Top 10 langste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de langste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 zijn alle achtbanen met draaiende karretjes opgenomen, zowel de treintjes met bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven.

 

#10: Cobra’s Curse – Busch Gardens Tampa (640,1 m)

Cobra’s Curse in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa, gelegen in de staat Florida, werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In totaal is de achtbaan 640,1 meter lang en een ritje duurt ruim 3 minuten. De achtbaantrein gaat met een lift naar het hoogste punt van de achtbaan op 21,3 meter hoogte. Wanneer de trein boven komt sta je oog in oog met een verschrikkelijke vijfkoppige Cobra. Hierna volgt een drop met een snelheid van 64,4 km/u die je voorwaarts aflegt. Na het eerste achtbaangedeelte worden de zetels 180 graden gedraaid zodat de bezoekers achterwaarts rijden. Vervolgens kom je op een klassieke lifthill waarna een achterwaartse drop volgt. Vanaf dit moment begint het bakje te draaien en wordt het laatste deel van het parcours al spinnend afgelegd.

 

#9: Shredder – Nickelodeon Universe Theme Park (684,9 m)

Shredder in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De spinning coaster heeft een lengte van 684,9 meter en een ritje duurt ongeveer 2 minuten. De achtbaan is 25,9 meter hoog en bereikt een snelheid van 57,9 km/u.

 

#8: Uncharted: The Enigma of Penitence – PortAventura Park (700 m)

Uncharted: The Enigma of Penitence in het Spaanse pretpark PortAventura Park werd gebouwd in 2023 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 700 meter en is 12 meter hoog. Het is een soort combinatie tussen een darkride en een achtbaan en bevat verschillende speciale elementen zoals 5 lanceringen en het eerste zijwaartse slide trackelement van Europa.

 

#7: Höllenblitz – Renoldi (860 m)

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 in verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. De indoor coaster is 860 meter lang en is daarmee de langste indoor spinning coaster ter wereld en de langste transportabele indoor achtbaan ter wereld. Höllenblitz is 18 meter hoog en bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

#6: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (920 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 920 meter lang en op het parcours zijn 5 inversies terug te vinden. De Extreme Spinning Coaster bereikt door middel van 2 LSM lanceringen een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog.

 

#5: Time Traveler – Silver Dollar City (920,5 m)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden met een first drop van 90 graden, waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. Tijdens de rit van 920,5 meter worden de bezoekers tweemaal gelanceerd. De achtbaan heeft 3 inversies, dit is een wereldrecord. De spinning coaster is 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer. Time Traveler is de snelste en hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbreekt daarmee het 20 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park. De achtbaan was een investering van 26 miljoen dollar.

 

#4: Euro-Mir – Europa-Park (980 m)

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan heeft een lengte van 980 meter en was daarmee 24 jaar lang de langste spinning coaster ter wereld. Euro-Mir heeft een snelheid van 80 km/u en is 28 meter hoog. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt. Een ritje op Euro-Mir duurt maar liefst 4 minuten en 33 seconden. Hiermee krijgt het een top 10 plaats voor de langst durende achtbaanritjes ter wereld.

 

#3: Icon – Blackpool Pleasure Beach (1143 m)

Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In 2022 werd het laatste bakje van elke trein van deze multi-launch coaster vervangen door een bakje dat kan draaien, hierdoor komt de achtbaan 4 jaar na de opening plotseling de top 10 binnen gedoken. Tijdens de rit van 1143 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop. Er is ook een 120° gebankte track en een Junior Immelmann element in het parcours terug te vinden. Icon behaalt een snelheid van 85 km/u en is 27 meter hoog.

 

#2: Steel Taipan – Dreamworld (1200 m)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De spinning coaster is 1200 meter lang en verbrak bij opening het 24 jaar oude lengte record van Euro-Mir in Europa-Park. De achtbaan behaalt door middel van LSM triple launch een snelheid van 105 km/u en is 39 meter hoog. Enkel het laatste karretje van elke trein kan draaien. In het parcours zitten 4 inversies.

 

#1: Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind – Walt Disney World – Epcot (1700 m)

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind, gelegen in Epcot in het Walt Disney World resort, verpulverde bij opening in 2022 het pas gevestigde wereldrecord van Steel Taipan. Guardians of the Galaxy heeft een lengte van maar liefst 1700 meter wat bij opening zelfs de 10de langste achtbaan van Noord-Amerika maakte. Zo werd het pas gevestigde wereldrecord met een halve kilometer verbroken. Tijdens de rit van 3 minuten en 10 seconden wordt er een snelheid behaalt van 97 km/u.

 

Toekomst:

2021 was een zeer speciaal jaar want de nummer 1 in de lijst werd na 24 jaar van de troon gestoten door de opening van Steel Taipan in Dreamworld. Ook The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne werd dat jaar geopend en kwam eveneens in de top 10 terecht.

In 2022 kwamen er eveneens twee nieuwe achtbanen bij in deze top 10. Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach opende wel al 4 jaar eerder, maar in 2022 werden er draaiende karretjes aan de treintjes toegevoegd, waardoor deze de top 3 binnen kwam. Maar met de opening van Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind in Epcot werd het wereldrecord verpulverd met maar liefst een halve kilometer.

In 2023 was het Uncharted: The Enigma of Penitence in het Spaanse pretpark PortAventura Park die de top 10 binnenkwam.

Maar in de nabije toekomst wordt alweer een nieuwkomer verwacht. In het waterpark Meryal gelegen in Qatar is de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides bezig met de bouw van een nieuwe spinning coaster. Deze krijgt de naam Alghazal en zal 751 meter lang worden. De achtbaan zal een snelheid behalen van 72 km/u en wordt 23 meter hoog. Wanneer de achtbaan juist moet openen is nog niet helemaal duidelijk.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld en Icon in Blackpool Pleasure Beach, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bijkomen op korte tijd.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.