snelste achtbaan ter wereld is, bij opening was het de 3de snelste achtbaan en de snelste achtbaan met een volledig circuit. Met zijn hoogte van 94,5 meter is Millennium Force ook de 7ste hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#5: Fury 325 – Carowinds (2012,3 m)

Fury 325 is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M) en opende in 2015 in het Amerikaanse pretpark Carowinds. De achtbaan heeft een lengte van 2012,3 meter en is daarmee de langste stalen achtbaan van Amerika. Fury 325 behaalt een snelheid van 152,9 km/u en is daarmee (samen met Steel Dragon 2000) de snelste achtbaan ter wereld met een klassieke lifthill. Buiten de hoge snelheid heeft de achtbaan een hoogte van 99,1 meter wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill.

 

#4: Fujiyama – Fuji-Q Highland (2044,8 m)

Fujiyama is gebouwd in 1996 door de Japanse fabrikant Togo in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan heeft een lengte van 2044,8 meter, een ritje op Fujiyama duurt 3 minuten en 36 seconden. De achtbaan was bij opening de tweede snelste achtbaan van de wereld (snelste van Azië) en de hoogste achtbaan van de wereld. Fujiyama behaalt een snelheid van 130 km/u en heeft een hoogte van 79 meter.

 

#3: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (2074 m)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan die een lengte van 2074 meter heeft, is gebouwd in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa behaalt een snelheid van 240 km/u en is daarmee al 13 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de record brekende achtbaan. In onderstaande video is tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en zijn voormalige ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

#2: Beast – Kings Island (2243 m)

The Beast is een legendarische houten achtbaan in het Amerikaanse pretpark Kings Island gebouwd in 1979 door Charlie Dinn. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. De achtbaan is al 44 jaar lang, met een lengte van 2243 meter, de langste houten achtbaan ter wereld. Een ritje op The Beast duurt maar liefst 4 minuten en 10 seconden. The Beast behaalt een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door tunnels onder de grond. De achtbaan heeft 2 lifthills, 3 tunnels en koste 4 miljoen dollar.

 

#1: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land (2479,0 m)

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Morgan in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maanden eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. Steel Dragon 2000 is met een lengte van bijna 2,5 kilometer (2479m) de langste achtbaan ter wereld, al 24 jaar lang. De achtbaan behaalt een snelheid van 152,9 km/u en was bij opening (en nu nog steeds) de snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon). Een ritje op de achtbaan duurt 4 minuten.

 

 

De toekomst:

In de laatste 10 jaar zijn er maar 2 nieuwe achtbanen gebouwd die in deze lijst staan: Fury 325 uit Carowinds en Steel Vengeance in Cedar Point. Deze laatste is ook alleen maar in de top 10 gekomen omdat we afscheid moesten nemen van de Ultimate in Lightwater Valley, de voormalige op één na langste achtbaan ter wereld. Door de felle prijsstijging in bouwmaterialen lijken er op dit moment ook maar weinig parken interesse te hebben om nog hele lange achtbanen te bouwen.

 

Falcon’s Flight – Six Flags Qiddiya:

Six Flags Qiddiya wordt het eerste Six Flags pretpark dat moet openen in Azië en dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië. In dit pretpark komt met Falcon’s Flight de langste achtbaan ter wereld. Deze krijgt een parcours van 4250 meter lang en zal een snelheid behalen van 250 km/u. Het hoogste punt komt te liggen op een berg van 185 meter hoog, terwijl het hoogste vrijstaande punt komt te liggen op 162 meter hoogte. Het is de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die instaat voor de bouw van de achtbaan. De openingsdatum voor de achtbaan en het pretpark zijn nog niet bekendgemaakt. De eerste track werd geïnstalleerd op 13 april 2023.

 

Het verleden:

In het verleden waren er enkele achtbanen die in deze top 10 gestaan zouden hebben indien ze nog altijd bestonden.

