Momentum Leisure: grondposities voor vijf hagelnieuwe themaparken

Met de aanstaande oplevering van het themapark in Gdansk, het derde themapark van Momentum Leisure, is de groeistrategie van Momentum Leisure op stoom gekomen. Maar liefst vijf grondposities voor hagelnieuwe parken vormen de basis voor de geplande groei in Centraal- en Oost-Europa. De drie bestaande themaparken en de grondposities voor vijf nieuwe parken zijn allen gelegen rondom sterke metropoolgebieden waaronder Berlijn, Warschau en Boekarest. Deze grondposities bieden ruimte aan een hotel, twee nieuwe themaparken en drie waterparken.

 

Leisure en shopping
Momentum Leisure zal verder voortborduren op de formule van een combinatie van themaparken met outlet-, retail- en shoppingcenters. Hierover toonde Momentum Leisure haar plannen tijdens de MAPIC in Cannes samen met partners Tomorrowland, Nhood, Liebrecht & wooD en enkele andere, later aan te kondigen strategische partners uit de retail- en leisure-industrie.
 
Momentum Leisure heeft in Polen reeds een waterpark in voorontwikkeling dat direct naast haar themapark Majaland Warschau zal worden ontwikkeld, gelegen aan de ringweg van Warschau. De beide themaparken maken onderdeel uit van het Góraszka Project, een nieuwe mixed-use investering van Nhood Polen (bekijk hier de website).

 

Het Góraszka Project aan de ring van Warschau, een nieuwe mixed-use investering van Nhood Polen met geheel links de twee parken van Momentum Leisure.

 

Liebrecht & wooD
Met Liebrecht & wooD is op 11 maart een strategische overeenkomst getekend voor een leisure combinatie met hun succesvolle Fashion House Outlet Centre Cernica bij de ring van Boekarest, waar Momentum Leisure een themapark kan realiseren van maar liefst 20 hectare. Fase 1 van dit eerste themapark van Roemenië omvat een voorlopig budget van 65 miljoen euro.
 
De transactie en samenwerking met de Liebrecht & wooD participatie is een voorbeeld van de kracht van het combineren van diverse family offices en succesvolle formules binnen de outlet- en leisure industrie.

 

Enkele leden van het business development team van Momentum Leisure, samen met Liebrecht & wooD en investeerders bij het aangaan van de overeenkomst. Achterste rij v.l.n.r. Patrick Van den Bossche, Luc Van der Biest, Martijn van Rheenen, Christian Gyasi. Voorste rij v.l.n.r. Steve Van den Kerkhof, Brendon O’Reilly, Kevin Ho.

 

Zonder extern krediet
Gedurende 2024 verwacht Momentum Leisure twee vergelijkbare andere sterke combinaties aan te kondigen waarmee momenteel reeds overeenstemming is bereikt en overeenkomsten zijn getekend, voor locaties in Centraal- en Oost-Europa. Alle huidige activiteiten en opgeleverde themaparken heeft Momentum Leisure gefinancierd middels aandeelhouderskapitaal. In geen enkel geval is er sprake van (externe) bankfinanciering. Vandaag is overeenstemming bereikt over toekomstige financiering van de portefeuille in een combinatie van equity en in een geringe mate debt. Deloitte is gecontracteerd om het financieringsproces te begeleiden.
 

Wouter Dronkers van Momentum Leisure: “Samen met onze nieuwe CEO Wouter Dekkers zullen we voorzichtig en iedere keer gefaseerd per project onze groei realiseren. We hebben momenteel de keuze uit meerdere projecten en het is nog best een puzzel om de beste volgorde daarin aan te brengen. Dat we geen enkele externe financiering hebben aangetrokken, helpt ons nu om onze groei te kunnen gaan verwezenlijken in een combinatie met onze nieuwe equity partners, joint venture partners en – beperkt – bankfinanciering. We hebben nog een weg te gaan, een projectontwikkeling is natuurlijk een serie van vele beslissingstappen. Deze eerste strategische stap, het vastleggen van de grondpositie en het aangaan van een strategische samenwerking in de vorm van een joint venture, is genomen na jaren van voorbereiding. We zijn dankbaar voor onze co-investeerders die ons altijd zijn blijven steunen, ook tijdens covid en andere uitdagingen die op ons pad kwamen.”

 

Visualisatie van het reeds operationele outlet center van Liebrecht & wooD nabij Boekarest.