Familiepark Drievliet overgenomen door Looping Group

Het Nederlandse pretpark Familiepark Drievliet is overgenomen door de Franse Looping Group. Dat nieuws werd zojuist bekendgemaakt. Ook andere familieparken, zoals het Nederlandse Avonturenpark Hellendoorn en het Duitse Fort Fun, behoren tot de groep.

 

Familiepark Drievliet werd opgericht in 1938 door de familie Faaij. Het was een van de weinige parken van dit formaat dat nog in familiehanden was en niet tot een grotere groep behoorden. De familie zocht al een tijdje naar een overnemer. Onder andere de Belgische Plopsa Groep probeerde al geruime tijd het park over te kopen, maar uiteindelijk is het dus de Franse Looping Group geworden. Twee van de drie familieleden zullen het park verlaten. Het gaat om directeuren Wim en Jos Faaij. Alleen Piet Faaij zal bij het park blijven werken.

 

Drievliet:

Familiepark Drievliet is een middelgroot Nederlands pretpark gelegen in Den Haag in de provincie Zuid-Holland. Het park bezit 4 achtbanen: de gelanceerde coaster Formule X, de wilde muis achtbaan Kopermijn, de powered coaster Dynamite Express en de spinning coaster Twistrix. Verder zijn er nog grote familieattracties zoals de Jungle River (boomstammetjes), Goldcurse (Troika) en Luchtballonnenrad (reuzenrad), en de thrill rides Nautilus (Afterburner), Piraat (schommelschip) en De Kwal (Enterprise).

Familiepark Drievliet was altijd een buitenbeetje ten opzichte van andere pretparken. Het park had geen sociale media zoals Facebook, Instagram, TikTok of YouTube. Verder was het ook niet mogelijk om ze te bereiken via e-mail, en moesten vragen of klachten per brief worden gesteld. Drievliet deed ook niet mee aan reclame maken en stond bijna nooit de pers te woord. Waarom er voor deze opvallende strategie werd gekozen in het internettijdperk was nooit echt duidelijk.

De laatste jaren werd er ook maar zeer weinig geïnvesteerd in nieuwigheden in het pretpark. Met haar uitstekende ligging in de randstad van Den Haag, kreeg het park wel zo’n 450.000 bezoekers over de vloer in 2013. Met nieuwe investeringen, digitalisering en sociale media moeten de bezoekersaantallen makkelijk op te krikken zijn.

 

Looping Group:

De Looping Group is een Franse pretparkgroep die werd opgericht in 2011 door onder andere de private equity H.I.G. Capital France en de Franse investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes (CdA), die we kennen van onder andere Walibi Holland, Walibi België, Bellewaerde en Parc Astérix. Vandaag de dag is de groep in handen van Mubadala Capital, met hoofdzetel in de Verenigde Arabische Emiraten.

De Looping Group richt zich op de Europese markt van middelgrote parken en is actief in 4 verschillende sectoren van de vrijetijdsindustrie: pretparken, waterparken, dierenparken en aquariums. In totaal bezit de groep 19 parken in 7 verschillende Europese landen, waarmee ze 6,5 miljoen bezoekers per jaar ontvangt.

In Nederland heeft de groep Avonturenpark Hellendoorn en Familiepark Drievliet in handen. In Frankrijk gaat het om Parc Bagatelle, La Mer de Sable, Cobac Parc, Aqua’Fun Park, Planète Sauvage, Zoo de la Flèche en Mini-Châteaux. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om Pleasurewood Hills, West Midland Safari Park en Drayton Manor. Ook Isla Mágica in Spanje, Fort Fun in Duitsland en Aquaparc in Zwitserland zijn in het bezit van de groep.

 

Bronnen: EAP-Magazin, Looopings

Foto: Themeparkfreaks (Bob Van Dyck)