Top 10 snelste spinning coasters ter wereld

Ben jij iemand waarvoor het nooit hard genoeg gaat? Ben jij iemand die nooit misselijk wordt? Dan is deze top 10 iets voor jou. Wij zochten uit welke de snelste achtbanen zijn met draaiende karretjes en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 zijn alle achtbanen met draaiende karretjes opgenomen, zowel de treintjes met bakjes die vrij ronddraaien als de achtbanen met bakjes die elektrisch worden aangedreven.

 

#10-9: Euro-Mir – Europa-Park & Höllenblitz – Renoldi (80 km/u)

Euro-Mir in Europa-Park en Höllenblitz van Renoldi behalen elks dezelfde snelheid en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Höllenblitz – Renoldi:

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. Höllenblitz bereikt een snelheid van 80 km/u en is daarmee de snelste indoor spinning coaster ter wereld en de snelste transportabele indoor achtbaan ter wereld. De achtbaan is 18 meter hoog en 860 meter lang. Höllenblitz bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

Euro-Mir – Europa-Park:

Euro-Mir in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 1997 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 28 meter en was daarmee 20 jaar lang de hoogste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit. Euro-Mir behaalt een snelheid van 80 km/u en heeft een lengte van 980 meter. De bezoekers gaan in maar liefst 9 treinen via een spiraallift tot de top van de achtbaan. Hierna volgt een panoramisch achtbaangedeelte waar de track rond verschillende hoge gebouwen loopt.

 

#8: Time Traveler – Silver Dollar City (81 km/u)

Time Traveler in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster duikt meteen na het uitrijden van het station loodrecht naar beneden in een first drop van 90 graden waar het een snelheid van 81 km/u behaalt. Hierna volgen nog twee lanceringen, eentje van 0 km/u tot 75,6 km/u in 3 seconden en eentje van 48,3 km/u tot 72,4 km/u in 3,5 seconden. Tijdens de rit van 920,5 meter gaan de bezoekers door 3 inversies, dit was bij opening een wereldrecord. In totaal is de achtbaan 30,5 meter hoog en tijdens de rit van bijna 2 minuten kruist de track zichzelf 14 keer. Time Traveler was bij opening de snelste spinning coaster ter wereld met een volledig rond circuit en verbrak daarmee het 21 jaar oude record van Euro-Mir in Europa-Park.

 

#7-6: Skate – Mellat Amusement Park & Icon – Blackpool Pleasure Beach (85 km/u)

Skate in Mellat Amusement Park en Icon in Blackpool Pleasure Beach behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 6de plek.

 

Skate – Mellat Amusement Park:

Skate in het Iraanse pretpark Mellat Amusement Park werd gebouwd in 2011 door de Iraanse fabrikant Iran Park. De shuttle coaster behaalt een snelheid van 85 km/u op de drop van 36 meter. De spinning coaster valt het best te vergelijken met een gigantische butterfly attractie, maar dan met draaiende karretjes. Skate werd bij opening de snelste spinning coaster ter wereld en brak zo het 14 jaar oude wereldrecord.

 

Icon – Blackpool Pleasure Beach:

Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. In 2022 werd het laatste bakje van elke trein van deze multi-launch coaster vervangen door een bakje dat kan draaien, hierdoor komt de achtbaan 4 jaar na de opening plotseling de top 10 binnen gedoken. Icon behaalt een snelheid van 85 km/u en is 27 meter hoog. Tijdens de rit van 1143 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop. Er is ook een 120° gebankte track en een Junior Immelmann element in het parcours terug te vinden.

 

#5-4: Surfrider & The Ride to Happiness by Tomorrowland (90 km/u)

Surfrider in Atallah Happy Land Park en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Surfrider – Atallah Happy Land Park:

Surfrider in het Saoedische pretpark Atallah Happy Land Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster wordt gelanceerd tot een snelheid van 90 km/u en een hoogte van 40 meter. De shuttle coaster legt het parcours van 100 meter zowel voorwaarts als achterwaarts af. Surfrider was bij opening de snelste gelanceerde spinning coaster ter wereld.

 

The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne:

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De Extreme Spinning Coaster bereikt door middel van 2 LSM lanceringen een snelheid van 90 km/u en was bij opening de snelste spinning coaster ter wereld. De achtbaan is 33 meter hoog en 920 meter lang. Op het parcours zijn 5 inversies, een wereldrecord!

