BREAKING: Snelst accelererende achtbaan ter wereld sluit voorgoed

Er is zeer slecht nieuws naar buiten gekomen. Do-Dodonpa in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland, die al sinds augustus 2021 gesloten was, zal nooit meer heropenen. Do-Dodonpa was de snelst accelererende rollercoaster ter wereld die een waanzinnige snelheid van 180 km/u behaalde op amper 1,56 seconden tijd.

 

Na twee jaar en een half van stilte en bang afwachten is er eindelijk nieuws naar buiten gekomen over de toekomst van Do-Dodonpa in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. Fuji-Q Highland laat weten dat de allersnelste accelererende rollercoaster ter wereld nooit meer zal heropenen nadat in augustus 2021 er verschillende berichten kwamen van meerdere incidenten waarbij bezoekers gewond waren na een ritje op de achtbaan. Het slechte nieuws zat er aan te komen maar daarom komt het niet minder hard binnen bij de pretparkfans.

Do-Dodonpa werd gebouwd in 2001 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalde een snelheid van 180 km/u in 1,56 seconden tijd. Hiermee had de achtbaan een gemiddelde versnelling van maar liefst 32,05 m/s². Omgerekend wil dit zeggen dat de achtbaantrein op 0,87 seconden tijd optrok van 0 tot 100 km/u. De lancering gebeurde door middel van gecompresseerde lucht. Dit type lancering wordt steeds zeldzamer.

In de winter van 2016 sloot de achtbaan en werd de 52 meter hoge top hat vervangen door een 49 meter hoge looping. De topsnelheid veranderde van 172 km/u naar 180 km/u en de lanceertijd werd teruggebracht van 1,8 seconden naar 1,56 seconden. Hierdoor werd de achtbaan met de krachtigste lancering in de wereld nog krachtiger. Sinds de aanpassingen was de achtbaan ook de snelste rollercoaster ter wereld die overkop ging.

In augustus 2021 kwamen er meerdere meldingen binnen waarbij bezoekers met verwondingen uit de achtbaan kwamen. Hierop besloot het park de achtbaan te sluiten om de incidenten te onderzoeken. Twee en een half jaar lang bleef het angstvallig stil, maar nu heeft Fuji-Q Highland besloten om de rollercoaster nooit meer te openen voor het publiek. Dit betekent een zeer groot verlies voor de gehele achtbaanwereld. De lancering van Do-Dodonpa was bijna dubbel zo krachtig dan de lancering van de tweede snelst accelererende achtbaan ter wereld, dit is Maxx Force in Six Flags Great America.

 

Bron en foto: Fuji-Q Highland