Top 10 snelste achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten wat de snelste achtbaan ter wereld is? Altijd al willen weten hoe snel die gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 snelste achtbanen in de wereld. Hoeveel achtbanen uit deze lijst heb jij al bereden?

 

#10: Leviathan – Canada’s Wonderland (148,1km/u)

We starten de lijst met Leviathan. Leviathan is de snelste achtbaan van Canada en is gelegen in Canada’s Wonderland. De achtbaan haalt een snelheid van 148,1 km/u en is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Naast deze indrukwekkende snelheid is de achtbaan met een hoogte van 93,3 meter de 8ste hoogste achtbaan ter wereld. Daarnaast is de achtbaan met zijn 1672,1 meter allesbehalve kort te noemen. Leviathan is genoemd naar een zeemonster uit de Tenach (Joodse Bijbel) en het Oude Testament. De rollercoaster heeft 28 miljoen dollar gekost en opende in 2012. Na 3 jaar afwezigheid uit de top 10, kwam Leviathan in 2020 opnieuw binnen op een 10de positie door de sluiting van Tower of Terror II in het Australische pretpark Dreamworld.

 

#9: Millennium Force – Cedar Point (149,7 km/u)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de snelste achtbaan in de wereld en de snelste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaalt een snelheid van 149,7 km/u. De rollercoaster gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter is Millennium Force ook de 7de hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#8-7: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land & Fury 325 – Carowinds (152,9 km/u)

Steel Dragon 2000 in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en Fury 325 in het Amerikaanse pretpark Carowinds zijn beiden even snel en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land:

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Morgan in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maanden eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. De achtbaan behaalt een snelheid van 152,9 km/u en was bij opening (en nu nog steeds) de snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit en met de lengte van bijna 2,5 kilometer is het nog steeds de langste achtbaan ter wereld, al 21 jaar lang. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon).

 

Fury 325 – Carowinds:

Fury 325 is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M) en opende in 2015 in Carowinds gelegen in Amerika. De achtbaan behaalt een snelheid van 152,9 km/u en is daarmee (samen met Steel Dragon 2000) de snelste achtbaan ter wereld met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid heeft de rollercoaster een hoogte van 99,1 meter wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill. Net zoals Steel Dragon 2000 heeft Fury 325 een zeer lang parcours van meer dan 2 kilometer en staat daarmee in de top 5 van langste achtbanen ter wereld.

 

#6: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (160,9 km/u)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan opende in 1997 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen een jaar werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaalt een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden. De achtbaan is 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is slechts 100 meter. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#5-4: Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland & Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

Do-Dodonpa in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland en Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land zijn beiden even snel en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Do-Dodonpa – Fuji-Q Highland:

Do-Dodonpa is gebouwd door de Amerikaanse fabrikant S&S Worldwide in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan behaalt een snelheid van 172 km/u en verbrak bij opening het record van snelste achtbaan in de wereld. Do-Dodonpa is nog steeds de snelste achtbaan van Oost-Azië. In 2017 werd de 52 meter hoge tophat vervangen door een 49 meter hoge verticale looping. Hierbij werd de snelheid van 172 km/u opgetrokken naar 180 km/u. Vroeger werd de topsnelheid bereikt in 1,8 seconden tijd, nu wordt deze bereikt in 1,56 seconden tijd. Hierdoor is Do-Dodonpa de snelst accelererende achtbaan ter wereld, de gemiddelde versnelling bedraagt maar liefst 32,05 m/s². S&S Worldwide gebruikt voor de lancering gecompenseerde lucht. Naast het record van de krachtigste gelanceerde achtbaan ter wereld, heeft Do-Dodonpa door het toevoegen van de looping ook nog een ander wereldrecord in handen gekregen. Het is de snelste achtbaan in de wereld die overkop gaat. Momenteel is de achtbaan sinds 13 augustus 2021 buiten werking en het is niet duidelijk of deze ooit nog geopend zal worden.

 

Red Force – Ferrari Land:

In 2017 opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De rollercoaster behaalt een snelheid van 180 km/u wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa. Sinds de opening van Red Force staat er na lange tijd opnieuw een Europese achtbaan in deze top 10.

 

#3: Top Thrill 2 – Cedar Point (193,1 km/u)

Top Thrill 2, origineel gebouwd als Top Thrill Dragster, in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld. Bij de originele versie van de achtbaan werden de bezoekers in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd. Maar in 2024 werd de hydraulische lancering van Intamin vervangen door een LSM triple launch van Zamperla. Ook een verticale spike werd toegevoegd om de driedelige lancering te kunnen realiseren. Met zijn hoogte van 128 meter is Top Thrill 2 de tweede hoogste achtbaan ter wereld.

 

#2: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (206 km/u)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en was de eerste achtbaan ter wereld die met 206 km/u de magische grens van de 200 km/u overschreed. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206 km/u gelanceerd, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 18 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#1: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (240 km/u)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De achtbaan is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van snelste achtbanen ter wereld gebouwd heeft. Formula Rossa behaalt zijn snelheid van 240 km/u in 4,9 seconden tijd en is daarmee al 14 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de record brekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. In onderstaande video is tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens toenmalig ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

 

De toekomst:

In 2015 kwam er met Fury 325 in Carowinds een nieuwe achtbaan binnen in de top 10. In 2017 kwam daar met Red Force in Ferrari Land een nieuwe achtbaan bij, de eerste in lange tijd in Europa. Bij Do-Dodonpa uit Fuji-Q Highland werd in 2017 de snelheid opgedreven, waardoor de baan een plekje steeg in de top 10. Helaas moesten we in 2019 ook afscheid nemen van de voormalige 6de snelste achtbaan ter wereld met het verdwijnen van Tower of Terror II in Dreamland. Hierdoor kwam Leviathan uit Canada’s Wonderland opnieuw de top 10 binnen.

Momenteel zijn er nog geen bevestigde projecten bekendgemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden, al zijn er wel een aantal pretparken die plannen hebben om een snelle spectaculaire achtbaan te bouwen in de toekomst.

 

Falcon’s Flight – Six Flags Qiddiya:

Six Flags Qiddiya wordt het eerste Six Flags pretpark dat moet openen in Azië en dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië. In dit pretpark komt met Falcon’s Flight de snelste achtbaan ter wereld. Deze zal een snelheid behalen van 250 km/u en krijgt een parcours van 4250 meter lang. Het hoogste punt komt te liggen op een berg van 185 meter hoog terwijl het hoogste vrijstaande punt komt te liggen op 162 meter hoogte. Het is de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die instaat voor de bouw van de achtbaan. De openingsdatum voor de achtbaan en het pretpark werden nog niet bekendgemaakt. De eerste track werd geïnstalleerd op 13 april 2023.

 

 

Het verleden:

In het verleden waren er nog 2 andere achtbanen die in deze top 10 zouden gestaan hebben mochten ze nog in werking zijn geweest.

 

Ring Racer – Nürburgring:

Op 4 november 2013 opende de toenmalige snelste achtbaan van Europa. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse racecircuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid.

De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaald werd in 2 seconden.

De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het racecircuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten.

De achtbaan heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft ter waarde van ongeveer 1250 euro. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

Tower of Terror II – Dreamworld:

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan was gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en was de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaalde een snelheid van 160,9 km/u in 7 seconden en was bij opening de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter kwam de achtbaan in het select clubje van de 5 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter. Bezoekers werden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering was de baan wel hoger dan dat het treintje effectief kwam, de eigenlijke val was hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd werden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hingen. Op 3 november 2019 maakte Tower of Terror II haar laatste ritje en sloot de baan voor goed.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.