Top 10 langste indoor coasters van Europa

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 langste overdekte achtbanen in Europa zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#10: Studio Tour – Movie Park Germany (832 m)

Studio Tour in het Duitse pretpark Movie Park Germany werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 532 meter lang en bereikt een snelheid van 60 km/u. De rollercoaster is 12 meter hoog en heeft een hoogteverschil van 11 meter. Het parcours is bijna volledig in een hal gelegen maar gaat op 1 stuk kort naar buiten. Het is een kruising tussen een achtbaan en een darkride en de attractie bevat onder andere verschillende lanceringen, darkride gedeeltes en een draaitafel.

 

#9: Uncharted: The Enigma of Penitence – PortAventura Park (700 m)

Uncharted: The Enigma of Penitence in het Spaanse pretpark PortAventura Park werd gebouwd in 2023 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 700 meter en is 12 meter hoog. Het is een soort combinatie tussen een darkride en een achtbaan en bevat verschillende speciale elementen zoals 5 lanceringen en het eerste zijwaartse slide trackelement van Europa.

 

#8: Revolution – Bobbejaanland (720 m)

Revolution werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Bobbejaanland. Tussen 2016 en 2022 was de achtbaan gekend als Mount Mara wegens de tijdelijke toevoeging van Virtual Reality aan de achtbaan. De indoorachtbaan is 720 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Mount Mara is 26,3 meter hoog en bereikt een snelheid van 50 km/u. Mount Mara heeft de langste achtbaantreinen ter wereld. Er kunnen maar liefst 60 mensen tegelijk in plaats nemen.

 

#7: Vogel Rok – Efteling (750 m)

Vogel Rok in het Nederlandse pretpark Efteling werd gebouwd in 1998 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De rit van 750 meter lang verloopt volledig in het donker. De achtbaan bereikt een snelheid van 65 km/u en is 20 meter hoog.

 

#6: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Paris (765 m)

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse fabrikant Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens het parcours van 765 meter lang, dat volledig in het donker wordt afgelegd, gaan de bezoekers 3 keer overkop. Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter. Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Mission ging lang door het leven als Space Mountain.

 

#5: Spatiale Expérience – Nigloland (800 m)

Spatiale Expérience in het Franse pretpark Nigloland werd gebouwd in 1998 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De track van 800 meter is volledig indoor gelegen en tijdens de rit zijn er krachten tot 4,5 G te voelen. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 20 meter hoog.

 

#4: Höllenblitz – Renoldi (860 m)

Höllenblitz van de Duitse exploitant Renoldi werd oorspronkelijk gebouwd in 1992 door het bedrijf Stein en nadat het bedrijf failliet ging vervolledigde Renoldi de bouwwerkzaamheden zelf. De achtbaan draaide haar rondjes toen nog onder de naam Magic Mountain en later onder de naam Star World. In 2007 verbouwd de Duitse fabrikant Gerstlauer de achtbaan naar het huidige Höllenblitz die we vandaag de dag kennen. Höllenblitz 860 meter lang en is daarmee de langste transportabele indoor achtbaan ter wereld. De achtbaan bereikt een snelheid van 80 km/u en is 18 meter hoog. Höllenblitz bevat naast de liftheuvel ook een subtiele bandenlancering. In 2017 was de achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. In 2019, 2020 en 2021 stond deze in het Duitse pret- en dierenpark Serengeti Park als Safari Blitz.

 

#3: Eurosat – CanCan Coaster – Europa Park (922 m)

Eurosat werd gebouwd in 1989 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan is gelegen in een grote witte bol, waarin de 900 meter lange track volledig is gelegen. Via een spiraallift gaan de treintjes naar boven tot een hoogte van 25,5 meter, waarna de lange afdaling van 3 minuten en 18 seconden volgt. Deze verloopt volledig in het donker. Tijdens deze afdaling wordt er een snelheid van 60 km/u bereikt en worden er krachten tot 4G opgemeten. Eurosat kan met wel 7 treinen rijden waarin telkens 16 personen passen. Hiermee kan een capaciteit van 1500 personen per uur bereikt worden.

 

#2: Avengers Assemble – Disneyland Paris (996 m)

Avengers Assemble: Flight Force werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Avengers Assemble: Flight Force heeft een lengte van 996 meter en wordt volledig in het donker afgelegd. Het ritje duurt 1 minuut en 10 seconden. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM)-lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Avengers Assemble: Flight Force heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies en ging vroeger door het leven als de Rock ‘n’ Roller Coaster.

 

#1: Crazy Bats – Phantasialand (1175 m)

Crazy Bats (voordien beter bekend als Temple of the Night Hawk) werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is 1175 meter lang en heeft 3 lifthills. Een ritje op de achtbaan duurt maar liefst 4 minuten en dit gebeurt volledig in het donker. De maximale snelheid van Crazy Bats is 46,5 km/u en de achtbaan heeft een maximale hoogte van 11,7 meter. Er kan een capaciteit van 1800 personen per uur bereikt worden. Crazy Bats is de langste achtbaan ter wereld waarbij de rit in volledige duisternis verloopt.

 

Toekomst:

De meest recente rollercoaster in deze lijst is Uncharted: The Enigma of Penitence in het Spaanse pretpark PortAventura Park, deze opende in 2023 en komt nog net de top 10 binnen. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.