Geheimen Nikola Tesla onthuld in Europa-Park

Ken je de Adventure Club of Europe, afgekort ACE? Deze fictieve club van ontdekkers is opgericht door Europa-Park. Het verhaal van deze club verbindt vele attracties met elkaar via storytelling. Elk clublid heeft iets ontdekt wat voorheen voor de mensheid verborgen bleef. In Europa-Park worden de ontdekkingen stap voor stap onthuld. In 2024 gaat het om de geheimen van Nikola Tesla in het nieuwe themagebied Kroatië.

 

Nikola Tesla

Nikola Tesla was een genie die in 1856 werd geboren in wat nu Kroatië is. Hij werd wereldwijd bekend door zijn uitvinding in Amerika: wisselstroom. Maar ook in Europa voerde hij met de hulp van de ACE baanbrekende experimenten uit. Deze liepen helaas vaak dramatisch af, daarom hield de ACE deze lang geheim. Daar komt nu een einde aan. In de archieven van de ACE zijn namelijk rapporten ontdekt van Jelica Munja, de toenmalige ACE-vertegenwoordiger in Kroatië. Deze rapporten maken het mogelijk om de omstandigheden rond de dramatische gebeurtenissen opnieuw te beoordelen.

 

Teleportatiemachine met twee torens

Als kind was Nikola Tesla al zeer getalenteerd. Zijn technische en fysieke kennis overtrof al snel die van zijn leraren. Nikola Tesla was gefascineerd door elektriciteit. Het was zijn grootste ambitie om elektriciteit draadloos te kunnen overbrengen. Een van zijn meest spannende ideeën was een teleportatiemachine, die mensen als pure energie heen en weer zou sturen tussen twee torens door middel van een bliksemschicht. In 1881 presenteerde hij zijn onderzoek voor het universiteitsbestuur, samen met zijn assistent Erik.

 

Uit de ACE-archieven:

Tesla wilde aantonen dat zijn uitvinding al op kleine schaal zou werken. Hij zette de elektriciteit aan, er was een zoemend geluid, de generator stuiterde … Het kleine speelgoedbeeldje loste op in de eerste toren … Felle bliksemschichten begonnen zich op te hopen tussen de torens … en … Het beeldje is met succes opnieuw gematerialiseerd in de tweede toren. Zijn model werkte, revolutionair!

 

Uitbreiding uitvinding

Omdat de ACE nieuwe dingen altijd graag aanmoedigt, bood Jelica Munja aan Tesla steun om zijn uitvinding op grote schaal uit te breiden. De club voorzag Tesla van fondsen en een industrieel gebouw, compleet met een elektriciteitscentrale als laboratorium. Volgens schetsen monteerde Tesla een imposante toren met een gigantische spoel op het dak van het laboratorium, die zou worden gebruikt om mensen als bliksemschichten heen en weer te schieten. Erik en Tesla experimenteerden onvermoeibaar. Al snel werd Erik zelf de proefpersoon voor de uitvinding, die Tesla aanvankelijk de codenaam ‘Apparatus Ω’ gaf. Dat liep helaas niet goed af. In het rapport is hierover een ongewoon kort bericht te vinden: Verschrikkelijk ongeluk. Erik heeft veel pijn in zijn gezicht, Nikola is erg bedroefd.

Jelica’s rapporten suggereren dat het ongeval niet te wijten was aan Tesla’s overmoed, eerder dat het leger zijn uitvinding wilde misbruiken. De twee mannen sloegen snel op de vlucht. Erik zou ondertussen in allerijl het apparaat onbruikbaar hebben gemaakt, waardoor een ongeluk is gebeurd en zijn gezicht is verminkt.

Ondanks het abrupte einde van de experimenten, liet Tesla zich niet ontmoedigen. Hij zette zijn experimenten voort in de VS. Of de machine die bekendstaat onder de codenaam ‘Apparatus Ω’ ooit succesvol werkte met mensen, is helaas onbekend. Maar de Wardenclyffe Tower die Tesla op Long Island bouwde, lijkt opvallend veel op die in zijn thuisland.

 

Opening nieuwe achtbaan

Op 26 april 2024 opent Europa-Park het nieuwe themagebied Kroatië. Hier worden bezoekers in de sensationele multi launch-coaster Voltron Nevera powered by Rimac – net als in de teleportatiemachine – heen en weer geschoten tussen twee torens. Dit gebeurt onder het toeziend oog van Nikola Tesla. Hij komt in de loop van het zomerseizoen namelijk bedrieglijk echt tot leven in het themagebied als hypermoderne animatronic.