 

Daidarasaurus – Expoland:

Daidarasaurus werd geopend in het Japanse pretpark Expoland en werd gebouwd in 1970 door de Japanse fabrikant Sansei Yusoki. Oorspronkelijk was het een racende achtbaan met maar liefst 5 tracks! Enkele jaren later werden 3 tracks verwijderd en bleven er 2 tracks over die tegen elkaar racete. Enige tijd later werden deze twee tracks met elkaar verboden tot 1 lange achtbaan van 2340 meter, wat het tot vandaag de dag de tweede langste achtbaan ooit gebouwd maakt. In 2007 werd de rollercoaster echter afgebroken nadat het park de deuren sloot. Daidarasaurus was 28,5 meter hoog en behaalde een snelheid van 72,5 km/u. De ritduur bedroeg 6 minuten en 33 seconden.

 

Ultimate – Lightwater Valley:

Ultimate werd in 1991 gebouwd in het Engelse pretpark Lightwater Valley. De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering en Robert Staveley en werd gebouwd door Tubular Engineering. Met een lengte van 2268,3 meter was de Ultimate heel haar bestaan de langste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft een eigen specifieke lay-out. Er waren 2 lifthills van respectievelijk 31,1 en 32,6 meter, maar vervolgens was zo goed als heel het parcours laag tegen de grond. Het eerste deel van de achtbaan ging bijna uitsluitend rechtdoor, het tweede gedeelte bevatte een aantal (snelle) opeenvolgende bochten. Een ritje op de achtbaan duurde 7 minuten! In totaal werd er een snelheid van 80,5 km/u bereikt. De achtbaan draaide tot en met 2019 haar rondjes in het park. Vanaf 2020 was de achtbaan buiten werking en het parkmanagement liet in 2022 weten dat er geen plannen waren de achtbaan te heropenen en dat deze zou worden afgebroken. Begin 2023 kwamen de eerste pijnlijke foto’s naar buiten van de afbraakwerken van The Ultimate. Het is de langste achtbaan die ooit gebouwd werd in Europa.

 

Son Of Beast – Kings Island:

De Beast was zo populair en legendarisch dat hij in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang. Nooit in de wereld was er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste moderne houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige veilige houten achtbaan met een verticale looping. Son Of Beast was 66,4 meter hoog en behaalde een snelheid van 126,2 km/u, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd.

 

Vertigorama – Parque de la Ciudad:

Vertigorama werd gebouwd in het Argentijnse pretpark Parque de la Ciudad en werd gebouwd in 1983 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Vertigorama was een racende achtbaan met twee tracks van elk 1816 meter, wat het de langste duellerende achtbaan ter wereld maakt die ooit bestaan heeft. De rollercoaster opende echter nooit. Dit kwam omdat Parque de la Ciudad het onderwerp was van een bekend landelijk schandaal tijdens de bouw en de beginjaren. Het schandaal ging gepaard met wandaden onder de voormalige militaire dictatuur en als gevolg daarvan is het park nooit naar behoren afgewerkt en zo ook de achtbaan. Sommige attracties opende wel, maar uiteindelijk werden de meeste attracties voorgoed gesloten in 2003. Vertigorama was 38 meter hoog en behaalde een snelheid van 91 km/u.

 

Desperado – Buffalo Bill’s Resort & Casino:

Desperado is gebouwd in 1994 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in het Amerikaanse resort Buffalo Bill’s Resort & Casino. Bij opening was Desperado met zijn lengte van 1780,9 meter de langste achtbaan van de Verenigde Staten, een ritje op deze achtbaan duurt 2 minuten en 43 seconden. Maar de lengte was niet het enige waar de achtbaan indruk mee maakte, Desperado was met een snelheid van 128,7 km/u de tweede snelste achtbaan ter wereld en met een hoogte van 63,7 meter de hoogste achtbaan van de wereld. Na amper 14 dagen verloor het zijn record van hoogste achtbaan ter wereld aan de Big One in Blackpool Pleasure Beach (Engeland). Om de indrukwekkende first drop te vergroten gaat de achtbaan 5 meter onder de grond, hierdoor is de first drop 68,6 meter diep. Momenteel is het voortbestaan van de rollercoaster vrij onzeker want sinds de coronacrisis is deze niet meer geopend voor het publiek.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.