Voortaan regelmatig prikkelarme dagen in Technopolis

Iederéén verdient een leuke dag vol wetenschap en technologie, ook wie niet van te veel prikkels houdt. Met die filosofie in het achterhoofd vond in het najaar van 2023 de eerste prikkelarme dag in Technopolis plaats. Een succes zo bleek, vandaar Technopolis voortaan 3 tot 4 keer per jaar een prikkelarme dag op de agenda zet. Vandaag was het de eerste van het jaar; de volgende staat gepland op zondag 30 juni.

 

Minder prikkels, meer plezier

Van de ene interactieve opstelling naar de andere rennen, snel even aan een workshop deelnemen en tussendoor nog wat live experimenten met vuur, rook en knallen meemaken: voor de meeste bezoekers betekent hoe meer prikkels, hoe meer plezier. Voor prikkelgevoelige kinderen en volwassenen ligt dat echter anders, vandaar dat Technopolis in het najaar van 2023 voor het eerst een prikkelarme dag organiseerde. De dag bleek zo’n succes dat beslist werd om voortaan 3 tot 4 keer per jaar zo een dag te organiseren.

Woensdag was het de eerste prikkelarme dag van het jaar. Opnieuw werd op alle mogelijke manieren het aantal prikkels verlaagd. Zo mochten niet meer dan 300 bezoekers langskomen, bleven het omroepsysteem en (waar het kon) schermen uit staan en werden aangepaste workshops, demo’s en showvoorstellingen voorzien. Verder waren er ook speciale prikkelarme rustruimtes met een aantal tipi’s om in terug te trekken, (voor)leesboeken en verzwaringsknuffels om even terug op adem te komen.

Tot slot hielden alle medewerkers, die eerder al een opleiding rond autisme kregen, tijdens de prikkelarme dag een extra oogje in het zeil.

 

Waarom een prikkelarme dag? Heel simpel: omdat iederéén recht heeft op een kans om te ontdekken hoe leuk wetenschap en technologie zijn, ook kinderen en volwassenen die moeite hebben met prikkelverwerking. Via deze prikkelarme dag raken we het hart van onze missie.

Ester Blockx – Marketing & Sales Director Technopolis

 

Permanent aandachtspunt

Ook al kan niet elke dag een prikkelarme dag zijn, in het doe-centrum gaat wel elke dag aandacht naar bezoekers die liever wat minder prikkels hebben om echt van hun bezoek te kunnen genieten. Zo worden er permanent visuele stappenplannen en een virtuele tour ter beschikking gesteld alsook een prikkelmand met hulpmiddelen zoals zonnebrillen, handschoenen, fidgets… om ongewenste prikkels te blokkeren.

Technopolis hecht dan ook veel belang aan de noden van alle bezoekers. Via enquêtes, reviews en andere reacties wordt continu aan de optimalisatie van de bezoekerservaring gewerkt.

 

De prikkelarme dag is een mooi voorbeeld van hoe we de drempel voor bepaalde doelgroepen kunnen verlagen. Het succes van dit initiatief motiveert ons om in de toekomst hetzelfde te doen voor bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking. Stap voor stap willen we echt iederéén de kans geven om Technopolis te bezoeken.

Marian Michielsen – Pedagogical Content Specialist

 

Reacties van bezoekers

Enkel positiefs. Het was zeer leuk om een dergelijke activiteit ook eens te kunnen doen als gezin met kinderen met ASS. De uitwerking was ook zeer goed en verzorgd. Dikke pluim!

 

Ik vind het een prachtig initiatief. Mijn kleinzoon, ASS-spectrum, was al eens geweest, maar is toen niet heel lang gebleven. Deze keer waren we er van 12u30 tot 17u en hij wou nog blijven. Dus… geslaagd voor iedereen. Het was echt TOP!

 

Genoten van een heerlijke dag, zowel de kids als de ouders! 1000x dank dat jullie het initiatief hebben genomen om deze prikkelarme dag te organiseren!

 

Volgende prikkelarme dag: zondag 30 juni
De prikkelarme dagen in Technopolis vonden steeds op een woensdagnamiddag van 12u tot 17u plaats. Voor de eerstvolgende wordt voor het eerst een volledige dag gereserveerd.
Tickets zijn binnenkort beschikbaar via www.technopolis.be.