490 miljoen jaar oud fossiel van stromatoliet vindt thuis in ARTIS-Micropia

ARTIS-Micropia verrijkt haar collectie met de komst van een bijzonder fossiel. Vanaf vandaag is het prehistorische gesteente te zien. Het fossiel stelt bezoekers in staat om een dieper begrip te krijgen van de evolutionaire geschiedenis van het leven op aarde en vormt daarmee een waardevolle aanvulling op de tentoonstellingen van het museum.

 

Het fossiel in kwestie betreft een stromatoliet, een gesteente gevormd door de activiteit van micro-organismen in prehistorische ondiepe wateren. Dit soort stromatolieten zijn van onschatbare waarde voor het begrijpen van de vroege geschiedenis van het leven op aarde, omdat ze een cruciale rol speelden in het vroegste ecosysteem en bijdroegen aan de productie van zuurstof. Essentieel voor de ontwikkeling van het leven op onze planeet, zoals we die vandaag de dag kennen.

 

Voor ARTIS is de stromatoliet een mooie toevoeging aan de collectie. “ARTIS-Micropia, ’s werelds eerste microbenmuseum, biedt een inzichtelijke kijk op de microscopische wereld van micro-organismen en hun cruciale rol in het ecosysteem. Deze stromatoliet helpt ons om dat verhaal nog beter te vertellen”, aldus Thomas Swierts, hoofd van ARTIS-Micropia.

 

Een lange reis

De stromatoliet van ongeveer 490 miljoen jaar oud is afkomstig uit Saratoga Springs, gelegen in de Amerikaanse staat New York. Op deze plek werden in 1825 stromatolieten voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Dit exemplaar vond na een reeks van overdrachten zijn thuis in de collectie van ARTIS, waar het voorheen tentoongesteld werd in het Geologisch Museum. Sinds de sluiting van dit museum in 2011, verbleef het fossiel in opslag. Recentelijk is het overgebracht naar ARTIS-Micropia, waar het vanaf nu te bewonderen zal zijn voor het publiek.