 

#3: Ultra Surf Coaster – Six Flags Over Georgia (96,6 km/u)

De Ultra Surf Coaster in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia moet openen in 2024 en wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het is de allereerste achtbaan van het type Ultra Surf, en deze zal sterk lijken op Pulsar in Walibi Belgium, maar dan met draaiende karretjes. De achtbaan zal een snelheid behalen van 96,6 km/u en is 43,9 meter hoog. Bezoekers zullen meerdere keren het 179,8 meter lange parcours afleggen. Tijdens de rit zijn er Splash Effects, lanceringen en verticale rollbacks.

 

#2: Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind – Walt Disney World – Epcot (97 km/u)

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind is gelegen in Epcot, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De spinning coaster werd gebouwd in 2022 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De indoor achtbaan behaalt een snelheid van 97 km/u en is 1700 meter lang. Het parcours bevat onder andere verschillende darkridegedeeltes, een lancering en twee liftheuvels. Per uur kunnen 2000 personen een ritje maken.

 

#1: Steel Taipan – Dreamworld (105 km/u)

Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan behaalt door middel van LSM triple launch een snelheid van 105 km/u en een hoogte van 39 meter. Tijdens de rit van 1200 gaan de bezoekers 4 keer overkop terwijl er krachten tot 3,8 G te voelen zijn. Enkel het laatste karretje van elke trein draait rond.

 

Toekomst:

In deze top 10 komen we heel wat minder bekende landen tegen in de pretparkwereld, zoals Iran en Saudi-Arabië. Ook vinden we heel wat shuttle coasters terug die al dan niet gelanceerd worden. 2021 was een belangrijk jaar voor de spinning coasters. Niet alleen kwamen er twee nieuwe achtbanen bij in de top 10, het wereldrecord werd ook tweemaal na elkaar verbroken.

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne pakte bij opening op 1 juli 2021 het wereldrecord van snelste spinning coaster ter wereld en later dat jaar, op 14 december 2021, opende ook nog Steel Taipan in het Australische pretpark Dreamworld, die op haar beurt het record nogmaals verbrak.

In 2022 waren er zelfs drie nieuwkomers. De eerste nieuwkomer was Now You See Me: High Roller in het Arabische pretpark Motiongate, die ondertussen alweer de top 10 heeft verlaten. De tweede nieuwkomer was Icon in het Britse pretpark Blackpool Pleasure Beach, die 4 jaar na de opening draaiende karretjes aan de rollercoaster toevoegde.

Daarnaast opende ook Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind in Epcot in het Walt Disney World resort. Lange tijd bleef de snelheid van de achtbaan onduidelijk en was het zelfs maar de vraag of deze de top 10 zou halen. Maar met haar snelheid van 97 km/u komt de achtbaan zelfs op een tweede plaats terecht in de top 10.

In 2024 komt er opnieuw een achtbaan bij in de top 10 met de komst van de Ultra Surf Coaster in Six Flags Over Georgia. Deze achtbaan behaalt een snelheid van 96,6 km/u waardoor deze meteen de top 3 binnenkomt.

Voorts verwachten we in de toekomst nog vele nieuwkomers door de komst van de Extreme Spinning Coaster van Mack Rides, denk maar aan Time Traveler in Silver Dollar City en The Ride to Happiness in Plopsaland De Panne. Maar nu ook de gewone launch coasters van Mack Rides uitgerust kunnen worden met een draaiend karretje, zoals Steel Taipan in Dreamworld en Icon in Blackpool Pleasure Beach, kunnen er op die manier ook nog heel wat achtbanen bijkomen op korte tijd.

 

Verleden:

Maar de snelste spinning coaster ooit gebouwd staat niet eens in deze top 10. Die eer was weggelegd voor Big Air die gebouwd werd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Taiwanese pretpark E-DA Theme Park. De achtbaan bestaat nog steeds, maar sinds 2011 draaien de karretjes van de rollercoaster niet meer. Big Air bereikt tijdens de first drop een snelheid van 108 km/u. De shuttle coaster is 63,8 meter hoog en heeft een lengte van 165 meter.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.