Top 10 meeste inversies op spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke achtbanen met draaiende karretjes het meest overkop gaan tijdens een ritje en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 zijn alle achtbanen met draaiende karretjes opgenomen, zowel de treintjes met bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terugvinden.

 

#15-4: Gekion Live Coaster, Icon, Stunning Roller Coaster, Super Roller Coaster, Invincible Whirlwind, Cool Roller Coaster & Pharaoh (1 inversie)

Gekion Live Coaster in Tokyo Joypolis, Icon in Blackpool Pleasure Beach, Stunning Roller Coaster in Shengming Universal City, Super Roller Coaster in China Dinosaurs Park, Invincible Whirlwind in Lotus World, Super Roller Coaster in Great Xingdong Tourist World, Super Roller Coaster in Wenzhou Paradise, Cool Roller Coaster in Dalad Xiangshawan Tourist Area, Pharaoh in Anjo World, Spinning Coaster in Visionland, Spinning Coaster in Xuzhou Paradise en Spinning Coaster in Dream Valley hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Gekion Live Coaster – Tokyo Joypolis:

Gekion Live Coaster in het Japanse pretpark Tokyo Joypolis werd gebouwd in 2012 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Het is de allereerste achtbaan ter wereld met draaiende karretjes die een inversie bevat en tot nog toe ook de enige die Gerstlauer bouwde. De spectaculaire indoorcoaster bevat op het 300 meter lange parcours een lancering door middel van banden en een inversie, een zogenaamde In-Line Twist (1 inversie). De achtbaan is 5 meter hoog en bereikt een snelheid van 38 km/u. De achtbaanrit start met een interactief darkride gedeelte waarbij de inzittenden naar objecten moeten schieten.

 

Icon – Blackpool Pleasure Beach:

Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In 2022 werd het laatste bakje van elke trein van deze multi-launch coaster vervangen door een bakje dat kan draaien, hierdoor komt de achtbaan 4 jaar na de opening plotseling de top 10 binnen gedoken. Tijdens de rit van 1143 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop. Er is ook een 120° gebankte track en een Junior Immelmann element in het parcours terug te vinden. Icon behaalt een snelheid van 85 km/u en is 27 meter hoog.

 

Super Spinning Coaster ZXC-4D – Golden Horse:

De andere 10 achtbanen die allemaal op een gedeelde 4de plaats staan zijn van hetzelfde model en gaan we daarom maar 1 keer bespreken. Het gaat namelijk om de Super Spinning Coaster van het type ZXC-4D die gebouwd werden door de Chinese fabrikant Jinma Rides (vroeger gekend onder de naam Golden Horse). Deze achtbanen hebben een hoogte van 17,9 meter en op het parcours van 392 meter is er 1 inversie terug te vinden, het gaat om een Heartline Roll (1 inversie).

De eerste achtbaan van dit model dat gebouwd werd is Stunning Roller Coaster in 2017 in het Chinese pretpark Shengming Universal City. Niet veel later opende Super Roller Coaster in China Dinosaurs Park, Invincible Whirlwind in het Chinese Lotus World volgde aan het begin van 2018 en hetzelfde geldt voor Super Roller Coaster in Chinese pretpark Great Xingdong Tourist World. Ook Super Roller Coaster in het Chinese pretpark Wenzhou Paradise volgde nog in 2018. In 2019 volgde dan de opening van Cool Roller Coaster in het Chinese Dalad Xiangshawan Tourist Area en Pharaoh in het Filipijnse pretpark Anjo World. In 2020 was het de Spinning Coaster in het Chinese pretpark Xuzhou Paradise en de Spinning Coaster in het Chinese Visionland die opende. In 2022 was het dan weer de Spinning Coaster van het Chinese pretpark Dream Valley dat opende.

 

#3: Time Traveler – Silver Dollar City (3 inversies)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u bereikt. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit was bij opening een wereldrecord. Het gaat om een Dive Loop (1 inversie), een 29 meter hoge Looping (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversies). In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer en zijn er 2 lanceringen.

 

#2: Steel Taipan – Dreamworld (4 inversies)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan bevat 4 inversies, namelijk een Looping (1 inversie), een Twisted Horseshoe Roll (2 inversies) en een In-Line Twist (1 inversie). Steel Taipan behaalt door middel van een triple launch een snelheid van 105 km/u en er zijn krachten tot 3,8 G te voelen. De achtbaan is tevens 39 meter hoog en 1200 meter lang. Enkel het laatste karretje van elke trein kan draaien.

 

#1: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (5 inversies)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster bevat 5 inversies en pakte bij opening meteen het wereldrecord. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers door volgende 5 inversies: een Heartline Roll (1 inversie), een Banana Roll (1 inversie), een Looping (1 inversie), een Zero-G Roll (1 inversie) en een gloednieuw element, de Double Inverting Dive Loop (1 inversie). De spinning coaster bereikt door middel van 2 lanceringen een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog. De achtbaan was een investering van 15 miljoen euro.

 

Toekomst:

Dit is een zeer jonge top 10, alleen Gekion Live Coaster in deze lijst is ouder dan 10 jaar. Het is ook pas sinds 2020 dat er überhaupt een top 10 gemaakt kan worden. 2021 was weer een belangrijk jaar voor deze top 10. Niet alleen kwamen er 2 nieuwe achtbanen bij in de top 10, het wereldrecord werd verbroken en we kregen een nieuwe nummer 1 en 2.

De eerste nieuwkomer was Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld, die maar liefst 4 inversies bevat. De tweede nieuwkomer in 2021 was The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne, die het wereldrecord brak met 5 inversies.

Maar ook in 2022 was er een nieuwkomer met Icon in Blackpool Pleasure Beach, die 4 jaar na haar opening draaiende karretjes kreeg. Dat jaar opende eveneens de Spinning Coaster van het Chinese pretpark Dream Valley.

Voorts is er ook nog een spectaculaire duellerende spinning coaster in aanbouw in het gloednieuwe pretpark Taihu Lake Longemont Paradise. Deze krijgt een familievriendelijke kant met de naam Swirling Dragon en een sensatiezoekende kant met de naam Flying Dragon. Deze laatste zal 3 keer overkop gaan. De achtbanen worden gebouwd door de Chinese fabrikant Beijing Jiuhua Amusement Rides Manufacturing.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld en Icon in Blackpool Pleasure Beach, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bijkomen op korte tijd.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.