Giraf geboren in WILDLANDS

Op maandagochtend rond 06.00 uur is in de giraffenstal van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen een gezonde Noordelijke giraf geboren. Opvallend is dat de ‘kleine’ op de rechterschouder een vlek heeft in de vorm van een vraagteken en de moeder heeft op nagenoeg dezelfde plek zo’n zelfde vlek.

 

Inmiddels heeft de dierenarts het jong gecheckt. Het is geen vraagteken meer: de pasgeborene is een merrie en zij heeft de naam Nya gekregen: dit is Afrikaanse meisjesnaam met de betekenis ‘vasthoudendheid’. Nya is het derde jong van moeder Ayana en giraffenhengst Bakari. De eerst dagen en nachten zijn ze goed doorgekomen en de kleine merrie drinkt goed.

 

Omdat de dierverzorgers vooraf zagen dat de geboorte aanstaande was, stond de moeder zondagavond al apart van de kudde. Zij kon in alle rust bevallen en dit verliep erg vlot. De observatiecamera in de giraffenstal van WILDLANDS heeft dit ook gefilmd: daarop is te zien dat drie andere nieuwgierige giraffen vanuit de naastgelegen box vrij snel over het hek komen kijken bij de pasgeborene.

 

De komende tijd verblijven de jonge giraf, moeder en wat tantes nog wel achter de schermen. Zo kunnen ze goed aan elkaar wennen en aansterken na de bevalling. De giraffenkudde in Emmen bestaat met de geboorte van Nya nu uit acht giraffen. Omdat het met de Noordelijke giraffes in het wild het zwaar hebben is er binnen dierenparken een soortbehoudprogramma (EEP) voor deze diersoort. Hier werkt WILDLANDS ook aan mee om een gezonde populatie te behouden en om een mogelijkheid te creëren om dieren opnieuw uit te zetten in het wild. Voor het EEP is het dus ook belangrijk dat er weer een gezond giraffejong is bijgekomen.