Disney bouwt nieuw cruiseschip met rollercoaster

Het toonaangevende bedrijf Disney is bezig met de bouw van een nieuw cruiseschip. Op dit schip zal een heuse rollercoaster geïnstalleerd worden. Het wordt het 8ste cruiseschip van Disney en de 4de rollercoaster op zee. De oplevering is voorzien voor 2025.

 

Eerste rollercoasters op zee:

Een rollercoaster op zee, het was lang iets dat enkel in dromen bestond. Alles veranderde toen in december 2018 werd aangekondigd dat de Carnival Cruise Line met hoofdkwartier in Florida een schip met een achtbaan zou bouwen.

Uiteindelijk was het wachten tot 2021 toen Mardi Gras onder de vlag van de Bahama’s de eerste keer uitvoer met passagiers aan boord. De rollercoaster Bolt, een Spike Coaster van Maurer Rides, werd daarmee de eerste op zee. In 2022 kwam er een tweede Bolt-attractie, ditmaal op de Carnival Celebration die eveneens onder de vlag van de Bahama’s vaart. Een derde Bolt-coaster werd verwelkomd op de Carnival Jubilee in 2023, deze keer varend onder de vlag van Panama.

Het Mardi Gras-schip heeft als thuishaven Port Canaveral in Florida en vaart verschillende tours langs de Caraïben. Carnival Celebration heeft als thuishaven Port Miami, eveneens gelegen in Florida, en vaart ook verschillende tours langs de Caraïben. Carnival Jubilee heeft als thuishaven Galveston en vaart langst de westelijke Caraïben.

 

Van Global Dream naar Global Nachtmerrie:

Na het nieuws dat Carnival Cruise Line de eerste rollercoaster op zee zou krijgen, volgde al snel het nieuws dat Dream Cruises eveneens een rollercoaster op zee zou bouwen op haar schip Genting Dream. Maar dit verhaal verliep niet als een Disneysprookje.  

Genting Hong Kong bestelde in mei 2016 twee schepen van de Global-klasse bij haar dochteronderneming Lloyd Werft Group. Deze schepen moesten onderdeel gaan uitmaken van haar Star Cruises-vloot. De levering van het eerste schip stond gepland voor 2019. In juli 2016 reorganiseerde Genting Hong Kong de Lloyd Werft Group, wat resulteerde in de vorming van MV Werften als bouwer van grote cruiseschepen. Als gevolg hiervan werd de bestelling van de Global-klasse overgebracht naar Dream Cruises.

In maart 2018 kondigde Genting Hong Kong aan dat de twee geplande schepen van de Global-klasse zouden worden geëxploiteerd door Dream Cruises na levering, waarbij ze tijdens het zomerseizoen vanuit Chinese havens zouden varen. Gedurende de rest van het jaar zouden ze gaan varen in Zuid-Oost-Azië, Oceanië en de westkust van de Verenigde Staten.

De bouw van het eerste schip, Global Dream, begon op 8 maart 2018. De kiel werd gelegd op 11 september 2018 in Rostock. De werken werden tijdens de COVID 19-pandemie lange tijd stilgelegd. Zowel Genting Hong Kong, Star Cruises, Dream Cruises en MV Werften overleven de coronacrisis niet en gaan failliet. Wat als een sprookje begon, eindigde dus in een nachtmerrie. Het tweede schip wordt op dit moment ook afgebroken.

 

Eerste Disney-cruiseschip met achtbaan:

Op 16 november 2022 kocht de Disney Cruise Line de Global Dream voor 40 miljoen euro over, dit is een fractie van de oorspronkelijke waarde van 1,8 miljard euro. Het schip heeft een capaciteit van 6.000 personen en wordt aangedreven door methanol. Disney werkt samen met het scheepsbouwbedrijf Meyer Werft om het onvoltooide schip af te werken. Dit moet klaar zijn tegen 2025 onder de nieuwe naam Disney Adventure.

Disney Adventure wordt tevens het eerste schip van Disney dat buiten de Verenigde Staten wordt gevestigd, met een thuishaven in Singapore. Op 8 september 2023 werd het zevende schip officieel aangekondigd als de Disney Adventure op de Destination D23 Expo.

De Disney Cruise Line heeft momenteel vijf schepen met de Disney Magic (1998) en Disney Wonder (1999) in de Magic-klasse. De Disney Dream (2011) en Disney Fantasy (2012) in de Dream-klasse. En tot slot de Disney Wish (2022) in de Wish-klasse. Voor de toekomst zijn er nog drie schepen in aanbouw met de Disney Treasure (2024) en Disney Destiny (2025), beide eveneens voor de Wish-klasse en dan natuurlijk nog de Disney Adventure (2025) in de Global-klasse. Deze zal een pak groter worden dan de andere Disneyschepen, want deze heeft een capaciteit van 6.000 personen.

 

Bron: Wikipedia