Technopolis pakt uit met nieuwe expo ON/OFF

Met de krokusvakantie in het vooruitzicht opende Technopolis vandaag ON/OFF, een gloednieuwe expo over technologie. Niet met een klassiek lint en schaar, maar met een grote hendel verklaarden Vlaams minister Jo Brouns, voorzitter Frank Beckx en CEO Stephane Berghmans ON/OFF officieel open. Heel toepasselijk, want ON/OFF is allesbehalve een klassieke expo. Toch is het – met een indrukwekkende collectie blikvangers – ook helemaal geen typische Technopolis-expo.

 

Een tip voor families die tijdens de krokusvakantie een leuke en tegelijk educatieve uitstap plannen!

Fans van alles wat met technologie te maken heeft, kunnen vanaf nu terecht in ON/OFF, de laatste nieuwe expo van Technopolis. Met ON/OFF beschikt Technopolis voor het eerst over een permanente zone die volledig in het teken van technologie staat.

 

Van artificiële intelligentie en virtual reality tot eyetracking, robotica en motion capture: nergens anders kan je zoveel verschillende technologieën op zo een leuke manier uitproberen. De expo belooft dan ook een echte publiekstrekker te worden. ON/OFF is een aanrader voor jong en oud; vanaf 8 jaar begrijpen de meeste kinderen ook alle uitleg.

De toegang tot ON/OFF is inbegrepen in een dagticket voor Technopolis.

 

ON/OFF is een geweldige manier om kinderen en hun ouders, grootouders… te laten kennismaken met nieuwe technologieën en de toepassingen ervan. Zo kan Artificiële intelligentie ons helpen om sneller en efficiënter te werken en kunnen we via augmented reality als het ware uitgestorven dieren tot leven wekken. Met motion capture, de techniek die gebruik wordt bij de avatarspiegels, kunnen we dan weer de beweging van grote zwermen vogels in kaart brengen. De mogelijkheden zijn gewoon eindeloos.

Jo Brouns – Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw

 

Een klassieke expo over technologie? Toch niet!

ON/OFF bevat heel wat elementen die je eerder in een museum zou verwachten. Ergens anders dan in Technopolis zouden de klassieke scheidingswanden, barokke kaderlijsten en het stijlvolle kleurenschema bezoekers de indruk kunnen geven door een galerij met kostbare stukken te wandelen die je vooral niet mag aanraken.

Toch is het tegenovergestelde waar. Elke opstelling nodigt bezoekers uit om de technologie onder het spotlicht uit te testen. Van verstoppertje spelen achter een onzichtbaarheidsmantel en gekke bekken trekken met een robot of van gedaante veranderen tegenover een avatarspiegel: het zijn maar enkele manieren waarop Technopolis nieuwe en gevestigde technologieën tot leven laat komen.

De klassieke vormgeving met een moderne twist zet het innovatieve karakter van de technologieën heel doeltreffend in de verf. In combinatie met de originele opstellingen en de mix van technologieën die aan bod komen zorgt dat ervoor dat ON/OFF uniek is binnen een Europese context.

 

Een collectie eyecatchers

Een andere manier om ON/OFF te beschrijven is als een collectie van visueel verbluffende opstellingen tegen een adembenemend decor. Elke interactieve opstelling in ON/OFF is een absolute blikvanger. Van een gekke bekken imiterende robot en een echte stopmotionstudioset tot een apart podium met virtual-reality-opstellingen: ze doen stuk voor stuk eer aan de baseline “Alles start met WOW”.

Een mooi voorbeeld van een blikvanger is de gigantische augmented-reality-klimmuur met roze monsters. Sommige opstellingen zoals de muziektafel stonden eerder al in Technopolis, maar kregen een serieuze upgrade.

Daarnaast zal de link met films (de avatarspiegels, de onzichtbaarheidsmantel, stopmotionset…) en de originele games (rolstoel-airhockey, AI pictionary…) een heel wat kinderen en jongeren aanspreken die – als ze nog niet dol waren op technologie – het snel zullen worden.

Met ON/OFF heeft Technopolis duidelijk de lat hoger gelegd.

 

Het doel is om regelmatig uit te pakken met nieuwe blikvangers, echte publiekstrekkers om zoveel mogelijk kinderen en jongeren dol op wetenschap en technologie te maken. Dergelijke publiekstrekkers zetten niet alleen de weg open naar meer STEM-beroepen, maar ook naar meer economische groei en welvaart.

 En daar wordt iedereen beter van, zeker ook de bedrijfswereld die snakt naar jong STEM-talent. Vandaar dat ik bedrijven wil aanmoedigen om hier in Technopolis, het enige echte Vlaamse doe-centrum, hun nieuwste technologieën en innovaties aan het grote publiek te laten zien.

Frank Beckx – Voorzitter van de Raad van Bestuur van Technopolis en Directeur Kennis- en Lobbycentrum bij Voka-Vlaams netwerk van ondernemingen

 

Toekomstbestendige vernieuwing

De expo ON/OFF kwam tot stand dankzij een eenmalige investeringssubsidie van de Vlaamse overheid en maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingsplan om Technopolis klaar te stomen voor de toekomst.

Vermits ON/OFF een permanente aanwinst voor Technopolis is, werd bij het ontwerp rekening gehouden met het gegeven dat technologieën snel evolueren of nieuwe toepassingen krijgen.

 Zo laat de modulaire opbouw van de expo toe om in de loop der tijd – in co-creatie met bedrijven – individuele opstellingen en technologieën te vervangen. Een gloednieuwe app die in het voorjaar gelanceerd wordt, zal ervoor zorgen dat alle bijhorende info bij deze en alle andere expo’s snel en eenvoudig aangepast kan worden.

 

Wetenschap en technologie staan niet stil. Technopolis kan zich dat dus ook niet permitteren. Om als doe-centrum relevant te blijven, is het heel belangrijk om continu ons aanbod te blijven vernieuwen. Die vernieuwing zorgt ervoor dat we meer bezoekers kunnen aantrekken en dat maakt op zijn beurt meer commerciële groei en nieuwe investeringen mogelijk. De voorbije jaren hebben we dankzij de steun van de Vlaamse overheid al heel wat zones vernieuwd, maar we hebben nog veel meer plannen. Dit is nog maar het tipje van de ijsberg!

 Stephane Berghmans – CEO van Technopolis

 

Technopolis is een van de belangrijkste publiekstrekkers van onze stad. Maar stilstaan is achteruitgaan. De aandacht van het publiek moet je keer op keer verdienen. Met de hulp van al haar partners moet de stad daarom blijven prikkelen met innovatieve projecten.

Ik ben dan ook heel blij dat Technopolis uitpakt met deze bijzonder ambitieuze expo. ON/OFF is niet alleen een permanente aanwinst voor Technopolis, maar ook voor de stad Mechelen.

Bart Somers – Burgemeester Stad Mechelen

 

 

€ 3 korting op alle online tickets tijdens 1e weekend krokusvakantie

Op zondag 11 februari is het International Day of Women and Girls in Science. Een dag die moet gevierd worden, vindt Technopolis. Vandaar dat alle tickets dat hele weekend online maar liefst € 3 minder kosten.

 

“Iedereen heeft baat bij een mooie genderbalans in de wetenschap.”, laat Ester Blockx, Marketing & Sales Director van Technopolis, weten. “Om deze dag extra in de verf te zetten, geven we dan ook aan iederéén de kans om ook een keertje naar Technopolis te gaan aan een heel mooi tarief.”

 

Tickets kunnen gekocht worden via www.technopolis.be.