Koala’s te bewonderen in Ouwehands Dierenpark

Op donderdag 25 april 2024 was het eindelijk zover, de opening van ‘Koalia’ in Ouwehands Dierenpark waar als enige in Nederland koala’s te zien zijn. Het nieuwe gebied in het park werd feestelijk geopend met een plein vol toeschouwers.

 

Na een ontvangst door parkavonturier Bamboo Bill, bij een sfeer neergezet door de didgeridoospeler, opende Sterrin Smalbrugge, ecologe en reptielendeskundige de feestelijke ceremonie. Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark, verwelkomde een plein vol genodigden. De Australische ambassadeur de heer French sprak in een videoboodschap over de vriendschap tussen Nederland en Australië waarvoor ook de koala’s symbool staan. Girlband Infinity zong het plein toe met ‘Go Go Koala’ en waarnemend burgemeester Corry van Rhee – Oud Ammerveld van Rhenen sprak over de speciale diersoort die de stad Rhenen vanaf nu rijk is en hoe bijzonder dit is.

Toen was het tijd voor de echte opening. Kleinzoon van eigenaar Marcel Boekhoorn en kinderburgemeester Rick van Laar kregen de eer het lintje te knippen, met hulp van Sterrin Smalbrugge en Marcel Boekhoorn. Honderden kinderen en genodigden konden ‘Koalia’ met de drie koala’s en Parma wallaby’s als eerste gaan bewonderen.

 

 

 Alleen in Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark is trots om dit unieke diersoort te huisvesten en hun gasten te kunnen leren over deze prachtige dieren en de bedreigingen van hun wilde soortgenoten.

Over heel de wereld worden koala’s in dierenparken gehouden om zo door het managementprogramma bij te dragen aan het genetisch gezond houden van de populatie en het behoud van de diersoort. De koala staat op de IUCN Red list genoteerd als ‘vulnerable’ oftewel ‘kwetsbaar’. Australië heeft de soort zelf als ‘bedreigd’ aangemerkt nadat de aantallen snel achteruitgingen als gevolg van bosbranden en overstromingen in de afgelopen jaren. Via de Ouwehand Zoo Foundation steunt het dierenpark de San Diego Zoo Wildlife Alliance en beschermt zo de koala’s in hun natuurlijke leefgebied.

 

 Koalia, een stukje Australië

In  Koalia  maakt men een reis van de outback van Australië  naar een groene oase.  Droge paden leiden de bezoeker langs de Australische hut van een ranger die zich inzet tegen bosbranden in het leefgebied van de koala’s. Via een Aboriginals grot betreed je de oase, de binnentuin van 170m2. Hier bevinden zich de binnenverblijven van de Parma wallaby’s en koala’s. Tijdens de bouw van Koalia zijn in het kader van duurzaamheid veel materialen hergebruikt, zoals bijvoorbeeld rotsen en stenen waarvan paden en bloembakken zijn gemaakt.